zondag 15 door het jaar - A

DE GOEDE AARDE VAN ONS HART

De overweging van deze zondag is van de hand van Frans Mistiaen, sj

God zaait zijn goedheid over de wereld zoals de zaaier zijn zaad. Elke dag strooit de Heer over ons leven de kiem van de goedheid die ons de mogelijkheid geeft zelf goed te zijn. Alleen is het zo dat wij, door alles wat wij meemaken, nogal wat veranderen, zodat wij die goedheid niet elke dag op dezelfde manier ontvangen.

Er kunnen van die dagen zijn dat ons hart zo verhard geraakt werd als een platgelopen weg. Wij moesten misschien een verwijt aanhoren dat ons diep vernederde; of wij werden ergens niet uitgenodigd of afgewezen. Dan kunnen wij de indruk krijgen dat mensen ons hart hebben platgetrapt. Op dat ogenblik is Gods goedheid er nog wel, maar, gekwetst als wij dan zijn, ervaren wij die niet meer. Wij kunnen ons dan niet meer dankbaar voelen. De kiem van goedheid dringt niet meer door tot ons binnenste, maar blijft zodanig aan de oppervlakte liggen dat zij heel gemakkelijk door eender wat kan worden weggenomen. Zo blijft de goedheid onvruchtbaar.

Er kunnen andere dagen zijn dat ons hart zo verdord is als de steengrond door de hitte. Het zijn de momenten waarop één tegenslag voor ons een levensgroot probleem wordt. Dan lijkt het alsof die ene ontgoocheling als een loodzware hitte heel ons bestaan uitdroogt en verschroeit. Dan keren wij ons in onszelf, willen het probleem alleen oplossen en geraken zo nog meer in ademnood. Ook dan voelen wij Gods goedheid niet meer. Integendeel. Op dat moment lijkt God ons grof onrechtvaardig en worden wij opstandig. Wij concentreren al onze aandacht op die éne mislukking en kunnen niet meer ruimer kijken. Onze hele levensgeschiedenis met de zo vele goede ervaringen die er toch ook zijn, wordt dan versmald tot die éne ontgoocheling die heel ons geluk lijkt te ontwortelen. Dan blijft de goedheid vruchteloos.

Er zijn nog andere dagen dat ons hart overwoekerd wordt door de distels van de overbezorgdheid en de drang naar de weelde. Er kunnen zo van die perioden voorkomen in ons leven waarin wij echt veeleisend en hebberig worden, op vele gebieden. Zoals distels die voortwoekeren, willen wij dan van alles veroveren of zelfs andere mensen overheersen. Maar wij beseffen niet dat die houding niet alleen hen, maar ook onszelf grote schade toebrengt, juist omdat zij de liefde in ons hart verstikt. Weer blijft de goedheid onvruchtbaar.

Gelukkig zijn er ook de dagen dat ons hart dankbaar is, en open, en dus vruchtbaar. Het zijn de momenten waarop wij ons, ondanks onze beperktheden, dankbaar kunnen voelen voor al de mogelijkheden die wij dagelijks telkens opnieuw ontvangen. Wij kunnen zoveel goed doen met één aanmoedigend woord, met één tedere attentie, met één stap van vergeving. Het zijn de perioden waarin wij hetgeen wij hebben, niet voor onszelf alleen willen bewaren, maar het verlangen te delen met anderen. Dan is de goedheid vruchtbaar, 30-voudig, 60-voudig, 100-voudig.

Die goedheid van God is wel heel sterk. Het kleine zaadje kan veel vruchten voortbrengen. Alleen moet het ruim gestrooid worden, moet er goede grond open liggen zodat het kan ontbinden, sterven aan zichzelf, en moet er veel geduld zijn. Het zaad van Gods liefde is goed. Hij strooit het heel ruim en gul en Hij heeft oneindig veel geduld. Het evangelie van vandaag zegt ons dat wij voor de goede grond kunnen zorgen. Wij worden dan ook uitgenodigd in de tuin van ons hart te trekken om er hard te gaan werken, om de verharde stroken van onze geslotenheid om te spitten, om de stenen van onze ontgoochelingen weg te gooien en om het onkruid van onze veeleisendheid te wieden. Wij worden vooral uitgenodigd onze zelfzucht te laten afsterven, zodat Gods goedheid in ons nog vruchtbaarder kan worden.

Laten we bidden

Heer,
beziel ons hele zijn met uw heilige Geest.
Geef dat ons hart de goede grond mag zijn
waarin Gij uw zaad kunt zaaien.
Schenk ons de genade dat dit zaad mag ontkiemen
tot een liefdesboom waar velen
in kunnen nestelen.
Amen.

Vrede en alle Goeds,
kris

Reacties

  1. De tekst van Mandela die Ricky ons gisteren ter bezinning meegaf, liet mij ook niet gerust.
    Op een andere site vond ik een paar regeltjes meer die mij overtuigden dat bescheidenheid niet altijd de juiste oplossing is.
    Daarom de tekst die ik las:

    Nederlandse versie van de speech:

    Onze diepe angst is niet dat we onmachtig zouden zijn.
    Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht.
    Niet de duisternis, maar het LICHT in ons is wat we het meeste vrezen.
    We vragen onszelf af “Wie ben ik wel om mezelf briljant, schitterend, begaafd of geweldig te achten?”
    Maar, waarom zou je dat niet zijn? Je bent een kind van God!
    Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden.
    Er wordt geen LICHT verspreid, als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid.
    We zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen.
    We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is, te openbaren.
    Die glorie is niet slechts in enkelen, maar in ieder mens aanwezig.
    En als we ons LICHT laten schijnen, schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen.
    Als we van onze diepste angst bevrijd zijn, zal alleen al onze nabijheid anderen bevrijden.
    Nelson Mandela – 1994

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kunnen we ons houden aan de evangelie teksten.?
    Het evangelie van Mandela is misleidend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is verrijkend om ook andere teksten 'erbij' te halen.
      Zeker die van Mandela. Zet aan tot nadenken.
      Bedankt Ricky om die tekst aan te halen.

      Verwijderen
    2. Dan is het Mandelacitaat ipv bijbelcitaat

      Verwijderen
  3. De preek van pater Frans M. is een mooie poging om het evangelie van deze zondag te actualiseren. Wij zijn dikwijls geen goede grond. Maar dat kan pessimistisch maken. Ik zeg dikwijls tegen de zusters en de mensen: 'Kijk niet naar de anderen, maar kijk ook niet teveel naar jezelf. Je moet eenvoudig naar Jezus kijken'. Pater Frans doet dat ook wel door ons te wijzen op de gulheid van God die altijd zaait. Wel, dat deed Jezus ook. Hij kijkt niet naar die drie vierden van het zaad dat verloren gaat. Jezus kijkt naar de honderdvoudige vrucht die een vierde deeltje voortbrengt. Als wij ons mislukt voelen, blijf daar niet naar staren in zelfbeklag en zelfs in zelfverwijten. God houdt van je, van ieder van ons. Dat is het geweldige: God geeft niet op. Jezus ook niet. Jezus doet voort: Hij zaait gewoon voort, zonder zich te bekommeren om het resultaat. Zelf is Hij ook mislukt. Hij bood de wereld Zijn liefde aan, maar de wereld zei: 'Weg met Hem!' Maar Jezus droeg het in een zelfvergeten liefde, in offer en kruis. En in dat kruis ligt juist de redding van ons allen. Voortaan is de hemel open. Voor iedere mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor mij klinkt vandaag de vraag: wat zaai ikzelf rond? Goedheid, vriendelijkheid, verdraagzaamheid, vergeving... Of roddel, onenigheid enz... Het goede overvloedig zaaien, ook al is de grond soms hard, of vol distels enz

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten