maandag in week 29 door het jaar

God is het die ons gemaakt heeft tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid. Zo horen we vandaag bij Paulus in zijn brief aan de Efeziërs.

In Christus behoren wij inderdaad tot een nieuwe schepping: in Hem herschapen, in Hem herboren, deel uitmakend van zijn Lichaam; de Kerk. Het nieuwe bestaat erin dat Hij ons nu reeds heeft opgewekt doorheen zijn Pasen. Wat een genade!

Bedoeling is, zoals het citaat aangeeft, dat we hiermee 'op weg' gaan, en wel de weg van 'de goede daden die God heeft voorbereid'. Die 'goede daden' zijn niet meer dan de liefde waartoe Hij ons doorheen de dag op tallozen wijze uitnodigt: wanneer we bidden, in situaties, doorheen de naaste,... Ons leven, de plek waar we vandaag zijn, is ons werkterrein om Gods liefde gestalte te geven. Doorheen situaties waarin we vandaag terecht komen, doorheen de mensen die we in deze dag mogen ontmoeten, nodigt God ons uit lief te hebben. Niet alleen, niet vanuit onszelf, maar in Christus, vanuit Hem.

Laten we ons bewust zijn dat God ons in Christus in zich heeft opgenomen. En laat ons in deze blijdschap liefhebben, en wel in de eenvoud van het evangelie, vanuit Christus' inwoning.

Een gezegende maandag,

kris

Reacties

  1. Heel wonder draait Jezus het probleem van de verongelijkte en benadeelde broer om. Jezus houdt hem een spiegel voor en toont hem dat hij al even hebzuchtig is als zijn broer. Het komt er voor Jezus altijd op aan te leven voor God en rijk te zijn bij Hem. De brief aan de Efeziërs, de eerste lezing, zegt dat Jezus ons overgeplaatst heeft van de aarde naar de hemelsferen. Laten ook wij niet te veel uit zijn op het aardse, maar delen en liefhebben, echt voor God leven, zoals bisschop Ignatius (+ 107) deed. Hij wilde graag sterven en door de tanden van de wilde dieren, gemalen brood worden voor Jezus. Een zinnetje uit ons getijdengebed, een zinnetje van Ignatius uit zijn brief aan de Romeinen, treft mij diep: 'Wilt toch niet Jezus Christus in de mond nemen, terwijl gij de wereld in uw hart draagt'.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten