vrijdag in week 14 door het jaar

DE KRACHT VAN HET LAM
(Bij Mat 10, 16-23)

De overweging van vandaag is van de hand van aartsbisschop Vincenzo Paglia, ontleend aan 'Het Woord van God elke dag - 2024', uitgegeven bij Halewijn.

'Ik zend jullie als schapen onder de wolven.' Natuurlijk zijn schapen altijd veel zwakker dan wolven en lijkt het hun lot om altijd het onderspit te delven. Toch moeten we juist vanuit dit perspectief - dat Jezus zelf heeft doorgemaakt - de zending van de Kerk begrijpen.

Don Andrea Santoro, een Romeinse priester op missie in Turkije die daar het martelaarschap heeft ondergaan, schreef een paar weken voor zijn dood: 'Het voordeel voor ons christenen is dat we geloven in een weerloze God. Wij geloven in een Christus die ons leert onze vijanden lief te hebben, om als heer van het huis de gasten te dienen en om ons op de laatste plaats te zetten om zo de eersten te worden. Wij geloven in een evangelie dat haat, woede, oordelen en overheersing afkeurt, in een God die een lam wordt en zich laat slachten, in een God die aantrekkelijk is door liefde en niet door machtsvertoon. Dat is een voordeel dat we niet willen verliezen.'

En hij citeert Johannes Chrysostomus: Christus weidt de lammeren, niet de wolven. Als we als lammeren zijn, zullen we overwinnen. Als we als wolven zijn, zullen we verliezen. In de nederigheid en de eenvoud van 'duiven' verzetten christenen zich met woord en daad tegen het kwade. Tegenover de talloze onrechtvaardigheden, tegenover het schandaal van het lijden van de zwaksten, tegenover de minachting voor het leven, tegenover de wonden van een wereld die steeds meer verdeeld raakt tussen de vele armen en de weinige rijken, kan de leerling niet zwijgen. Ook al weet hij dat er tegenstand zal komen, hij moet met zijn leven verkondigen dat hij een kind van God is en niet van de wereld. We worden aangemoedigd en getroost door de woorden van Jezus in het evangelie van vandaag: 'Wie standhoudt tot het einde zal worden gered.'

Laten we bidden

Vader,
moge uw Geest ons bezielen
om uw boodschap
met liefde en nederigheid uit te dragen,
ook als de wereld ons niet verdraagt.
Geef ons de kracht
om te vertrouwen op uw leiding
en de wijsheid om te spreken
met de stem van uw Geest.
Laat ons in eenvoud en dienstbaarheid leven,
zodat wij een licht mogen zijn in deze wereld.
Steun ons om standvastig te blijven in ons geloof,
en om uw liefde en gerechtigheid te verkondigen
door onze daden en woorden.
In Christus' naam.
Amen.

Geliefde mensen, laten we een licht zijn in deze vaak donkere wereld. De Heer is bij ons!
Een mooie vrijdag,
kris


Om mee te nemen

Wat betekent het voor mij om in een weerloze God te geloven?

Hoe kan ik Jezus' woorden 'Wie standhoudt tot het einde zal worden gered' in mijn leven toepassen?

Reacties

  1. Een weerloze God is juist een machtige God. In Zijn weerloosheid zal Hij overwinnen. De almacht van God toont zich in Zijn liefde. God toont Zijn almacht nog het meest in Zijn barmhartigheid, zei al de H. Thomas van Aquino. Ouders zijn ook onmachtig als een van hun kinderen de rechte weg verlaat, maar het kind mag altijd terugkomen. Dat is de almacht van de liefde die op het eind het laatste woord heeft en dus overwinnen gaat. Aan ons om standvastig te zijn, te volharden, te blijven geloven, hopen en liefhebben. Zo is God: weerloos, maar juist in Zijn weerloosheid almachtig. Maar juist dat is onze redding, hoezeer ook de machtigen van deze wereld razen tegen de kleinen, zoals we het zien in Oekraïne en Gaza. De priester-martelaar die het commentaar vandaag citeert, had het juist voor. In de weerloosheid ligt de overwinning, omdat liefde niet terugslaat en de situatie niet doet escaleren. En uiteindelijk alles vergeeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben de weg de waarheid en het leven, wie in Mij gelooft zal eeuwig leven. Wat zijn wij rijke mensen. Amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar niet over je heen laten lopen. Een grens stellen is voor mij ook liefde. Hiermee voorkom je dat de ander kwaad doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's absoluut zo !
      Dit heeft te maken met zorg dragen voor de naaste.
      Als het maar in Gods barmhartigheid gebeurd.

      Verwijderen
  4. In een weerloze God geloven betekent voor mij de 'Liefde' centraal te stellen in ons leven. Liefde overwint alles, misschien niet meteen zichtbaar, maar zeker op lange termijn, misschien pas op het einde van ons leven...
    'Wie stand houdt tot het einde, zal worden gered...'
    Omdat de 'Liefde' alles overwint en wij die liefde blijven uitstralen naar anderen, zal God ons nooit in de steek laten, ook al merken we dit niet meteen... we zullen het op tijd en stond wel voelen dat onze naam geschreven staat in de palm van Gods hand.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten