maandag in week 16 door het jaar

BINNENKANT

'... en hier ziet u iemand die meer is dan Salomo!'

De Ninevieten hadden zich bekeerd na de prediking van Jona, terwijl velen die Jezus zagen (die zoveel meer is dan Salomo) niet tot inkeer kwamen. Nog meer: zij vroegen alsmaar tekens, zonder tot waarachtig innerlijk geloof te komen. En dat maakte Jezus droevig, zelfs kwaad. Begrijpelijk.

Want wat heeft God aan mensen die louter uit zijn op uiterlijke genezing van zichzelf, terwijl ze zich vanbinnen niet door Hem willen laten aanraken, laten genezen?

In het leven gaat het niet om tekens. Hoewel de tekens die Jezus stelde - de vele genezingsverhalen uit de evangelies - van groot belang waren. Maar ze verwezen altijd naar een binnenkant; een binnenkant waar het uiteindelijk om te doen was. Wie aan dit laatste voorbij ging had niet door waar het bij Jezus om ging.

Als Jezus vandaag zichtbare tekens stelt - wat soms gebeurt - laten we daar dan blij en dankbaar om zijn. Maar laten we er ons niet op blind staren. Net als toen gaat het om de binnenkant: je laten raken door de Heer, je in verbinding stellen met de Geest, kiezen om afstand te nemen van het kwaad, gekeerd leven naar de Vader, leven in ontmoeting met Hem, van Hem genade (willen) ontvangen, leven in - en deelnemen aan - zijn liefde. Dát is het wezen.

Laat ons mensen zijn van de binnenkant, om van binnen naar buiten Gods liefde te bezingen.

Laten we bidden

Heer Jezus, goede Broer,
leer ons mensen te zijn
die leven vanuit hun innerlijk,
vanuit de plaats waar de Geest ons stuwt,
de plek waar U woont
en ons in U trekt.
Leer ons te leven van binnen naar buiten,
verenigd met U,
Gods liefde zingend
naar allen die Hij ons toevertrouwt.
In uw naam.
Amen.

Een vredevolle nieuwe week.
kris

Reacties

  1. Zou het niet zo zijn dat binnenkant en buitenkant steeds meer één worden? Daar hebben we een heel leven voor nodig! Ook een goed onderscheidingsvermogen, en genade, waar we om mogen bidden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten