vrijdag in week 16 door het jaar

TIEN WOORDEN VAN LEVEN

De overweging van vandaag is ontleend aan 'Het Woord van God elke dag - 2023', door Vincenzo Paglia, uitgegeven bij Halewijn.

God bevestigt het primaat van de liefde over Israël: Hij is het die hen bevrijdde uit de slavernij van Egypte, en niemand anders, ook niet de Israëlieten zelf. Deze historische ervaring ligt ten grondslag aan het geloof van Israël, van het Bijbelse geloof. Het is geen filosofische, theoretische bespiegeling, maar de concrete ervaring van de bevrijding uit de slavernij.

In dit historisch perspectief moeten alle regels van de wet begrepen worden. God wil niet eenvoudigweg gehoorzaamd worden. Hij wil dat de mensen Hem liefhebben, Hem tegemoet treden. De wet naleven betekent dus God erkennen als de enige Heer, als de enige die redt. De wet gaat dus niet alleen over ons doen en laten, maar vooral over ons hart dat verbonden moet zijn met God en met Hem alleen.

De Tien Geboden zijn tot Israël gericht, maar een oude traditie houdt ze aan de hele mensheid voor. Het zijn universele woorden. Een rabbijnse passage in de Babylonische Talmoed zegt: 'Elk woord dat uit de mond van God op de Sinai kwam, werd verspreid in zeventig talen', dit zijn de talen van de zeventig volkeren van de wereld, zoals Genesis schrijft (Gen 10). Dit benadrukt de universele roeping van het volk van Israël, maar ook van de Kerk en dus van ieder van ons. Met z'n allen zijn we geroepen om aan alle volkeren mee te delen dat de Heer redding brengt.

Laten we bidden

Vader,
mogen wij uw Tien Woorden
in ons hart meedragen
als woorden die leven wekken,
en waarin wij U mogen ontmoeten.
Mogen wij op deze wijze
U uitdragen op de plek
waar we wonen en werken.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Met een genegen groet,
kris

Reacties

  1. Wat in de eerste lezing staat klinkt niet echt uitnodigend maar veeleer dwingend en angstaanjagende. Als niet aan Gods voorwaarden wordt voldaan regent het straffen, zelfs voor onschuldigen nazaten..... dit heeft zo weinig van doen met de barmhartige en liefdevolle God die Jezus ons leerde kennen. Botsende godsbeelden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook een heel moeilijke zin waar staat dat het nageslacht ervoor gestraft kan worden als de ouders zonden begaan. Ik weet ook niet goed wat ik daarmee moet. Soms laat ik zo'n zin dan liggen, en kijk naar de andere aanwijzingen die allemaal bedoeld zijn als hulp om iets goeds van je leven te maken. Het zijn in elk geval wel uitnodigingen die, als we ze kunnen volbrengen. ons leven in de goede richting drijft. Geen dwang, onze liefde kan alleen in vrijheid uitstromen. Vroeger werden deze tien woorden de tien geboden genoemd, waardoor het meer leek op dwang. Zo zijn ze niet bedoeld. Er staan ook mooie woorden in de tekst: dat God hen zelf, met al die opstandige keren waarin het volk de verkeerde weg op ging, hen toch vergeven heeft en hen bevrijd heeft.
      We kunnen ons focussen op die ene zin die er wel staat, maar we kunnen onze aandacht ook richten op het grote plan van Gods bevrijding uit alle narigheid.

      Verwijderen

Een reactie posten