zondag 14 door het jaar - A

 ZACHTMOEDIG EN NEDERIG VAN HART

‘Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo heeft het U behaagd.'
(Mt 11, 25-26)

De eenvoudigen waarover Jezus hier spreekt zijn zij die leven in diep ontzag voor hun Schepper. Ze leven in zijn aanwezigheid, erop vertrouwend dat Hij hen bijstaat, behoedt en leidt. Dit in tegenstelling tot de zogezegde wijzen en verstandigen die alles in handen nemen en het leven zich toe-eigenen. Vaak zijn ze uit op macht en pracht. En ze aarzelen niet de kleine mens te gebruiken om hun macht te bestendigen.

Wel, tot deze kleine, vaak lijdende mens, zegt Jezus vandaag: 'Kom bij Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, Ik zal jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van Mij: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.' Hij spreekt tot al die mensen die vandaag verdrukt worden en te lijden hebben onder oorlog, honger, onrecht en onverschilligheid. Jezus verwelkomt hen in zijn liefde; een liefde die zacht, sterk en teder is.

Tegelijk vraagt Hij van Hem te leren, en ook zo te doen naar ieder ander. In de diepte zijn we immers geschapen naar Gods liefde. Wel, vanuit het thuiskomen bij de Heer mogen we Gods liefde belichamen en hen nabij zijn die door de machtigen gekwetst worden.

Wie kijkt met de ogen van het evangelie, wie bemint met het hart van de Heer, zal de misbruikte mens niet enkel zien, maar hem ook - in naam van Jezus -  omarmen en optillen.

Laten we bidden

Vader,
als kleine en eenvoudige mensen
willen we ons toevertrouwen aan U.
Mogen we vanuit het zachte juk van de Heer
ieder ander omarmen en beminnen.
Moge op deze wijze uw koninkrijk
zichtbaar gestalte krijgen.
In Jezus' naam.
Amen.

Met een genegen groet,
kris

Reacties