woensdag in week 6 door het jaar

Jezus pakte de blinde bij de hand en bracht hem buiten het dorp. Hij deed wat speeksel op zijn ogen, legde er zijn handen op en vroeg: ‘Ziet u iets?’
Hij begon weer te zien en zei: ‘Ik zie mensen, het zijn net bomen, maar ze lopen rond.’ 
Daarna legde Hij weer zijn handen op de ogen van de blinde. Deze sperde zijn ogen open en genas; hij zag alles nu heel helder.

Vandaag beluisteren we een geleidelijke genezing.

Wanneer wij bidden komt het erop aan dat we leren luisteren, en wel zo luisteren dat we uiteindelijk doen wat we beluisteren, zo gehoor geven dat we gehoorzamen aan wat we horen. We zullen merken dat hoe aandachtiger we bidden, we steeds minder te zeggen hebben, tot we zelfs in zekere zin niets meer zullen zeggen: we worden een luisterende.

Bidden is je eigen spreken tot stilstand brengen. Het is stil worden, stil zijn, stil blijven. Om te kunnen ontvangen van Hem die geven wilt zoals Hij het wilt.

Nadat de Heer de blinde uit het evangelie van vandaag had aangeraakt kon hij weer zien, maar in eerste instantie zag hij maar half. Hij zag de mensen als bomen. Hij had meer aanraking van de Heer nodig om volledig ziende te worden. Zo is het ook met ons gebed. Laat ons niet te snel denken dat we volmaakte ontvangers of luisteraars zijn. Dikwijls luisteren of ontvangen we maar half. Ook wij hebben meer ontmoeting met, en aanraking van, de Heer nodig. Daarvoor moeten we leren stil worden, werkelijk diep stil, om het Woord, de Heer zelf, in zijn volheid te kunnen ontvangen en ontmoeten, zodat het ons kan omvormen en transformeren tot Gods liefde.

Laten we geduld hebben met onszelf, veel geduld. En laten we vooral de moed niet opgeven, en zeker onszelf niet veroordelen, als het niet meteen lukt, ook al gaan daar jaren over.

Laten we ons te ruste leggen in Gods barmhartigheid, ons gevend aan zijn Geest die ons steeds dieper zal binnenleiden in het gebed van Christus.

kris

Reacties

  1. Sint-Jacobus is een praktische raadgever. Toorn, kwaad worden, dat moeten we vermijden, zegt hij. God moet in ons leven. Zijn woord moet ons leven bepalen. Maar het is niet genoeg het woord te horen, we moeten het ook volbrengen. In de spiegel kijken en onmiddellijk vergeten hoe je eruitzag, is wel het hoogtepunt van dwaasheid. Jacobus nodigt ons uit te zorgen voor weduwen en wezen, voor al wie gekwetst is en uit de boot valt. Ondertussen moeten we proberen zelf vrij te blijven van wereldse gedachten. Wereldse gedachten zijn gedachten die ons aftrekken van God, maar ook van de naaste. Als we werelds denken, zien we de ander en ook onszelf niet meer als een geliefd kind van God. Dan zijn we blind. Maar Jezus doet ons zien. Eerst mogen wij de anderen zien als bomen. D.w.z. we zien de ander wel, maar niet als een geliefd kind van God. Wat later doet Jezus ons dieper kijken. De ander is onze broer of zus. Dan zien we scherp. Dan zien we de ander en ook onszelf in het licht van God. D.w.z. zoals de mensen werkelijk zijn: geliefde kinderen van God. Wie kan dan nog blind blijven voor hun diepste noden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Pr. Daniël en Kris !
    Ja ,in de stilte van ons hart Christus ontdekken .
    Zijn onvoorwaardelijke Liefde ontvangen en doorgeven !
    Dag na dag ...een leven lang met vallen maar weer opstaan !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie commentaar! Maar... "Hem die geven wilt..." De t hoort er niet thuis... ��

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klopt helemaal.
    Luisteren in of naar de stilte.
    The answer my friend is blowing in the wind !
    Stilte, de natuur is wijs en stil.
    Zoals Kris het schrijft : Bidden is je eigen spreken tot stilstand brengen. Het is stil worden, stil zijn, stil blijven. Om te kunnen ontvangen van Hem die geven wilt zoals Hij het wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bidden is ook vooral luisteren naar God.
    Gelukkig zijn we ook nog vergevingsgezind met al die dt-fouten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten