vrijdag in week 16 door het jaar

OVER HET SCHONE VAN DE DAGELIJKSE SCHRIFTLEZING
(Bij Mat 13, 18-23)

Laten we Gods Woord ontvangen zoals het bedoeld is: het Woord van God; Christus zelf. Dit Woord is niet beperkt tot de Schrift alleen, maar omvat alle momenten dat Christus – het Woord dat mens is geworden – ons aanraakt.
Toch wil ik in deze overweging enkel focussen op het dagelijkse lezing en het biddend overwegen van de Schrift, zoals die ons gegeven wordt vanuit de liturgische kalender.

Moge dit dagelijks Woord, ons door de Kerk geschonken, diep in ons hart doordringen, wortel schieten en tot groei en bloei komen.

Laten we, bij het overdenken van het Woord, dit doen in de gloed van de heilige Geest. Hij is het immers die onze diepste binnenkant in de juiste gesteltenis brengt om het Woord werkelijk in genade te ontvangen en te beluisteren.

Laten we eenvoudig en met diep geloof het Woord ontvangen, alsof God ons heel persoonlijk aanspreekt. Want zo is het: doorheen het Woord spreekt Hij ons - in Christus - aan, niet van buitenaf maar van binnenuit. Doorheen de dagelijkse lezingen neemt Hij ons in genade in zich op, zodat we vanuit zijn Boodschap die mensen mogen worden die God voor ons persoonlijk - en voor de hele Kerk - droomt.

Contempleer het Woord. Lees het en wees stil. Lees het opnieuw en wees opnieuw stil. Koester vooral de stilte, waar de genade zich vaak het meest manifesteert. Omhels het Woord. Eet het – bij wijze van spreken – op. Laat je vinden door het Woord.

En als het Woord schuurt ... laat het schuren. Loop er niet van weg. Vraag de Heer wat Hij je wil zeggen. Ook in het schuren is de genade vaak werkzaam.

En neem de tijd ervoor. Lees niet snel en ga niet direct over tot de orde van de dag. Kies bewust voor deze tijd. Zonder je af in een ruimte waar je de stilte en de tijd ten volle kunt benutten.

Lees arm: Leeg, nederig en beschikaar.

Moge het Woord in de goede aarde van je hart neerdalen, wortel schieten en vruchten dragen: Gods vruchten.

Laten we bidden

Help ons, Heer,
om in eenvoud en met diep geloof
uw Woord te overdenken,
als een persoonlijke boodschap van U aan ons
en aan de hele Kerk gegeven.
Mogen we in stilte uw genade ontdekken
en in uw Boodschap groeien
naar het beeld dat U voor ons hebt.
Kom heilige Geest.
Vandaag, en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, mijn wens voor vandaag: vind vreugde, troost en sterkte in het dagelijks overwegen van de lezingen. Moge je de ervaring opdoen dat doorheen de Schrift God je ten diepste omhelst.
Een toegewijde vrijdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Hoe kan ik mijn dagelijkse Schriftlezing verdiepen en het Woord echt laten doordringen in mijn hart en leven?

Hoe kan ik, rekening houdend met mijn levenssituatie, een gemeenschap vormen (bijvoorbeeld binnen mijn gezin, parochie, kennissenkring of buurt) waarin we samen de Schrift overdenken en elkaar ondersteunen in onze geloofsgroei?

Reacties

  1. Vandaag vieren we de grootouders van Jezus. Een kleinkind is altijd de kroon op het leven van een mens. Voor Joachim en Anna was dit des te meer het geval, want tot nu toe kenden zij het Woord van God in steen - de stenen tafelen van Mozes - nu mochten zij in het Kind van hun dochter Maria het Woord van God begroeten in het vlees. Als ik het evangelie overweeg, dan vind ik daar het Woord van God in het vlees, het Woord dat mens werd. Mijn overweging word dus een ontmoeting met mijn levende God en Heiland. Als mensen in hun gezin mekaar en hun kinderen en zelfs hun kleinkinderen kunnen laten delen in wat hun overweging van de Schrift hen vandaag meegeeft, dan zal het Woord van God gestalte krijgen, vlees en bloed worden in dat concrete gezin. Zondag is het de dag van de grootouders. Aan hen om het geloof te delen met hun kleinkinderen, daar waar de ouders van het kind dat misschien zelf niet meer doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, dank u voor deze aanreiking van manier van lezen. Proberen waart

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel !
    Zijn Woord te begrijpen ?
    Door gebed en meditatie ,het lezen én herlezen van het
    Dagelijkse Bijbelcitaat zoals Kris ons aanmoedigt !
    Zo ook naar de reacties !
    Jawel Zijn Woord schuurt door onze ego en angst !
    Waar ik woon hebben we nog de gelegenheid om naar de Mis te gaan in de week ook ,!
    2 x per week met een groepje in onze parochiekerk Christelijke Meditatie '!
    1x per maand 'Ademtocht van september tot en met juni !
    Samen hebben we in juni onvergetelijke momenten gekend
    van vrede, vreugde (véél gelachen ook ) en vooral oprechte liefde !
    Retraites bij de Clarissen !
    En met een grote groep 4 dagen Orval in mei Chimay in oktober !
    ook Ademtocht 1 x per maand van september tot juni !
    En toch zo dikwijls nog pijn en verdriet (dàt schuren !)
    Maar ook hemelse momenten ! Voor mij nog altijd de kracht krijgen van Christus om te kunnen vergeving te vragen én ook oprecht te geven !
    Ja Jezus is de "Weg, de Waarheid en het Leven !"
    HIJ roept ieder van ons bij onze namen "Volg MIJ ,luister naar Mijn Woord !"
    Genieten jullie allen van deze zonnige dag !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een voorrecht om nog elke dag naar de Eucharistieviering te kunnen gaan! Als de priester de Eucharistieviering met heel zijn hart voorgaat en je het Lichaam van Christus met een open en gelovig hart ontvangt, je voel je je geloof letterlijk groeien. Ik denk met heimwee terug aan die tijd. De Heer schenkt je een grote genade Jacqueline!
      Nog een fijne en gezegende dag.

      Verwijderen
  4. Dank aan jullie allen voor jullie wijze raadgevingen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten