woensdag in week 14 door het jaar

IN HEM, MET HEM, DOOR HEM

Dit zijn de namen van de twaalf apostelen ...

De groep leerlingen die Jezus uitkiest kent een grote verscheidenheid. Er zijn er die op het voorplan zullen staan en opvallend aanwezig zullen zijn. Door het feit dat ze gekend zijn kunnen we ons iets voorstellen wat betreft hun persoonlijkheid. Over anderen zal nauwelijks gesproken worden. Ze blijven op de achtergrond. We weten haast niets van hen.

Deze groep leerlingen is geen volmaakte gemeenschap. Ze hebben gebreken en hangen aaneen met haken en ogen. Onder hen is zelfs een verrader aanwezig. Met dit bonte gezelschap - dat Hijzelf heeft samengesteld - gaat Hij op weg. Hij zal hen de Blijde Boodschap tonen en hen daarin opleiden. Om hen uiteindelijk ook te zenden: de wereld in, naar allen zonder onderscheid.

Dat de leerlingen in oorsprong geen heiligen waren maar hele gewone mensen zoals jij en ik moet ons een zekere rust geven. In de zin van: God kiest niet de meest volmaakte mensen uit om in zijn dienst te staan. Zoals we nu zijn, vanuit onze genen, opvoeding, gekwetstheden ... zo roept Hij ons. Hij wacht ook niet tot we er zogenaamd helemaal klaar voor zijn. Nee, Hij roept nu. Vandaag. Op deze moment.

Wat Hij wél vraagt is bereidheid. Beschikbaarheid voor Hem. Hij vraagt een zeker loskomen van wat we zelf willen. Hij nodigt uit ons aan Hem te schenken zodat Hij door ons heen kan leven, verkondigen, bidden.

Dit laatste - de Heer in ons, door ons, met ons - zou het hart moeten zijn van ons christen-zijn. En daarvoor hoeven we geen bepaalde graden van perfectie te hebben bereikt, of bepaalde hoedanigheden te bezitten als voorwaarde in zijn dienst te staan. Wat Hij vraagt is toewijding, een zich toevertrouwen aan Hem. En dán kan het wonder van 'God leeft in mij' gebeuren.

Laten we het gebed van het hart beminnen en koesteren. Het zal ons niet enkel in staat stellen de Heer te leren kennen maar Hem ook te ontmoeten. In dit laatste - in de ontmoeting - zullen we het feest van de transformatie ervaren: God die in ons en door ons tot leven komt.

Mogen we zo verkondigen, doorheen gebed, daad en woord.

Laten we bidden

Vader,
mogen ook wij ons gezonden weten
uw koninkrijk gestalte te geven
doorheen verkondiging en daad.
Mogen we hierbij de leiding geven
aan Jezus die in ons leeft.
Moge de heilige Geest
ons in Hem binnenvoeren.
Vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Graag wens ik je een innig samenzijn met de Heer.
Van harte, kris

Reacties

  1. Want door Hem, met Hem en in Hem zal Uw naam geprezen zijn;

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal lees ik hier commentaar op de 'gemakkelijke' delen uit het dagelijks evangelie. Waarom ook eens niet de moeilijke delen aanpakken zoals vandaag: "Neem niet de weg naar de heidenen en ga geen Samaritaanse stad binnen". Voor de rest: prima werk hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet naar de heidenen of naar de Samaritanen: Jezus wil eerst het twaalfstammenvolk onder Gods heerschappij krijgen, de rest volgt later wel, zij het na Jezus' dood en verrijzenis.

      Verwijderen
    2. Klopt niet want Jezus sprak met de Samaritaanse vrouw

      Verwijderen
    3. Jezus ging ook in op het verzoek van de Syrofenicische om haar dochter van bezetenheid te bevrijden(Mc. 7, 24-30). Dat is echter een vervroegen van wat Jezus wil. Er moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen Jezus en de opdracht die Hij aan Zijn leerlingen gaf, een voorlopige opdracht althans. Ja, de geheimen van het Godsrijk zijn te groot voor ons menselijk verstand.

      Verwijderen
    4. Precies of u weet meer dan Jezus zelf

      Verwijderen
    5. Ieder heeft het volle recht om de lezingen te lezen zoals hij of zij het denkt te mogen interpreteren. Dat doe tenslotte jij ook.
      Respect is een mooie gave.

      Verwijderen
    6. Triestige bedoening

      Verwijderen
    7. Exegeten vinden wel voor alles een uitleg. Of dat klopt?

      Verwijderen
    8. Anoniem zoals kris schreef respect is een mooie gave. Als u het toch beter weet blijf dan aub weg. U weet het toch al. Succes

      Verwijderen
    9. Met veel plezier blijf ik weg, ik kan die tijd beter gebruiken. Het is verloren tijd om hier te reageren. Er is geen respect voor andersdenkenden.

      Verwijderen

Een reactie posten