zaterdag in week 29 door het jaar

Hij die is afgedaald is dezelfde als Hij die opsteeg, tot boven de hemelsferen, om alles met zijn aanwezigheid te vullen.

Degene die opsteeg is dezelfde als Hij die is afgedaald. Opgestegen, of opgevaren, is Christus, nu zittende aan de rechterhand van de Vader. Maar tegelijkertijd is Hij afgedaald, Mens geworden, de liefde van God belichamend onder ons, mensen. Toen in fysieke gestalte, vandaag door zijn aanwezigheid, om 'alles te vullen' met zichzelf, het volle leven gevend.

Dat 'afdalen' van Christus heeft voor zij die anderen ten dienste staan een nog andere betekenis. Wij kunnen namelijk maar de ander hoog achten wanneer we bereid zijn 'af te dalen'. We kunnen maar écht luisterend en ontvangend aanwezig zijn wanneer we bereid zijn 'af te dalen'. Zoals Christus afdaalde, op z'n knieën ging, om de leerlingen te voeten te wassen. Dit afdalen is niet enkel een houding van nederigheid, maar het is ook een voorwaarde om christelijke liefde gestalte te kunnen geven.

Ja, christelijke liefde is een liefde van afdaling. Dalen in jezelf, dalen voor de ander. Zoals Christus afdaalt in jezelf, zo daal jij af voor de ander, verenigt met Christus die samen met u zal afdalen voor de ander.

Dit gebeuren, lieve mensen, is de ware 'opstijging', de innerlijke hemelvaart. Het is nu reeds deelnemen aan het leven in de hemel (uw wil geschiede op aarde als in de hemel), door deelgenoot te zijn aan Gods liefde in Christus voor de mensheid. Ik wens het ieder van u van harte toe. Feest zonder einde.

Een mooi weekend,

kris

Reacties

  1. Jezus is op een andere wijze teruggekeerd naar Zijn Vader dan als Hij was gekomen op aarde. Hij heeft gevangenen meegevoerd. Dat is een zinspeling op koning David die de ark van het verbond overbracht naar de Sionberg. Er waren toen mensen, Filistijnen, die dat wilden verhinderen. Maar David nam hen gevangen en voerde hen mee onder de heerschappij van de God van Israël die op de Sion kwam wonen. Die gevangenen zijn een beeld van wat wij waren: gevangen in de zonde, gevangen in onszelf. Jezus heeft ons vrij gemaakt van de banden der zonde en ons met Hem, bij Zijn hemelvaart, meegevoerd naar Zijn Vader als vrije kinderen van God. En de Heer gaf ook Zijn gaven aan de mensen, aan Zijn Kerk. Die gaven zijn het dienstwerk van de verschillende ambten in de Kerk. Als elk van ons zijn of haar taak goed vervult, dan draagt hij of zij rijke vrucht voor Gods Koninkrijk. Maar God is een God van eindeloos geduld. Zelfs als wij geen vrucht dragen, komt Jezus tussen en zegt: 'Laat hem of haar nog wat leven, Ik zal hem of haar Mijn genade geven'. Elke dag die we krijgen is een uitdaging. Het is een dag die ons gegeven wordt om onze roeping waar te maken en een vrij kind van God te worden, samen met Christus, die ons vrij maakt van ons gevangen zitten in de zonde en de zelfzucht. We mogen leven voor God en voor de anderen. Wat een heerlijk perspectief.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om te onthouden :"Elke dag ons gegeven is een uitdaging om samen met Christus een vrij kind te worden ,vrij van angst en zelfzucht !!!"
    Laten wij daarvoor bidden voor elkaar ,om er méér en méér van bewust te worden ,wie we ook zijn .
    Ons ikje loslaten en vrij en vredevol van het opstaan tot het slapen gaan mét ,in en door HEM !!!
    Dankjewel !
    Elke dag weer met vallen en terug opstaan !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten