zondag 13 door het jaar - A

Onderstaande overweging is ontleend aan Preken.be

GODWAARDIG LEVEN

In het evangelie van vandaag staan nogal krasse uitdrukkingen. Als je denkt dat geloven alleen maar te maken heeft met zwevende woorden, met een tot niets verplichtende geloofsbelijdenis, word je hier wel flink wakker geschud: 'Wie meer van zijn vader of moeder houdt dan van Mij, is Mij niet waard, en wie meer houdt van zijn zoon of dochter dan van Mij, is Mij niet waard.' En 'Wie niet zijn kruis op zich neemt en Mij volgt, is Mij niet waard'.
Het klinkt zo ongeveer als: ‘Wanneer je echt christen wil zijn, moet je je vader en moeder, je zoon en je dochter links kunnen laten liggen'. Dat is nogal wat.

Nu mag je niet denken dat deze aansporing van Jezus om alles wat je lief is te verlaten, alleen geldt voor priesters en kloosterlingen, die zich teruggetrokken hebben in een klooster of naar een ander werelddeel gegaan zijn om daar te werken voor God en voor de mensen. Deze woorden zijn gericht tot alle gelovigen.

Met vader en moeder, broer en zuster bedoelt Jezus heel duidelijk het eigen kleine wereldje waarin je leeft. En dat wereldje mag nooit het belangrijkste zijn in je leven. Je kunt je in je eigen wereldje zo inkapselen dat je alleen nog maar leeft binnen een kleine cirkel van mensen die allemaal dezelfde belangen nastreven. Natuurlijk kan niemand zonder zo'n klein wereldje, waar je wat meer geborgenheid vindt dan op straat, maar als je Jezus wil volgen, dan mag zo' n klein wereldje nooit een wereld op zich worden, waar je niet verder kijkt dan de horizon en waar je het evangelie buiten houdt.

Zo'n klein wereldje kan van alles zijn: een bepaalde groep met een politieke kleur, een gezin, een bedrijf, een vereniging. Wie van dat kleine eigen wereldje meer houdt dan van Christus, is Hem niet waardig. Wij worden allemaal geroepen om verder te kijken dan vader of moeder, dan man of vrouw, dan zoon of dochter. Wij worden steeds weer gevraagd ons eigen wereldje te verlaten, onze horizon te vergroten, te kijken naar de noden van anderen. Dat is de zin van de woorden: ‘Wie zijn leven wil behouden zal het verliezen'.

In Palestina heb je twee meren: het meer van Gennézareth en de Dode Zee. In en rond het meer van Gennésareth is er een overvloed van leven: in het water rijkdom van vissen, aan de rand rijkdom van wijngaarden. Zestig kilometer zuidelijker ben je bij de Dode Zee. Daar is alles dood, dood is het water, geen vis kan er in leven, dood is het strand, geen vogel in de lucht, geen mens en geen dier, alles woestenij.

Hoe komt het dat het meer van Gennésareth een oase is van leven, en de Dode Zee een woestenij? De verklaring is heel eenvoudig. Het meer van Gennésareth geeft al het water dat het ontvangt, weer verder weg aan de Jordaan en zo blijft het water levend en geeft leven aan planten, dieren en mensen. De Dode Zee houdt al het water voor zich zelf, voert geen water af, en zo sterft het water, wordt het zout en kan geen leven in zich bergen.

Zoals het meer van Gennésareth zo moeten ook wij bereid zijn om ons leven, onze welvaart, ons bezit verder door te geven, te delen met de anderen, dan zal er nieuw leven ontstaan, dan kunnen ook andere mensen leven. Maar als wij ons leven niet willen delen, het alleen maar voor ons zelf willen bewaren, dan worden wij eenzaam, dan zal het heel stil worden rondom ons, dan verliezen wij het leven ook nog bij ons zelf.

Wij hoeven niet altijd grote heldhaftige dingen te doen, die worden niet elke dag van ons gevraagd, maar ook in kleine dagelijkse dingen kunnen wij groot zijn. 'Wie een van deze geringe mensen een beker koel water te drinken geeft alleen omdat het een leerling van Mij is, Ik verzeker jullie: die zal zeker beloond worden.' Zo een kleine blijk van zorg voor de mensen dicht om je heen, ook dat is de moeite waard. Je zult er zelfs het loon voor ontvangen van een profeet, zegt Jezus. Ons eigen langgezocht geluk zullen wij alleen vinden in het gelukkig maken van andere mensen. Want het geluk dat je anderen geeft, stroomt dubbel in je eigen hart terug.

Ik zou zeggen: Wees geen Dode Zee, maar een meer van Gennésareth!

Laten we bidden

Vader,
wij bidden dat U het centrum mag zijn
van ons leven en de keuzes die wij maken.
Moge dit ons tot liefde brengen
voor alles en naar allen toe.
Door Christus,
onze Broeder en Heer.
Amen.

Een liefde-volle zondag voor u allen.
kris

Reacties

  1. Beste Anoniem van deze morgen,
    zojuist heb ik je reactie per ongeluk verwijderd. Mijn excuses daarvoor, dat was niet de bedoeling.
    Je schreef dat je het jammer vindt dat mensen die twijfelen hier op de site niet welkom zouden zijn.
    Zoveel mensen leven met twijfels, kunnen moeilijk bidden, leven als gelovige in 'ongeloof'. En - wat de site Dagelijks Bijbelcitaat betreft: uiteraard zijn ook zij welkom.
    Moest dit laatste niet zo zijn, ik zou - als beheerder van de site - zelf niet meer welkom zijn. Want ook ik heb perioden waar alles leeg en donker is, en vecht ik diep in mezelf die strijd van 'ongeloof' en moeilijk in overgave kunnen leven.
    Iedereen is welkom hoor, werkelijk iedereen. Moest dit laatste niet zo zijn dan was deze site haar 'katholiek-zijn' niet waardig.
    Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als iedereen welkom is, waarom moet je dan verwijderen.?

      Verwijderen
    2. Ik zei je al, dat was per ongeluk. Mijn excuses daarvoor.

      Verwijderen
  2. Hoe mooi dat beeldgebruik van het Meer van Gennesareth en de Dode Zee.
    Laten we inderdaad in ons leven voor de naaste gelijken op het Meer van Gennesareth.
    Een mooi zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt Kris voor je duidelijk antwoord. Wie twijfelt er niet ?
    Anoniem van de hierboven gestelde vraag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja Eva dat vind ik ook !
    Wat gemakkelijker om dit Evangelie beter te begrijpen !
    Soms zijn we ook 'De dode zee ,door angst en zelfzucht meestal !
    We vergeten dan de essentie van het christelijk leven in, met en door Christus !
    Is ook het lijden aanvaarden , zich afzetten tegen onrecht ,je vijanden beminnen !
    Jezus zei ook "Vader neemt deze kelk(lijden) weg "!!!Maar niet Mijn maar Uw Wil geschiedde !
    Hoe vaak vergeten we dat HIJ ons 'ONVOORWAARDELIJK 'bemint !
    Niet zeemzoeterig om alleen te verlangen zelf 'graag gezien en sympathiek te zijn !
    Jezus spreekt aan Zijn apostelen hier ,Zijn volgelingen
    Ik ken enkele mensen die zo leven en toch niet geloven ook .
    Ze zijn 'goed 'voor de naasten zonder iets te willen terugkrijgen !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. bidden wij ook voor de mensen (jongeren?) in Frankrijk die zoveel vernielen en ongeluk en onrust zaaien....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten