maandag in week 23 door het jaar
Jezus zei tegen de man met de verschrompelde hand: ‘Sta op en kom in het midden staan.’
De dag van vandaag stelt men zich - zeer terecht overigens - wel eens de vraag hoe we als Kerk in de wereld een getuigenis kunnen zijn van het evangelie.
Wel, naar mijn aanvoelen geeft het evangelie van vandaag daarop een zeer antwoord, en wel heel concreet.
Hoeveel mensen lopen er vandaag niet rond met verschrompelde handen, verschrompelde harten, verschrompelde gewetens, verschrompelde relaties,...? Velen! We moeten ons durven de vraagt stellen of wij als Kerk niet meer de straat op moeten gaan, onze handen uitstrekken naar hen, en zeggen (daarom niet met die woorden): 'Sta op, kom in het midden staan. Je bent welkom, wie je ook bent, wat je ook hebt meegemaakt, wat je ook hebt uitgespookt. Kom, wees welkom bij ons.'
Ja, christenen zouden mensen van de straat moeten zijn, de hand reikend naar allen. En allen, dat betekent: iedereen zonder onderscheid.
Christenen zijn mensen van gemeenschap die vanuit een innige verbondenheid met de Heer en met elkaar hun hart zouden moeten openen voor elke mens, bijzonder voor hen die op een of andere wijze verschrompeld door het leven gaan. Om, in naam van de Heer, nieuw leven te geven, naar lichaam en geest.
En laten we vooral niet denken dat wij zelf niet ergens verschrompeld zijn. Allemaal dragen we onze pijnen. Laten we daarom ook elkaar in evangelische zorg nabij zijn.
Gelukkig (God-zij-dank, en dank aan elkaar) zijn er heel wat initiatieven die deze zorg naar elkaar en naar de wereld reeds wel hebben.
Anderzijds is er nog veel werk aan Gods winkel.
Laten we als Kerk het goede doen, onze zending vervullen, in naam van de Heer.
kris
Inderdaad, Kerk, christen, ben je op straat. Waar zou je het anders (kunnen) zijn?
BeantwoordenVerwijderenCommentaar bij het Evangelie van 6 september: Lc 6,6-11
BeantwoordenVerwijderendoor E.H. Alain de Boudemange
Als men dit Evangelie leest, staat men dikwijls stil bij het optreden van Jezus en de reactie daarop van de schriftgeleerden en farizeeën. Maar het is ook interessant te kijken naar degene die in het midden van de scène staat, degene die geen woord spreekt maar een diepe omvorming ondergaat. Deze man had een verschrompelde hand. De heilige Hiëronymus zegt dat deze man een metselaar was, die bijgevolg niet meer in staat was te werken. Jezus raakt hem niet aan, wat Hij bij andere zieken wel doet: Hij zegt hem in het midden te komen staan en gebruikt daarvoor een werkwoord dat eigen is aan de verrijzenis: “Sta op”. Deze man wordt door Jezus enigszins opgewekt! Hij wordt opnieuw bekwaam te werken en deel te nemen aan het werk van de schepping. In de hof van Eden, hadden Adam en Eva de keuze tussen goed en kwaad. In de synagoge kiest Jezus voor het goede door een mens heel zijn waardigheid te laten terugvinden. Het werk van God is geheel volbracht! Wat Jezus voor deze man doet, is wat Hij voor ieder van ons wil doen, mannen en vrouwen in hun integriteit en waardigheid herstellen.
bron: Découvrir Dieu - Votre email quotidien de prière
vert. Maranatha-gemeenschap
https://www.bemoedigingssite.nl/video/bemoediging-van-de-week/afl/200
BeantwoordenVerwijderen