dinsdag, 7 sept 2021

Op een dag trok Jezus zich terug op de berg om te bidden. De hele nacht bleef Hij tot God bidden. Toen de dag aanbrak, riep Hij de leerlingen bij zich en koos twaalf van hen uit.

Wat de Heer ons vandaag onder andere leert is dat het goed is te bidden alvorens we iets kiezen. Wanneer we bidden stellen we immers onszelf buiten het centrum van ons bestaan. Doorheen het gebed krijgt God die plaats. En van Hem zullen we ontvangen.

Bidden alvorens keuzes te maken doet ons kiezen vanuit God, het levend centrum van ons bestaan. En beslist zullen dat doorgaans heel andere keuzes zijn dan de keuzes die we maken wanneer we onszelf centraal stellen.

De keuzes vanuit God zullen gekleurd zijn door liefde; door Gods liefde. Ze zullen de echo van Jezus’ kruis in zich dragen. Wie het klaarspeelt innig verbonden te blijven met de Heer, zal aan den lijve ondervinden hoe genadevol z’n keuze was, ook tijdens de weg die gegaan werd na een welbepaalde keuze te hebben gemaakt. Doorgaans zijn dergelijke keuzes niet altijd de makkelijkste wegen om te bewandelen, maar in de diepte wel de mooiste. Want het zijn keuzes die gemaakt zijn in het licht van de Heer, in de wil van de Vader, in het zachte leidinggevende vuur van de Geest.

Laat ons bidden, langdurig en diep, wanneer we voor een grote levenskeuze staan. Laten we daarbij veel aandacht schenken aan stilte en leegte.

Maar laat ons ook dagelijks bidden; iedere morgen. Ja, laat ons bidden vóór al die vele kleine keuzes doorheen de dag. Want ook al zijn ze klein, en gebeuren ze dikwijls in verborgenheid, wanneer ze met liefde vervuld zijn, zijn ze groots in de ogen van God.

En wanneer je niet beantwoord hebt aan de (goede) keuze die je gemaakt had … ach, klop oprecht op je borst, en richt je tegelijk naar de Heer. Zie Hem in de ogen. Zijn liefdevolle blik zal je kruisen, zijn Hart heeft zich reeds geopend voor u, om, opgenomen in zijn barmhartigheid, je steeds opnieuw alle kansen te geven. God gooit nooit weg. Bij Hem bestaat geen prullenmand. Altijd zijn we opnieuw welkom.
Laat dit geen reden zijn om lui te zijn, maar laat ons dit wel tot dankbaarheid stemmen. Want wat zouden we zijn zonder Gods barmhartigheid.

Kom, laat ons bidden om tot goede keuzes te komen. En laat ons dan dansen in het licht van de Heer, geleid door Hem, de liefde dienend.

kris

Reacties

  1. "Geleid door Hem, de liefde dienen", Amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezus' gebed was alleen maar communio, contemplatie, aanbidding van de Vader. Zijn bidden was enkel: 'Vader, Abba, liefste Papa'. Wie zo bidt, staat nooit alleen. De Vader staat hem of haar bij bij elke keuze en bij al wat hij of zij doet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten