woensdag in week 27 door het jaar

Jezus leert zijn leerlingen bidden. En daarmee leert Hij ook ons, volwassenen, bidden. Leren wij, op onze beurt, onze kinderen bidden?

Hopelijk krijgen ze dit mee van thuis uit, en horen ze er niet voor het eerst over bij een eerste communie (als ze die al krijgen) of een godsdienstles op school. Eigenlijk is ‘aanleren’ geen goed woord wanneer het gaat over kinderen en gebed. Veel belangrijker is dat het kind ziet dat er thuis gebeden wordt, en dat het als vanzelfsprekend wordt opgenomen in het gezinsgebed. Een kind zal (wanneer het nog klein is) daar geen kritische vragen over stellen, het zal het als goed ervaren, want mama en papa doen het, en dan is het goed. Zo is een kind.
Of het nu bij het opstaan is, voor en/of na het eten, bij het slapen gaan, of wanneer ook, het is belangrijk dat we onze kinderen opvoeden in de realiteit dat het goed is dat een christen bidt.

En als het op latere leeftijd beslist om niet meer te bidden (laat een puber maar puberen), dan heeft het ten minste de herinnering dat zijn ouders baden, en dat ze dit tot op heden nog doen. De herinnering mogen we niet onderschatten. Vroeg of laat zal God hen onderdompelen in deze her-innering; zelfs zo dat het een bron kan worden van genade voor die opgroeiende mens met al zijn vragen en twijfels.

We kennen het begrip erfzonde. Maar er bestaat ook zoiets als erfgenade; het goede dat wordt doorgegeven, dikwijls in stilte en verborgen. God is groter in zijn genadegaven dan we doorgaans denken of geloven. Wie bidt met zijn kinderen, houdt iets in leven dat van fundamenteel belang is voor het verdere leven van zijn kind.

Uiteraard geldt dit niet enkel voor ouders. Elke christen die in contact staat met kinderen draagt daarin zijn verantwoordelijkheid.

Zo ook de leiding in de jeugdbeweging. Toen ik vroeger jaarlijks mee op scoutskamp ging baden wij zingend iedere avond rond de vlaggenmast ‘Oh Heer, d’avond is neergekomen…’. Velen van ons kennen dat beslist nog. Van harte hoop ik dat de jeugdleiding van vandaag ook bidt met hun bengels. Ok, misschien op een meer hedendaagse manier, maar zo dat het kind leert zijn handen te openen voor Hem die het leven geeft, dat er een vriend is uit de hemel die in hun hart woont: Jezus die met hen meegaat, hen helpt elkaar graag te zien, hen helpt te vergeven, hen helpt goede keuzen te maken.

Daarbij niet vergetend dat het ‘goede gesprek’ met onze kinderen en jongeren ook zeer belangrijk is. Spreek met hen over Jezus als de Vriend uit de hemel die in hen woont. Vertel verhalen uit de Bijbel opdat ze hun Vriend steeds beter leren kennen. Maak tekeningen van Jezus, zing over Hem aan tafel. Praat met onze pubers.

Lieve ouders, meters en peters, beste leerkrachten en anderen opvoeders, geef Jezus een plaats in het leven van onze kinderen. Mogen ze, mede door uw toedoen, door en door goede mensen worden; mensen die weten dat God geen abstract iets is maar dat het Iemand is die je kan ontmoeten doorheen gebed en daden van liefde. Dat ze mensen mogen worden die op latere leeftijd zullen weten waarvoor ze leven, vanuit wie ze leven, wat ware liefde en trouw betekent, wat engagement wil zeggen, enz…

De jeugd is de toekomst van morgen. Mogen de kinderen van vandaag morgen christenen zijn die fris en blij dragers zijn van Gods Vrede, fiere uitdragers van zijn liefde. Net zoals vandaag zal ook morgen onze wereld nood hebben aan deze Blijde Boodschap.

Een vredevolle woensdag,

kris

Reacties

  1. Mooi
    Oh Heer d’avond is neer gekomen…ik herinner mij nog elk detail van toen we dit in het bos zongen.. nu 50jaar later.
    Kleinkindjes staan met heel hun hartje open voor Jezus en Maria..helaas thuis wordt dit niet aangemoedigd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O Heer, d'avond is neergekomen,
      de zonne zonk, het duister klom.
      De winden doorruisen de bomen
      en verre sterren staan alom...
      Wij knielen neer om U te zingen
      in 't slapend woud ons avondlied.
      Wij danken U voor wat we ontvingen,
      Wij vragen, Heer, verlaat ons niet!

      Knielen, knielen, knielen wij neder,
      door de stilte weerklinkt onze beê
      Luist'rend fluist'ren kruinen mee
      en sterren staren teder.
      Geef ons Heer, zegen en rust en vreê!

      Verwijderen
    2. Dat is het beste dat wij aan onze jonge mensen kunnen geven: ons voorbeeld, d.w.z. dat ze mogen zien dat ons geloof voor ons iets betekent. Laten wij op dit feest van de H. Zuster Faustina bidden om Gods barmhartigheid. Zij kreeg in moeilijke jaren, tussen twee wereldoorlogen in, de bijzondere openbaring van Gods barmhartigheid. Die barmhartigheid is niet alleen vergiffenis van zonden, maar ook Gods Voorzienigheid in onze materiële noden. Jezus zorgde ook altijd voor de materiële nood van de mensen. Op onze dagen is de materiële nood bij veel mensen weer zeer groot. Jezus vraagt dat ook wij barmhartig zouden zijn, goed dus voor anderen. 'Zalig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden' (Mt. 5, 7). En ook: 'Wees barmhartig, zoals Uw Vader barmhartig is' (Lk. 6, 36). Ik denk aan het kroontje van de goddelijke barmhartigheid: 'Door het smartelijk lijden van Uw Zoon, heb medelijden met ons en met de gehele wereld. Jezus, ik vertrouw op U'.

      Verwijderen
  2. Een gezin dat (nog) bidt... Een ideaalbeeld overeenkomstig de realiteit? Wat waar is: je kunt anderen (kinderen enz...) maar enthousiast maken voor iets, in de mate dat je er zelf enthousiast voor bent en zij dat ook zien en horen en ervaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet niet wachten. Vandaag nog kan je met je partner beginnen te bidden. En de kinderen zullen het zien en zich misschien vragen beginnen te stellen over zichzelf of over God: 'Is die God er dan toch nog?'

      Verwijderen
  3. De Chiro - jongens uit Balegem... https://www.youtube.com/watch?v=zKrLX-b9Qoc
    Het siert de leden, leiding en ouders dat zij het mooie lied nog zingen...
    Nostalgie...neen waarachtige zin-volle beleving...
    Elk unieke mens-en-kind is nooit te oud om te leren...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hoorde van een ouder koppel dat zij dit lied iedere avond zingen naast de stoof voor het slapengaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze mensen zullen daarna wel heel goed slapen, denk ik.

      Verwijderen

Een reactie posten