Opdracht van de Heer

Vandaag vieren we de 'Opdracht van de Heer in de tempel', ook wel genoemd 'Maria Lichtmis'. Terecht wordt met dit feest in heel wat preekjes gesproken over het licht dat de Heer is, waarvan Simeon vandaag voorspelt dat het zal schijnen over alle volkeren. Wij, mensen, zijn geroepen deelgenoot te worden van dit licht in de wereld waartoe we gezonden zijn.

Vandaag zou ik met u willen nadenken over de woorden van Simeon die hij sprak tot Maria, na zijn lichtende woorden over Jezus die het licht is: ‘Weet dat velen in Israël vanwege Hem ten val zullen komen of juist zullen opstaan. Hij zal een teken zijn dat weersproken wordt, en zelf zult u als door een zwaard doorstoken worden. Zo zal de gezindheid van velen aan het licht komen.’

Velen zullen ten val komen... of juist opstaan...

Opstaan doen zij die de Heer in hun leven welkom heten als de Messias, de bevrijder, de verlosser. Opstaan doen zij die gelovig ervaren bewoond te zijn door de Heer. Opstaan doen zij die leven vanuit Christus' aanwezigheid. Opstaan doen zij die de Heer als bedelaar naar liefde ontmoeten in ieder ander. Opstaan doen zij die deze Bedelaar, en dus de ander, beminnen en zich naar hem toe engageren. Opstaan doen zij die zich gezonden weten licht te zijn in deze wereld, vanuit het licht van de Heer. Opstaan doen zij die naar het voorbeeld van de Heer, en in innige verbondenheid met Hem, oog en hart hebben voor al wat broos en arm is in deze wereld, zonder enig oordeel of drang naar voordeel. Opstaan doen zij die handen en voeten geven aan Christus' opstanding door drager en uitdrager te zijn van Gods vrede.

Ten val komen zij die...
Nee, we gaan hier geen oplijsting doen van zij die ten valt komen. Het zou oordelend overkomen. En dat moeten we vermijden.

Feit is dat een mens kan kiezen voor voor de liefde, of tegen de liefde. 'Christus zal een teken zijn dat weersproken wordt', profeteert Simeon. Dat zien we inderdaad gewoon in de wereld rondom ons; in onze onmiddellijke omgeving, in de Kerk, in de grote wereld.
En oh ja, we zien het ook in onszelf. Laat ons vooral hiervoor niet blind zijn. Maar geen paniek. De Heer is gekomen om te zoeken wat verloren is; ook in onszelf. Klop je dus nederig op de borst, gooi je in Gods barmhartigheid, herpak je, en wees dankbaar.

'De gezindheid van velen zal aan het licht komen...', zegt Simeon verder. Inderdaad, door hun leven zullen mensen kleur bekennen. Laat ons alvast kiezen voor de goede kleur, voor het evangelie, voor Christus.

En maak je vooral geen illusies. Wie kiest voor de liefde zal vroeg of laat, in het groot of in het klein, het kruis van Jezus tegenkomen. Niet omdat God het lijden wil, wel omdat de liefde geen romantiek is. Liefde vraagt trouw. Liefde vraagt bekentenis. Liefde vraagt de ommekeer van 'de gemeenschap voor mij naar ik voor de gemeenschap' (cfr Jean Vanier). Liefde vraagt het bevredigen van je eigen ego stop te zetten omwille van het algemeen belang.
Ja, liefde vraagt liefde.

Liefde doet ook mede-leven, en ook hier kan je het kruis van de Heer tegenkomen, zoals Maria dat aan de lijve ervaren heeft. Over haar profeteerde Simeon: 'Je zult door een zwaard doorstoken worden'. Als geen ander zal zij de marteling, de kruisiging, het sterven van haar Zoon doorleven. Dat was geen goedkope ervaring. Het was ver van romantiek. Zij doorleefde het ten volle.
Als Moeder kent zij het lijden wanneer wij lijden omwille van het evangelie, omwille van de Heer, omwille van de Kerk. Net zoals bij Jezus staat ze aan de kant van onze levensweg, staat ze naast ons, om ons te troosten, onze tranen te drogen, en met ons 'op weg' te gaan. Laten we haar moeder-zijn voor ieder van ons niet vergeten.

Lieve mensen, laten we op deze dag waar we de Opdracht van de Heer vieren - Maria Lichtmis - licht zijn voor elkaar; Gods licht. Laten we stralen, licht geven rondom ons; warmte, genegenheid, vriendschap. En wel in naam van de Heer.

Even over iets anders:
Deze week was ik in gesprek met een groepje mensen met dementie uit het woonzorgcentrum waar ik werk. Ik had hen verzameld in onze kapel. We zaten in een kring met een groot Mariabeeld in het midden. Nadat ieder, op zijn eigen wijze, verwoord had waarvoor hij of zij wilde bidden plaatsen we brandende theelichtjes bij Maria. Mooi en ontroerend. Daarna hielden we een babbel over Maria-Lichtmis. Toen ik vroeg waar ze het eerst aan dachten bij Maria-Lichtmis zeiden enkelen vrijwel onmiddellijk: 'Pannenkoeken'. Ah ja... traditie. Ik was benieuwd of ze de betekenis van de pannenkoeken op Maria-Lichtmis kenden. Dus ik vroeg: 'Weet er iemand van waar de pannenkoeken komen met Maria-Lichtmis?'. Het was stil. Er kwam niet onmiddellijk een antwoord. Op de moment dat ik zelf het woord wilde nemen, antwoordde één van onze bewoners die normaal heel weinig zegt: 'Ik denk dat ik het weet'. 'Ok', zei ik, 'we luisteren'. 'Van den Aldi' zei hij.
Heerlijk toch ;-)

Een mooi feest voor ieder van u !

kris

Reacties

  1. Laten wij elkaar blijven aanmoedigen om Hem ,het Licht ,die ons naar Zijn en onze Vader brengt ,diep in ons eigen wezen ...te aanbidden en lief te hebben ,zo ook onze naasten en onszelf !
    En ja dat gaat niet zonder lijden !
    Maria help ons daarbij !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als Simeon

    uitziend naar de ochtend, meer nog
    wachtend op het licht dat eens zal komen
    zo riep zijn hart U toe in‘t duister
    levend slechts van hoop en troostend dromen

    wakend in het innerlijk van de nacht
    keek hij zijn ogen uit naar Hem,
    de dief die immer in het donker komt
    zijn oren hoorden stap noch stem

    zijn blik doorzocht het nachtelijk donker
    geleid slechts door een sterk verlangen
    om eens uw reddend licht te zien;
    nooit meer in duisternis gevangen

    tot hij U zag

    wachtend op Uw hemels rijk
    ben ook ik het eind nabij,
    maar kijk ik in de ogen
    van het ons geboren kind
    dan weet ik weer voor even zeker:
    ‘t is hier dat U bestaansgrond vindt

    s r

    BeantwoordenVerwijderen
  3. weet'. 'Ok', zei ik, 'we luisteren'. 'Van den Aldi' zei hij.
    Heerlijk toch ;-)

    Zaaaaaaaalig!
    Het doet zo een deugd om eens te mogen lachen,
    dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'Van den Aldi' vind ik de meest mooie en gelovige reactie. Met de voeten op de grond, in de realiteit. Geloof heeft altijd met het alledaagse te maken.
    Wel spijtig dat de tweede lezing niet vermeld wordt bij de lezingen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten