donderdag in week 30 door het jaar

GEZEGEND HIJ DIE KOMT IN DE NAAM VAN DE HEER
(Bij Lc 13, 31-35)

Onderstaande overweging is, met uitzondering van de laatste alinea, afkomstig van aartsbisschop Vincenzo Paglia.

Jezus bevindt zich in Transjordanië, een gebied dat onder controle van Herodes staat. Enkele farizeeën waarschuwen Hem dat de koning Hem probeert te vermoorden. Jezus realiseert zich dat het steeds gevaarlijker wordt om de weg naar Jeruzalem voort te zetten. Ook de farizeeën zien het gevaar en waarschuwen Hem.

Maar Jezus geeft niet op, Hij kan het evangelie niet verraden, Hij kan zijn prediking niet stopzetten. Hij weet dat zijn evangelie sterker is dan de macht van Herodes. Het goede nieuws van het koninkrijk moet langs de wegen van Galilea en Judea verkondigd worden, helemaal tot in het hart van Jeruzalem. Daarom vlucht Jezus niet voor Herodes en houdt Hij niet op bij gevaar.

Hij antwoordt de farizeeën: ‘Een profeet hoort niet om te komen buiten Jeruzalem.’ Hij vervolgt met een klaagzang over de heilige stad, die zich zo van God heeft afgekeerd dat zij de woorden van de profeten niet langer weet te verwelkomen. Helaas blijft deze doofheid niet zonder gevolgen. Als Jeruzalem niet luistert naar het woord van God, leidt dat tot haar ondergang.

Hoeveel bitterheid ligt er in deze woorden van Jezus: ‘Hoe vaak heb Ik je kinderen niet bijeen willen brengen, zoals een hen haar kuikens onder haar vleugels hoedt, maar jullie hebben het niet gewild.’ Dit zijn hartverscheurende woorden van de Heer, woorden die we vandaag – kijkend naar het Heilig Land – moeten herhalen.

Maar ook in vele andere gebieden in de wereld, in steden en dorpen die vandaag door geweld verwond raken, klinken deze woorden als een pijnlijke echo. Alleen als we Gods profetie verwelkomen, als de woorden van liefde toegang vinden tot de harten van de mensen, zal onze wereld een weg kunnen vinden naar een vreedzaam en serener samenleven.

Het evangelie eindigt met: ‘Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer!’ Dit slaat in de eerste plaats op Jezus, los van het feit of ze Hem herkenden of niet. Maar we mogen deze woorden ook aan ons adres beluisteren. Een christen, die volgeling is van de Heer, is geroepen in zijn naam te leven, lief te hebben en vrede uit te dragen. Daarom, niet met die woorden, maar eigenlijk zou men ook van ons moeten zeggen, wanneer men ons ziet en hoort: ‘Gezegend hij - of zij - die komt in de naam van de Heer.’ Een christen is immers niet alleen drager van de Blijde Boodschap, maar ook uitdrager; niet op eigen houtje, maar in de naam van de Heer, diep verbonden met Hem. Moge de Heer door ons heen de wereld aanraken en genadig zijn. Laat we Gods vrede uitdragen.

Laten we bidden

Vader,
moge uw Heilige Geest
ons van binnenuit inspireren
in naam van de Heer
uw vrede uit te dragen.
Oh God, vergeef deze wereld,
en geef haar vrede.
We smeken U.
Amen.

Geliefde mensen, mogen wij samen de weg van Christus volgen en zijn vrede en vreugde delen met allen om ons heen.
Zegen over deze dag.
Met een genegen groet, kris


Om mee op weg te gaan

Heel zeker zijn er in jouw omgeving (thuissituatie, werkplek, parochiegemeenschap, buurt,...) ook plekken waar de vrede op de een of andere manier zoek is. Hoe kun jij, heel concreet, bijdragen aan het herstel van vrede en het samenleven en -werken?

Hecht je voldoende belang aan dagelijks bidden voor vrede in Kerk en wereld?

Reacties

  1. Kris, wat is uw website een rijkdom voor de ziel.
    Ik ken je site nu enkele maanden, en heb me de goede gewoonte genomen mijn dag te starten met uw site, de lezingen van de dag, uw inspirerend woordje.
    Ik ben jou, en Ricky op dinsdag, bijzonder dankbaar. Jullie geven mijn leven richting.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, vrede, zucht, wat zijn de machthebbers hardleers en zeker de zionisten. Ik heb het gevoel dat ons gebed ons zelve wat rust geeft maar niet diegene die geweld plegen, die blijven letterlijk moorden.zo ontmoedigend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En toch wil ik blijven vragen om de machthebbers inzicht te geven zodat ze hun krachten inzetten om de vrede te verkrijgen. Het is afschuwelijk dat er zoveel onschuldige slachtoffers en slachtoffertjes vallen. Maar toch het gebed is een krachtig middel, daarom blijf ik doorgaan met vragen dat er weer vrede mag komen.

      Verwijderen
  3. deze woorden raakten mij: 'Oh God, vergeef deze wereld, en geef haar vrede. We smeken U.'
    ik hoop ze dagelijks te kunnen gaan herhalen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten