donderdag in week 28 door het jaar

Vandaag weer een ‘wee-jullie-evangelie’. Jezus geeft af op bepaalde mensen binnen de kring van de zogenaamde wetgeleerden en de groep van de Farizeeën die naar uiterlijke schijn schijnbaar een religieus perfect leven leiden, terwijl ze van binnenuit gezien ver van God en zijn liefde staan. En ze sloten zich op in een verleden, en wel op z’n wijze dat er geen enkele openheid was voor iets nieuws.

Mogen we deze evangelies, deze vermanende woorden van Jezus, beluisteren alsof ze ook tot ons gericht zijn? Ja hoor, heel zeker.

Laten we de woorden van Jezus als kerkgemeenschap beluisteren, en daaruit besluiten dat iedere vorm van hypocrisie binnen de Kerk vernietigend werkt. Hypocrisie holt de Kerk uit, het kwetst mensen en het jaagt vele mensen weg.
Als kerkgemeenschap zouden we authenticiteit hoog in het vaandel moeten dragen. Mensen zullen dit opmerken, en velen zullen komen kijken.

Als ik aan authenticiteit als kerkgemeenschap denk, dan denk ik vooral aan een gemeenschap die vanuit de Heer dienend in het leven staat, ieder omarmend, met een bijzondere genegenheid voor wat broos is in onze samenleving. En, zoals paus Franciscus zegt, we mogen geen schrik hebben daarvoor onze handen vuil te maken.

Wat we vooral niet mogen doen is cocoonen, ons terugtrekken binnen onze kleine gemeenschapjes: parochie, gebedsgroepjes, katholieke verenigingen her en der,… Uiteraard is er niets mis mee wanneer je gemeenschap beleeft binnen de parochie, een gebedsgroep, of een vereniging. Maar we mogen ons er niet in opsluiten, integendeel. We moeten naar buiten treden, bij wijze van spreken de straat op. Weg uit onze katholieke comfortzone. De wereld in. Ieder omarmend.

Jezus is duidelijk. ‘Jullie zijn het licht van de wereld, het zout van de aarde’. Met andere woorden: we worden de wereld in gezonden, de Blijde Boodschap belevend en uitdragend, als ware paasmensen, als mensen die leven vanuit de verrijzenis van de Heer. Vrede- en vreugdevol dus.

En ja, graag dus authentiek. En eenvoudig, met een geloof gegrond in het leven van elke dag, met een gezond boerenverstand, dagelijks biddend op de knieën, verbindend, de liefde van de Heer dragend en uitdragend. Zonder al te veel blablabla. Zonder met de Bijbel rond de oren te slaan. Geen salontheologie. Maar een eenvoudig geloof als het hart van je bestaan, dat je van binnenuit zo graag wil delen met anderen doorheen gesprek en leven.

Laten we als kerkgemeenschap een warme haard zijn in deze soms koude wereld.

kris

Reacties


  1. De profeten werden gedood. Jezus zegt dat de Wetgeleerden de graven bouwen van de profeten die door hun vaderen werden gedood. Jezus zegt dat ze hierdoor instemmen met de werken van hun vaderen. Hoe kan Jezus dat zeggen? Het is toch een mooie zaak als wij de graven bouwen voor mensen die onschuldig om het leven zijn gekomen? Ja, maar Jezus ziet diep in de harten. Hij weet dat die Wetgeleerden niet beter zijn dan hun vaderen. Trouwens, de Wetgeleerden, zeker de Sadduceeën onder hen, dat is de priesteraristocratie van Jeruzalem, die aanvaardden uit het O.T. alleen de Thora, de eerste vijf boeken van het O.T., de Pentateuch. Al wat erna komt, lazen zij niet. Maar de Profeten komen na de Thora en uiten vaak grote kritiek op een uiterlijke godsdienstbeleving. Ook Jezus wil ons innerlijke tot God brengen, ons hart.
    De eerste lezing brengt ons een hymne uit de eerste christelijke tijd, een hymne die Paulus citeert. Hier gaat het weer daarover: God heeft ons voorbestemd voor de liefde, om in liefde Zijn kinderen te worden door Jezus Christus. Dat is Gods heilige wil, een wil die al in de hemel gebeurt vanaf alle eeuwigheid, bij Gods engelen en heiligen. En zeker in Gods gedachten. Die wil is: dat Hij ons in Christus allemaal, het hele heelal, onder één Hoofd wil brengen. Wat betekent dat? Dat God alle mensen en alle wezens in de hemel en op aarde onder Zijn liefdesheerschappij wil brengen in en door Jezus. Dat is wat Christus bracht: het aanvaarden dat God onze Heer is, dat God ons aanneemt in liefde en barmhartigheid door het leven en sterven van Zijn Zoon Jezus Christus. Dat laatste vers 10 is trouwens wat Jezus ons doet vragen in het Onze Vader: ‘Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel’.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amen Amen !!
    Dank Kris
    Anita v P uit Ossenisse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met een dankbaar hart heb ik jullie woorden in mij opgenomen !
    Ik huiver bij de gedachte te handelen zoals de Farizeeërs deden ...en toch ...telkens weer opstaan ,knielend om vergeving vragend en gevend !
    Zijn Liefde aan élke naaste géven !
    Maar ook zoals Christus de Waarheid sprekend ,durven reageren ,wel altijd uit liefde voor Hem die ons redde !
    Dit kan alleen verwezenlijkt worden als je mét ,in en door Hem leeft en handelt !
    Laten wij bidden voor elkaar om met Hem een stukje paradijs te beleven al doet het soms zoveel pijn !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten