woensdag in week 28 door het jaar

Vandaag harde taal van Jezus aan het adres van hen die schijnbaar weten hoe het moet, dit ook aan anderen laten weten, maar zelf voorbij gaan aan de gerechtigheid en de liefde tot God.

Voor alle duidelijkheid: Er mag onderwezen worden, er mag en moet aangespoord worden, maar men moet het ook en vooral zelf doen. We moeten consequent zijn in wat we zeggen. Liefde preken veronderstelt liefde zijn.

En niemand heeft het hier over dat je daarvoor onberispelijk moet zijn, dat je nooit in de fout mag gaan, dat je dus een soort heilige moet zijn alvorens je mond open te doen. Fouten maken is des mensen. Daar gaat dit stukje evangelie ook niet over. Het gaat erover dat we consequent moeten zijn in wat we geloven en zeggen. Zo goed als het kan. We moeten oprecht zijn, en diepmenselijk voor anderen.

We zouden zo moeten leven en spreken, dat anderen die ons ontmoeten Gods liefde gewaar worden, en daardoor als het ware geraakt worden door God zelf.
Dit vraagt van ons een zeer nederige houding ten aanzien van God. Het is bereid zijn Hem God te laten zijn in je leven, Hem te laten spreken, Hem te doen handelen. Jij bent zijn instrument dat Hij bespeelt, zijn penseel waarmee Hij schildert.
Het vraagt ook nederigheid tegenover de medemens. Als een dienaar zul je immers ieder ontvangen: als mens, als broer of zus. Bij wijze van spreken zul je voor ieder ander neerknielen en hem de voeten wassen. In je nederigheid zal je God tonen en schenken.

Je begrijpt dat dit een fundamenteel andere houding is dan deze van die Farizeeën en die wetgeleerden waartoe Jezus vandaag in het evangelie spreekt. Deze mensen zijn uit op ereplaatsen, willen begroet worden, leggen de mensen ondraaglijke lasten op en het ergste: ze gaan zelf voorbij aan de liefde Gods.

Moge Jezus ons groot voorbeeld zijn, het levend hart van ons bestaan. Moge Hij de spirit zijn van onze levenswandel, van ons getuigenis.

Jezus was de nederigheid zelf, zowel ten opzichte van zijn Vader als ten opzichte van de mens. Hij was dienaar in alle opzichten, tot de uiterste consequentie. Laten we Hem volgen; van harte en innerlijk blij. Als paasmensen.

Met een genegen groet,

kris

Reacties

  1. Uw toelichting roept in mij het gebed ‘Eenvoud’van Titus Brandsma op. Daarom post ik het hier

    EENVOUD
    Wij zijn niet geroepen
    Om in het openbaar levend
    Grootse, opvallende en druk besproken dingen te doen. Dat zou tegen de eenvoud zijn,
    Zoals wij die bedoelen te praktiseren.
    Maar het is wel onze plicht,
    De gewone dingen op grootse wijze te doen,
    Dat is met een zuivere intentie
    En de inzet van heel de persoonlijkheid.
    Wij verlangen niet vooraan te staan
    En toegejuicht te worden vanwege prestaties, Waartegen de mensen van de wereld
    Plegen op te zien.
    Wij wensen alleen maar
    Op te vallen door onze eenvoud en oprechtheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, ik vergat mijn naam, AnitA uit Nijmegen

      Verwijderen
    2. Heel mooi, Mevrouw. Dank u. De Farizeeën betaalden wel minutieus hun tienden ook op die luttele grammen kruiden. Maar ze slokten de huizen van de weduwen op (Marcus 12, 40). Zo deden ze geen recht aan hun medemens. En ook niet aan God. Hun liefde was klein voor God. Het ging hen om het uiterlijk onderhouden van wetjes en voorschriftjes. Jezus brengt echter het innerlijke, een leven in de H. Geest. Geen wet kan liefde en mededogen afdwingen. Ik moet straks weer door een flessenhals doorrijden op mijn weg naar Dadizele. Daar is de snelheidslimiet 30 km. Ik kan sakkeren en vloeken om dit oponthoud, maar als ik mij houd aan die 30 km, zal ik geen boete krijgen, ook niet als ik het sakkerend doe. Maar ik zal wel geen vrede hebben in mijn hart en geen vreugde. Als ik het met liefde doe voor mezelf en mijn medemensen, worden die enkele minuutjes tijdverlies vederlicht voor mij, omdat ik geloof dat de overheid die limiet daar plaatst om mij voor ongelukken te behoeden. Beter vijf minuten later aankomen, dan binnen een kwartier in het ziekenhuis belanden. Liefde verandert alles. Daar is het Jezus en Paulus om te doen.

      Verwijderen
  2. Ja, Kris, zoals de paus zei: (s)preek niet wat je zelf niet doet. Confronterend!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten