vrijdag in week 15 door het jaar

BARMHARTIGHEID BOVEN OFFERS

(Bij Mt 12, 1-8)

‘Barmhartigheid wil Ik, geen offers’, zegt Jezus ons vandaag.

Jezus is niet tegen het offer op zich, zolang het voortkomt uit een zuivere liefde tot God of de medemens. Hij bekritiseert echter het brengen van offers wanneer dit de liefde tenietdoet. Dan verliest het offer volledig zijn bedoeling. Bijbels gezien zijn offer en liefde namelijk synoniemen. Wie het offer losmaakt van de liefde, maakt zich tot slaaf van de wet, waaruit de Geest volledig is verbannen.
Barmhartigheid wil Ik, geen offers, zegt Jezus ...

Wanneer je 'barmhartigheid' opzoekt in het woordenboek, krijg je: 'Barmhartigheid is de behoefte om hulp te verlenen aan mensen die in geestelijke of lichamelijke nood verkeren. Het is nauw verbonden met naastenliefde en rechtvaardigheid.' Christelijk gezien zou je kunnen stellen dat barmhartigheid de stap is om vanuit Jezus' aanwezigheid in jezelf naar de ander toe te gaan en die ander Gods liefde aan te bieden door middel van daden van ontvankelijkheid en warme goedheid.

Het ware offer dat we God moeten aanbieden, is de gave van ons hele zijn ten dienste van de liefde voor de medemens. Het gaat niet om schapen, bokken of wat dan ook. Het gaat om de gave van onszelf, om een totale beschikbaarheid voor het werk van de Heer.

Laten we ons geven aan Christus’ aanwezigheid in en onder ons, zodat we dragers en uitdragers mogen zijn van Gods liefde en barmhartigheid. Ja, laat ons zo Kerk zijn: fris, blij, met de glimlach van God.

Laten we bidden

Goede God, Heer van hemel en aarde,
U vraagt geen offers, maar barmhartigheid.
Geef dat wij uw oproep
tot zuivere liefde mogen welkom heten,
haar koesteren en beminnen,
opdat uw Rijk meer en meer gestalte mag krijgen
in onze huizen, straten, dorpen en steden.
Moge uw Geest hierbij onze diepste inspirator zijn.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, laten we onszelf schenken in dienstbaarheid, en zo vreugde en licht brengen in de wereld om ons heen.
Een toegewijde vrijdag.
kris


Om mee op weg te gaan

Voorstel: Neem vandaag de woorden van Jezus 'Barmhartigheid wil Ik, geen offers' als een soort mantra mee doorheen de dag. Herhaal ze wanneer het je past, en doe dit biddend, met het verlangen om ze in geloof te begrijpen, zodat ze van binnenuit een warme beleving mogen worden voor ieder die God je toevertrouwt.

Reacties

  1. Jezus was met Zijn leerlingen altijd onderweg. Daarom waren zij aangewezen op sympathisanten die hen 's avonds een onderkomen zouden bezorgen voor de nacht, hen een avondmaal zouden geven en 's morgens wat proviand voor de komende dag. Op die sabbatdag hadden ze wellicht geen onderkomen gevonden, hadden ze de nacht buiten door moeten brengen en hadden ze ook geen avondmaal ontvangen en nog minder wat proviand voor deze dag. Zou je dan niet naar wat korenaren grijpen? Maar de Farizeeën die altijd op de loer lagen, altijd belust op het betrappen van iemand, zien dat de leerlingen aren plukken. Dat mocht niet op sabbat, omdat aren plukken gelijk stond met maaien en aren uitwrijven stond gelijk met dorsen. Dat waren twee vormen van zware arbeid toen, toen men maaide met sikkel en zeis en op de aren moest slaan met stok of vlegel. Maar de Farizeeën wisten niet van dat buiten hebben moeten slapen. Ze zien alleen iets dat op sabbat niet mocht. Jezus verdedigt Zijn leerlingen: Als je honger hebt, moet je eten, ook als het sabbat is. En dan komt Jezus' profetenwoord dat Hij aanhaalt uit Hosea: Barmhartigheid is beter dan rituele offers en het uiterlijk onderhouden van enkele kleine regeltjes betreffende de sabbatsrust. Hoe waar is dit woord. Laten wij een toontje lager zingen en niemand zomaar veroordelen om iets waarvan wij de achtergrond niet kennen. Inderdaad, een mooie mantra om op deze vrijdag in de vakantie regelmatig te herhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Want de Mensenzoon is heer over de sabbat.’ Het gaat hier inderdaad over iets groter , de Mensenzoon wordt Het enige echte offer , het offer van barmhartigheid. Het offer dat de behoefte heeft om hulp te verlenen aan mensen die in geestelijke of lichamelijke nood verkeren, het offer dat ons kan helpen in onze barmhartigheid. Alle lof aan U Heer nu en altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Wie het offer losmaakt van de liefde, maakt zich tot slaaf van de wet" en wie de liefde losmaakt van het offer? wordt die niet de slaaf van zijn ego, die wel ontvangt maar niets wil geven?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Woorden van Paus Franciscus vanuit het evangelie van vandaag:

    Aan het einde van de dialoog met de Farizeeën herinnert Jezus hen aan een woord van de profeet Hosea (6:6): “Ga en leer wat dit betekent: ‘Ik wil barmhartigheid, geen offers’” (Mt 9:13). De profeet richt zich tot het volk van Israël en berispt hen omdat hun gebeden slechts lege en onsamenhangende woorden waren. Ondanks Gods verbond en barmhartigheid leefde het volk vaak met een “schijnheilig” religiositeit, zonder de geboden van de Heer echt na te leven. Daarom benadrukte de profeet: “Ik wil barmhartigheid”, namelijk de trouw van een hart dat zijn eigen zonden erkent, zijn leven betert en terugkeert naar trouw aan het verbond met God. (…)
    Wij allemaal worden uitgenodigd aan de tafel van de Heer. Laten we deze uitnodiging aannemen en samen met zijn discipelen naast de Heer plaatsnemen. Laten we leren met barmhartigheid te kijken en ieder van hen te erkennen als mede-gasten aan de tafel. Wij zijn allemaal leerlingen die de troostende woorden van Jezus moeten ervaren en beleven. Wij hebben allemaal de barmhartigheid van God nodig om gevoed te worden, want uit deze bron vloeit onze redding. (Algemene audiëntie, 13 april 2016)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten