3 juli - Tomas apostel (feest)

KERK ZIJN

Thomas, die in eerste instantie moeilijk kon geloven dat zijn Heer zou zijn opgestaan uit de dood, verbleef  toch bij de groep van de leerlingen. En dat is mooi. Ondanks zijn twijfel, zijn gevecht, zijn ongeloof, mocht hij er zijn, werd hij niet afgewezen.

Wat de groep leerlingen daar beleefden is een mooi beeld van de Kerk, of hoe de Kerk zou moeten zijn. Want zowel binnen de kerkgemeenschap, alsook 'aan de rand', alsook 'buiten' de Kerk, leven mensen die vechten, die twijfelen, die moeilijk kunnen geloven. Misschien behoren we zelf tot deze groep, of zijn er perioden geweest dat we bij deze groep hoorden. Dat is geen schande. Dat gebeurt.

Méér: Het behoort zelfs wezenlijk tot de innerlijke groei van de mens. Vaak is het God zélf die toestaat dat wij in periodes verkeren van dorheid, en zélfs ongeloof. Al was het maar om ons te genezen van een geloof als vrucht van eigen prestatie. In de woestijn wil Hij ons genezen van dergelijke hoogmoed om ons te brengen tot een hart dat nederig wordt en zich geeft aan de gloed van de Geest die ons in waarheid in overgave zal brengen aan de Heer.

Tomas bevond zich in deze situatie. En kijk hoe de andere leerlingen toch gemeenschap vormden met en rond hem. Hij mocht er zijn, hij werd bemind, hij werd gedragen in zijn twijfels, bijgestaan in zijn innerlijk gevecht.

Hoe gaan wij als Kerk, als gemeenschap, als individu om met mensen die innerlijk vechten, twijfelen, moeilijk tot geloof kunnen komen, niet (meer) kunnen bidden? Mogen ze er zijn? Niet enkel vanuit een soort beleefdheid, maar werkelijk als broer of zus, ons bewust zijnde dat ieder een kind van God is, en dat God met die concrete mens op stap wil gaan?

Als Kerk mogen we nooit onze deuren sluiten. Onze harten moeten altijd wijd open staan, opdat ieder, op het pad waar hij of zij nu staat, ten diepste welkom is, bemind wordt, en wordt bijgestaan op zijn of haar geloofsweg.

Laten we bidden

Heer Jezus,
trek ons in de brand van uw liefde,
maak ons tot gemeenschap in U,
opdat wij, innig verenigd met U,
ieder – zonder uitzondering –
mogen welkom heten,
ook wanneer die ander
vecht of twijfelt.
Geef dat wij ons nooit de meerdere mogen voelen,
maar veeleer de mindere,
de dienaar, de minnaar.
In uw naam.
Amen.

Zegen over deze nieuwe week.
Met een genegen groet,
kris

Reacties

  1. Mooi Kris !EN ook die groet voor U en gezin !!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Krisvoor deze zeer
      Terechte uitleg
      NIEMAND uitsluiten.
      Ik raad eveneens het boek aan van thomas halik (geduld met GOD ]

      Celia


      Verwijderen
  2. ik kan iedereen het boek 'Raak de wonden aan' van Tomáš Halík aanbevelen. hierin wordt erg mooi de betekenis van het verhaal van de 'ongelovige thomas' voor de huidige tijd uitgelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alle leerlingen hebben veel bij moeten leren en zich om laten vormen door hun Heer Jezus. Thomas was een twijfelaar, Petrus was impulsief, Johannes en Jacobus waren ambitieus en wilden de beste posten. De Heer heeft hen allen op de juiste weg gekregen, op Zijn spoor. Dat doet Hij ook met ons allen. De een zal er wat meer tijd en inspanning voor over moeten hebben dan de andere. Zelfs Moeder Maria heeft een hele weg af moeten leggen eer zij haar Zoon ten volle begrepen heeft. Maar nu is zij de Moeder van de Kerk en wij allen zijn gebouwd op het fundament van die apostelen die zich om hebben laten vormen. Wat mogen wij de Heer dankbaar zijn om al die kansen die Hij ook aan ieder van ons geeft. We mogen groeien. En leven dat niet meer groeit, stagneert en sterft af.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten