vrijdag in week 29 door het jaar

De tekenen van de huidige tijd lezen

Telkens als wij in de huidige werkelijkheid de tekenen van de tijd trachten te lezen, is het goed te luisteren naar de jongeren en de ouderen. Beiden zijn de hoop van de volken. De ouderen brengen de herinnering en de wijsheid van de ervaring in, die ertoe uitnodigt niet domweg dezelfde fouten van het verleden te herhalen. De jongeren roepen ons op de hoop weer op te wekken en te vergroten, omdat zij de nieuwe tendensen van de mensheid in zich dragen en ons openstellen voor de toekomst, zodat wij niet blijven steken in de nostalgie naar structuren en gewoonten die niet meer dragers van leven zijn in de huidige wereld.

Uitdagingen zijn er om te worden overwonnen. Laten wij realistisch zijn, maar zonder de vreugde, de moed en de toewijding vol hoop te verliezen!

Woorden van paus Franciscus, ontleend aan  de Apostolische exhortatie "Evangelii Gaudium / De vreugde van het Evangelie" § 108-109.

Reacties

  1. Na deze wijze woorden van onze paus kan ik maar beter zwijgen. Toch plaats ik mijn woordje.
    Paulus, gevangen genomen omwille van zijn verkondiging van de Heer Jezus, vraagt dat wij zouden leven volgens onze roeping. Dat houdt deemoed in, zachtheid, lankmoedigheid, liefdevolle verdraagzaamheid. Paulus vraagt dat we één zouden zijn. Jezus heeft ook al gebeden voor die eenheid onder Zijn volgelingen. Verdeeldheid onder gelovigen is een tegengetuigenis. Het is een smet op ons christen-zijn. Dat is ook wat Jezus vraagt in het evangelie van deze vrijdag: dat we de tekenen zouden onderkennen van de tijd. Jezus heeft het over een onderweg zijn naar de rechter met een tegenstander. 'Kom overeen', zegt Jezus, 'zorg dat de rechter niet een streng oordeel over je uitspreekt'. Wat wil Jezus hiermee zegen? Dat, nu Hij gekomen is, er nieuwe tijden aanbreken. God is gekomen op aarde. Daarom past onenigheid en verdeeldheid niet meer. Het enige dat nog past, is liefde en eenheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doen ! niet altijd zo gemakkelijk. We zijn elk verschillend en dat is goed, maar deze verschillen verdragen van elkaar voor die grote eenheid waar te maken vraagd : geduld, begrip, toegeving, en... nog veel meer.
    Goede moed ! Doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten