donderdag in week 27 door het jaar

'... hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de heilige Geest geven aan wie Hem daarom vragen!'

De heilige Geest is de band van liefde tussen de Vader en Jezus. Door het ontvangen en dragen van de heilige Geest mogen ook wij proeven van Gods liefde tussen Hem en zijn Zoon, en daarmee ook tussen Hem en ons, daar wij dragers zijn van de Zoon die zich met ons verenigt.

Deze band van liefde is het grootste wat God ons kan schenken. Hij zal het ook niemand weigeren die er in gebed om vraagt, zoals het evangelie van vandaag zegt. Veel van wat wij biddend vragen krijgen we niet, of niet onmiddellijk, of niet zoals wij het willen; omdat daar dikwijls heel wat onzuivere beweegredenen in meespelen. Maar Gods Geest, zijn liefde voor ieder van ons, zullen wij altijd krijgen.

Ja, God geeft in zijn goedheid het beste wat een mens zich kan indenken: zijn liefde, zijn Geest.

Moge dit bewust-zijn ons tot vrede stemmen en ons aanzetten biddend voor het aanschijn van de Vader te staan; onze harten geopend vol verlangen naar de Geest. Mogen we alzo deelgenoot worden van de liefdesstroom tussen de Vader en de Zoon, om vanuit Christus’ inwoning Gods liefde te dragen en uit te dragen.

Weet je, het is zalig christen te mogen zijn. Het is een feest zonder einde, zoals broeder Roger van Taizé het dikwijls verwoordde.

kris

Reacties


  1. De christenen uit Galatië (gelegen in centraal Klein-Azië, rond Ankara; daar woonden Gallische stammen, Kelten, die er reeds in de derde eeuw v. Chr. waren binnengedrongen) hebben zich laten overreden door Joodse christenen die hen terug wilden brengen naar het Joodse geloof en naar het onderhouden van de Thora. Volgens Paulus is dat een heilloze weg, een verkeerde weg. De H. Geest van God die ons doet leven volgens Gods bedoelingen, die H. Geest krijg je niet door de Wet in al haar details te onderhouden, maar door te geloven dat Jezus Christus door Zijn kruisdood alles weer goed heeft gemaakt voor ons. Het komt er niet op aan wetjes en regeltjes te onderhouden. Het komt erop aan met Jezus te sterven aan de oude mens die in ons allen zit en dat is die gezindheid die ons alleen voor onszelf doet leven. Die gezindheid moet weg. We werden in ons doopsel een nieuwe schepping, nieuwe mensen en die nieuwheid bestaat erin dat wij leven voor God én voor de andere mensen om ons heen. Leven voor jezelf is leven volgens het vlees. Leven voor God en voor mekaar is leven volgens de H. Geest. Die H. Geest moeten wij altijd afsmeken van God. Die H. Geest bezit je niet ineens. Het is niet omdat je gedoopt en gevormd bent, dat je automatisch die H. Geest blijft behouden. Altijd ligt de bekoring op de loer om de H. Geest los te laten en weer voor jezelf, voor het vlees te gaan leven. Die H. Geest, dat leven volgens de H. Geest, moet altijd weer aan God gevraagd worden. En God zal ook altijd Zijn H. Geest aan ons geven, zegt Jezus. Het komt aan op vertrouwen, het komt aan op standvastigheid. Ieder van ons wordt blijvend beproefd in zijn of haar geloof. Het kan onverdraagzaamheid zijn of ongeduld, het kan zinnelijkheid zijn of twijfel aan God, er is altijd iets dat ons beproeft. Maar beproeving leidt tot beproefde deugd. De zalige broeder Isidoor is daar een voorbeeld van. Hoe heeft die man geleefd voor Jezus, voor zijn medebroeders, in gebed voor de mensen en voor de wereld. Br. Isidoor heeft de wereld achter zich gelaten en in grote zelfverloochening geleefd, ook als zijn lichaam beproefd werd door een ongeneeslijke en pijnlijke ziekte. Daarom trekt de Z. Broeder nog zovelen aan. Hij is een heilige, een krachtige voorspreker voor ons allen, omdat hij het vlees verloochend heeft en helemaal in versterving en gebed, in grote boetvaardigheid, een mens is geworden die leefde alleen voor God en voor de anderen om hem heen. Zalige Broeder Isidoor, bid voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn Daniël dat ie weer aanwezig bent. Ik ging mij al zorgen maken. Wat is het mooi om christen te mogen zijn. Ik herhaal de woorden van Kris die ook mijn woorden zijn. Ik zou het zo graag iedere mens gunnen. Waarom mag mij dit gebeuren. Dank je wel dat het door het Bijbelcitaat levend gehouden wordt. Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. daar sluit ik me helemaal bij aan. goed om je stem weer te horen daniël. met name je uitleg van Paulus brief aan de galaten. ik wist al een paar dagen niet goed wat ik daarmee moest. zo heftig en terechtwijzend. het moet toch een moeilijk proces zijn geweest, dat het beginnend christendom zich langzaam losmaakte van het jodendom waar het zijn wortels heeft.
    en dat die gallaten eigenlijk kelten waren! die hadden blijkbaar een geloof dat erg open stond voor de komst van Christus want in ierland en delen van groot brittanie, waar zij ook zaten, waren zij, zover ik heb begrepen, de eerste christenen. (dit leidde tot wat we later het keltisch christendom zijn gaan noemen, met heel eigen inzichten, rituelen en symbolen, bv het keltisch kruis!).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn grootvader heeft Broeder Isidoor gekend.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten