8 sept - Maria Geboorte

Het feest van Maria geboorte heeft een familiaire klank. Christen zijn is plechtige liturgie, het is theologie in gedachte en leven, maar meer nog is het de viering van de 'familia Dei', de viering van de familiaire verbondenheid. God is onze Vader, zijn Zoon Christus onze Broeder, Maria onze moeder, wij onder elkaar broeders en zusters. De liturgische feesten zijn familiefeesten.

In Maria brengt God het menselijk geslacht tot een nieuwe eenheid, een nieuwe schepping. Zij is de nieuwe Eva, de nieuwe moeder van alle levenden. Daarom is Maria anders dan alle andere heiligen. Maria is voor alle gelovigen van centrale betekenis. Je kunt als gelovige niet om Maria heen. Zoals een mensenkind niet om zijn moeder heen kan. Zolang hij leeft, heeft hij een persoonlijke band met haar.

Laten we ons geven aan Maria, opdat zij vanuit de hemel, vanuit ons hart, kan doen wat zij zo graag wil doen: ons brengen in de genade van Jezus, in de wil van de Vader, in de liefde van de heilige Geest.

Reacties

  1. Op dit feest van Maria’s geboorte lezen we de boodschap van de engel aan Jozef. Hij moet Maria tot zijn vrouw nemen en met haar, ook het Kind in haar schoot dat van de H. Geest is, in zijn leven opnemen. Hij moet het Kind de naam Jezus geven. Deze boodschap aan Jozef is ook een boodschap aan ons. Ook wij moeten Maria opnemen in ons leven om ook Jezus op te kunnen nemen. Wij, mensen, verwekken God niet. God komt tot ons. Jezus kon niet in de wereld binnenkomen zonder Zijn Moeder Maria. Ook in ons leven kan Hij niet binnen, als wij ook Maria niet in ons leven opnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Opletten wat we zeggen! Er zijn bv. vele diepgelovige protestanten die Jezus echt binnen gelaten hebben in hun leven zonder Maria.

      Verwijderen
    2. Dan nog was Maria niet ver weg. Mijn woorden waren tenslotte maar de korte inhoud van een homilie van Kard. Lustiger, de vorige bisschop van Parijs.

      Verwijderen

Een reactie posten