woensdag in week 17 door het jaar

ONDERSCHEIDEN EN KIEZEN
(Bij Mat 13, 45-46)

Het koninkrijk van de hemel is als een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, verkocht hij alles wat hij had en kocht die parel.

In deze korte parabel van Jezus worden we uitgenodigd tot spiritueel onderscheiden, zoals Ignatius van Loyola ons leerde. Vandaag gedenken en vieren wij Ignatius, die ons onderrichtte in het onderscheiden.

Ignatius benadrukte dat ware wijsheid voortkomt uit het vermogen om te herkennen wat werkelijk van waarde is in ons leven. Waarin vinden wij onze ware roeping en vervulling?

Het proces van onderscheiden, volgens de Ignatiaanse spiritualiteit, vraagt ons met aandacht naar onze innerlijke bewegingen te luisteren. Het gebed, geïnspireerd door de Geest, speelt hierbij een cruciale rol. In dit gebed kunnen we onze verlangens en gedachten voor God neerleggen en zijn leiding zoeken. Door te bidden om de verlichting van de Geest, kunnen we helderder zien wat ons dichter bij God brengt en wat ons daarvan afleidt.

Het gaat om het vinden van vreugde en vrede in de beslissingen die we nemen, wetende dat ze geworteld zijn in onze liefde voor God en het realiseren van zijn koninkrijk. De heilige Geest helpt ons in dit proces door ons innerlijke rust te geven over bepaalde keuzes en ons onrustig te maken over andere. Deze innerlijke rust en onrust zijn tekenen die ons helpen te onderscheiden wat van God komt en wat niet.

En nu kijken we naar de korte parabel die Jezus vandaag aanhaalt. Zodra het onderscheid is gemaakt, moeten we keuzes durven maken, namelijk al die zaken loslaten die een belemmering vormen om onze weg te gaan. Dit vraagt toewijding aan God, die ons van binnenuit leiding wil geven.

Dit is snel gezegd en lang niet evident. Velen stuiten immers op een soort onvermogen. Geen paniek. God kent onze binnenkant méér dan we die zelf kennen. In zijn oeverloze barmhartigheid komt Hij ons onvermogen te hulp om - in zijn genade - ons 'niet kunnen' om te keren naar een 'kunnen'. Niet als een prestatie van onzentwege, maar als gevolg van onze overgave aan zijn werking - doorheen Christus - in ons.

Onderscheiden en keuzes maken ... Beiden zijn een zaak van genade. Wie het zelf in handen neemt, zal al snel geestelijk gefrustreerd geraken.
Laat ons knielen voor de Allerhoogste, nederig en arm, om met een geopend hart biddend het grote 'U' uit te spreken.

Laten we bidden

Vader,
help ons om te onderscheiden
wat werkelijk belangrijk is in ons leven.
Geef ons de wijsheid en de moed
om de waardevolle keuzes te maken
die ons dichter bij U brengen.
Verlicht ons gebed en onze gedachten
met de genade van uw heilige Geest,
zodat wij met helderheid kunnen zien
wat ons zal leiden
naar vreugde en vervulling
in liefde en waarheid.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laten we ons openen voor Gods leiding in ons leven en vertrouwen op de richting die Hij ons diep van binnen aanreikt.
Een toegewijde woensdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Maak het stil diep in jezelf. Neem hiervoor zowel de tijd als de geschikte ruimte. Overweeg je levensstijl en de keuzes die je dagelijks maakt, en vraag jezelf af: Wat brengt je rust? Wat veroorzaakt onrust? Analyseer zowel de rust als de onrust die je ervaart, en probeer te begrijpen wat deze gevoelens je willen vertellen. Leg dit alles biddend neer in de schoot van God, erop vertrouwend dat Hij je - in Christus - leiding wil en zal geven.

Reacties

  1. Héél hartelijk dankjewel Kris voor deze wijze raad !
    Ik zoek straks die 'innerlijke Stilte op om Zijn Stem te horen en er naar te leven !
    Dit in Christelijke Meditatie!
    Al zit er nog zovele hindernissen en gedachten in mijn hoofdje !
    Doorgaan ,tijd nemen !
    Goeie gezegende morgen aan allen !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk dank voor deze wegwijzer, waarmee ik verder kan.,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit ga ik zeker doen... nadenken over wat me rust brengt en ook wat me onrust geeft. Ik wil deze vaststellingen in de schoot van God neerleggen en vragen om me door Christus te laten leiden.
    Dank je wel Kris voor deze suggestie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volledig akkoord met mijn voorgangers en eveneens dank aan Chris .
    Wat zijn we dankbaar voor al
    dat GOEDE .!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten