Lucas

Als je de woorden van Jezus die we vandaag horen omzetten in onze moderne taal, klinkt dat heel gewoon: zoek je kracht niet in je bankrekening, verlies je tijd niet met omlaaghalend gepraat, durf dieper contact te nemen met de mensen, luister naar hen, raak doorheen ontmoeting en gesprek die snaren aan die een mens dorst doet krijgen naar God. Straal vrede en vreugde uit. Je komt in een harde wereld terecht, er lopen wolven rond. En wees vooral niet naïef; als men je afwijst, oordeel dan niet maar ga rustig verder, wees goed voor allen, bijzonder voor zieken en zwakken. En wees beleefd en dankbaar, dus eet wat je krijgt.

We horen ook dat er veel werk is aan de winkel. Jezus zegt: genees de zieken. Ook in onze tijd zijn er zieken; vele zieken. Er zijn ook veel gezonde mensen ziek, omdat onze samenleving op heel wat vlakken verziekt is. Mensen raken in de put omdat ze ontevreden zijn, of omdat er niemand in hun omgeving tevreden is. Velen zijn voortdurend in een sombere stemming, geven op Jan en alleman kritiek, en trekken anderen mee in hun donker steegje. Heel wat katholieken lijken meer op kartonnen dozen dan op blijde mensen die leven vanuit het Pasen van de Heer. Oh ja, werk genoeg.

En allemaal kunnen we genezend aanwezig zijn in onze samenleving. Al was het maar door onze wijze van zijn, onze omgang met de mensen, de keuze van onze woorden, gebaren en blik.

Kom, laat ons een van die tweeënzeventig zijn, die Christus’ vrede uitstralen en de weg tonen naar ware gezondheid, bevrijding en diepe christelijke levensvreugde. Laten we dit doen als Kerk, opgestaan met en in de Heer.

Een mooie dinsdag,

kris

Reacties

  1. Wauw....wordt ik even stil van deze vertaling. Die laat geen twijfel mogelijk.Volledig mee eens. Het vraagt ook sterkte en geduld zo te leven. Zeker als je steeds zo tegen stroom opwaarts roeit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb je vertaling voor mezelf gecopieerd om af en toe te lezen dat er nog andere mensen zijn die zo denken en proberen te leven. Het doet deugt, we roeien voort.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het heeft inderdaad geen zin voortdurend te klagen en te mopperen. De H. Lucas heeft ons zo mooi over Jezus verteld. Laten wij dat ook doen waar we kunnen, misschien bij de kleinkinderen. Maar voordat we dat kunnen, mogen we eerst zelf over Jezus bij Lucas lezen. De vreugde van het evangelie zal dan in ons binnen vloeien en op onze beurt zullen we het verder uitstralen. We gaan niet anders meer kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een genade, wat een rijkdom, vreugdevol te kunnen worden door het lezen van het Evangelie, en dankbaar die vreugde mogen zijn bij elke ontmoeting vandaag.
      Een gezegende dag voor elk van jullie!

      Verwijderen
  4. vandaag gedenken we Lucas de evangelist. zijn bijdrage is heel bijzonder. bij deze een gedicht wat ik enige tijd geleden aan hem heb opgedragen.

    volgens Lucas
    (Luc. 1-2)

    Lucas is mijn naam en dit mijn streven
    te verbinden herbegin met oerbegin
    om in taal en teken te getuigen van
    Gods mensgeworden liefde
    na Adam, eenzaam, eens Zijn eersteling
    na Mozes, wenend in een mand gelegd
    na David, herderszoon uit Bethlehem
    werd Israels eeuwige gekroonde hier
    in weerloosheid geboren
    en hoger roem ik Hem dan hij
    die tot ons kwam uit de woestijn
    en die als Isaak, Simson, Samuel
    vanuit onvruchtbaarheid ontsprong

    Lucas is mijn naam en dit mijn werk:
    de woorden vinden die verbinden
    mens tot mens en dag tot dag
    om zo in lofzang te getuigen van
    hoe Zacharias dank zei voor
    de stem die Hem vooruitwees
    hoe Maria juichend prees
    de Vader van haar komend kind
    hoe engelenscharen zingend eerden
    die zuigeling in kale voederbak
    hoe Simeon aanschouwde: Hem,
    het heil dat allen smachtend wachtten

    de Schrift heb ik gediend
    en dit heb ik geschreven
    moge heel de wereld mij gedenken
    om mijn pen, door God gegeven

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten