maandag in week 7 door het jaar

Toen ze weer alleen waren, vroegen zijn leerlingen Hem: ‘Waarom konden wij die geest niet uitdrijven?’ Jezus antwoordde: ‘Dit soort kan alleen door gebed worden uitgedreven.’

Een mens kan uit zichzelf veel goeds doen. Met Gods genade kan hij nog méér doen, of de dingen die hij doet, ànders doen. Doch zijn er dingen die men enkel met gebed tot een goed einde kan brengen. Het zijn zaken waar God wacht op het gebed van de mens om die zaken héél persoonlijk te komen aanraken. Heel dikwijls gebruikt Hij de mens als instrument om zijn liefde te tonen. Maar soms handelt Hij ook bij wijze van spreken 'alleen'. Het is schijnbaar een zaak tussen dat gebeuren en Hem, zonder een menselijke tussenkomst. Hij wacht op het gebed van de Kerk, van elke gelovige, om die zaak heel rechtstreeks te komen vervullen met zijn genade.

We mogen de kracht van het gebed niet onderschatten. God kan meer met ons gebed dan we doorgaans vermoeden. We trekken dit dikwijls in twijfel, vooral omdat we ons eigen gebedsleven over het algemeen zo arm vinden, of omdat – ook al geven we dat niet zo graag toe – ons geloof in het gebed aan de kleine kant is. Maar God is zoveel groter dan dit menselijk getwijfel. Elk gebed, hoe arm en onvolmaakt ook, stijgt tot Hem als wierook bij het altaar. Met dit gebed van de mens treedt Hij de wereld tegemoet: personen, hele volken en zaken aanrakend met zijn genezende kracht. Onzichtbaar schenkt Hij op deze wijze leven aan de Kerk, geeft Hij licht aan de wereld, wekt Hij roepingen, schept eenheid onder mensen en godsdiensten, leidt Hij mensen naar de hemel, enz...

God heeft ons gebed niet nodig om God te zijn. Anderzijds hunkert Hij naar ons gebed om de wereld heel persoonlijk te komen bezoeken, aan te raken, te genezen daar waar het nodig is.

Laten we geloven in de kracht van het gebed. Laat ons dagelijks tijd maken voor deze liefdesdaad voor elkaar, de Kerk en de hele mensheid.

kris

Reacties

  1. Ik denk dat het mooiste gebed dat van die vader is: 'Ik geloof, Heer, kom mijn ongeloof te hulp'. Dan is Jezus verloren. Dan komt Gods kracht in al zijn volheid naar buiten. Misschien kan de crisis rond Oekraïne en deze van ons klimaat ook maar opgelost worden door gebed en vasten. Volgende week begint de veertigdagentijd, maar misschien mogen wij vandaag al ermee beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voilà een héél goeie raad van Pr. Daniël!

    Zou 't een genade zijn dat ik juist vandaag al begonnen ben met mijn goeie voornemens om bij 't opstaan (6u45!) éérst te mediteren en te bidden ?
    En proberen te vasten o.a. op mijn tong letten !
    Wil je de wereld verbeteren ...begin bij jezelf !
    Laten wij elkaar hierin aanmoedigen "bidden" en het goede doen !
    Met Christus in ons hart ,met Zijn onvoorwaardelijke Liefde ,verlost zijn van angst en zelfzucht !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Marcus 9, 29: Dit soort kan door niets anders uitgedreven worden dan door bidden en vasten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedoeld als grapje (maar toch nadenkertje): Mijn voornemen is geen voornemens meer te maken, er komt toch zo weinig van... (het oprecht erkennen van eigen zwakheid is misschien een mooie manier van 'vasten')...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk is dit een prachtig voornemen. Wij kunnen zo weinig uit onszelf. Zwijgen (voor Gods Aanschijn) is misschien het beste dat we kunnen doen.

      Verwijderen
  5. Akkoord:zwijgen.
    En toch ... als je onder mensen komt of bij je partner of kinderen bent
    wil je praten.
    Zeggen wat je denkt, idd mondt dit vaak uit op discuties:hoe komt dat toch...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten