maandag in week 29 door het jaar

RIJK ZIJN IN GOD
(Bij Lc 12, 13-21)

In het evangelie van vandaag zien we hoe een man Jezus vraagt om te bemiddelen in een geschil over erfenis. Deze vraag weerspiegelt de menselijke neiging om ons te hechten aan materiële bezittingen en te verlangen naar wat ons, naar eigen denken, toekomt. Jezus wijst ons echter op de vergankelijkheid en het relatieve van wereldse bezittingen en de drang om ons leven zogenaamd veilig te stellen. Hij vraagt ons om ons te hoeden voor de hebzucht die ons kan leiden naar een leven dat enkel draait om het vergaren van rijkdom en bezit.

De gelijkenis van de rijke man illustreert deze boodschap. De man die zijn schuren wil uitbreiden en zich voorbereidt op een leven van overvloed, lijkt op het eerste gezicht wijs. Hij denkt dat hij genoeg heeft om zorgeloos te leven, maar Jezus noemt hem "dwaas." De waarheid is dat de schatten die we verzamelen in deze wereld ons gewoonlijk niet redden. In de nacht dat zijn leven van hem wordt teruggevorderd, beseft hij dat al zijn inspanningen om materiële rijkdom te vergaren zinloos zijn als zijn ziel niet rijk is bij God.

Dit evangelie vraagt ons om stil te staan bij onze eigen levens. Hoe vaak zijn we bezig met het najagen van materiële zekerheid, terwijl de echte rijkdom ligt in onze geestelijke groei en ons contact met God? Het is gemakkelijk om gevangen te raken in de waan van de dag, om ons te verliezen in de zorgen van het leven en het verlangen naar steeds meer. Jezus roept ons op om een andere weg te kiezen: de weg van eenvoud, de weg van delen, en de weg van liefde.

Rijkdom bij God komt voort uit het koesteren van relaties, het tonen van medemenselijkheid, en het leven vanuit een hart dat bereid is om te geven, en wel in de naam van de Heer. Het is een rijkdom die niet kan worden gemeten in materiële zaken, maar in de vreugde die we ervaren in het dienen van anderen en in het leven volgens de waarheid van het evangelie.

Laten we ons hart openen voor deze uitnodiging en ons richten op wat echt telt: een leven vol liefde, verbondenheid en trouw aan de roep van God. Op die manier kunnen we werkelijk rijk zijn, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de wereld om ons heen.

Laten we bidden

Liefdevolle God,
bevrijd ons van de drang naar rijkdom en bezit,
en open ons voor de schat die ligt
in een leven van liefde in Jezus' naam.
Mogen wij op die wijze rijk zijn in U,
en zo bijdragen aan een wereld
waar uw goedheid centraal staat.
In Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laat ons delen van wat we van God ontvangen hebben: liefde.
Zegen over deze nieuwe week. 
kris


Om mee op weg te gaan

Wat betekent 'rijk zijn in God' voor mij persoonlijk?

Wat zou Jezus zeggen over de manier waarop ik mijn leven nu leid?

Reacties

  1. Het geld dat we verdienen voor onszelf is om te kunnen leven in deze wereld , maar het geld dat we delen geeft ons leven , een rijk leven . Gods zegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tot vandaag sta ik in bewondering over de manier waarop mijn man, destijds als jonge veertiger met de diagnose hersentumor, zijn koersfiets die speciaal op zijn maat gemaakt was, kon weggeven zonder verpinken... Ik heb nooit op een koersfiets gereden en toch kreeg ik tranen in mijn ogen omdat ik besefte dat koersen voor hem nooit meer mogelijk zou zijn. Die mate van onthechting, daar stond en sta ik nog altijd van te kijken. Dat is allemaal al lang geleden, maar het blijft voor mij toch een aansporing om zelf te leven alsof alles rond mij 'geleend' is, het huis waar ik in woon, en alle spulletjes die daarin een plaats gekregen hebben. Dit alles heb ik slechts tijdelijk in gebruik en het kan mij zomaar op slag ontnomen worden. Ik denk vaak aan mensen die door oorlog of natuurrampen van het ene moment op het andere alles kwijt zijn, ontheemd, zonder thuis en zelfs zonder hun geliefden. Rijkdom is dan om te blijven vertrouwen dat een Lieve Vader over ons waakt en dat Hij ons uitnodigt te blijven delen en bidden voor wie het moeilijk hebben. En ja, toch blijf ik met de regelmaat van een klok mij afvragen: ben ik wel goed bezig of, anders verwoord, de vraag van vandaag: wat zou Jezus zeggen over de manier waarop ik mijn leven leid??? (Wivina)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'Rijk zijn in God' betekent voor mij dat ik God (mijn geloof) op de eerste plaats zet in mijn leven. Stilstaan bij Gods Woord en geïnspireerd hierdoor de dag aanvatten, om rijk in God te zijn en te blijven. De Woorden van God moeten omgezet worden in daden, anders zijn die Woorden tevergeefs. Persoonlijk vind ik materiële dingen wel leuk, zeker als het gekregen geschenken zijn die mij constant herinneren aan mijn familie. Iets wat ik persoonlijk gekregen heb, daaraan ben ik wel gehecht, omdat ze uit liefde gegeven zijn. Ik kan die geschenken niet zomaar wegdoen, ze sieren mijn huis met zoveel mooie herinneringen. Vroeger droomde ik van een appartement aan zee... nu al lang niet meer. Ik realiseer me heel goed dat hoe meer bezittingen je hebt, hoe meer zorgen je hebt, zeker als het gaat om een 2de woning. Daarbij komt nog dat er zoveel mensen zelfs geen woning hebben. Ik ben tevreden met wat ik heb en vind van mezelf dat het nog allemaal beter kan... nog meer mensen in nood helpen.
    Misschien zou Jezus tegen mij zeggen: "Je moet niet alleen sparen voor je zoon, hij zal zijn plan wel trekken in het leven. Je mag ook delen met mensen in nood, die hebben niemand die voor hen spaart!". Ik realiseer me dat dit rapper gezegd is dan gedaan, maar toch is dit een na te streven doel voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rijk zijn in God' betekent vooral beseffen dat God in ons woont, zoals Kris zo vaak aangeeft. Wanneer je je daarvan bewust bent, voel je je toch werkelijk rijk? Het zondige in ons, of alles wat nog onaf is, wordt opgenomen in deze rijkdom, in de wetenschap dat Gods barmhartigheid veel groter is dan onze zwakheid. Ja, we mogen ons werkelijk rijk noemen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten