18 okt - Lucas

In het evangelie van vandaag geeft Jezus de tweeënzeventig leerlingen de opdracht om vrede te verkondigen: 'Als jullie een huis binnengaan, zeg dan eerst: "Vrede voor dit huis!"'

De vrede die zij moeten brengen, gaat veel dieper dan de afwezigheid van conflict. In de Bijbel betekent vrede, of shalom, een diepe harmonie met de Schepper en de schepping; een harmonie die ons hele leven doordringt. Het is een toestand van innerlijke rust in verbondenheid met God, waarin de liefde centraal staat: de liefde die God zelf is en de liefde die wij van Hem ontvangen. Deze vrede is geen menselijke prestatie, maar een geschenk van God. Zoals Jezus zegt: 'Mijn vrede geef Ik jullie; niet zoals de wereld die geeft, geef Ik die jullie' (Joh. 14, 27).

Om deze vrede te verkrijgen en te bewaren, is het dagelijks gebed van fundamenteel belang. In het gebed keren we immers steeds terug naar de bron van alle vrede – God zelf. Zonder deze verbondenheid door gebed kunnen we gemakkelijk meegesleurd worden door de zorgen van de wereld en de onrust in ons hart.
Gebed helpt ons niet alleen om Gods vrede te ontvangen, maar ook om die vrede te verdiepen en te laten groeien. In de stilte van het gebed leren we luisteren naar Gods stem, die ons vraagt arm van geest te worden, geopend voor Hem, beschikbaar om drager van zijn vrede te zijn. In de diepte van ons hart wacht de Heilige Geest tot we ons aan Hem toevertrouwen, zodat we van binnenuit bidden en zelf gebed worden.

Net zoals Jezus zijn leerlingen vroeg vrede te brengen in de huizen die zij bezochten, worden wij, vanuit ons gebed – vanuit onze relatie met de Heer – uitgenodigd om vrede te zaaien in onze dagelijkse ontmoetingen met mensen, door woorden en daden van goedheid. Dit doen we mét de Heer, alsof Hij door ons heen rondtrekt en zijn liefde schenkt aan allen die wij ontmoeten. Onze woorden en daden zijn dan gezegend en gedragen door Gods genade.
Is dit een hoogmoedige gedachte? Helemaal niet. Dit is juist nederigheid in haar diepste religieuze betekenis: ons leven in dienst stellen van God, wetend dat wij zonder Hem weinig of niets kunnen doen.

Daarnaast kunnen we bijdragen aan de wereldvrede door dagelijks voor haar te bidden. Ons gebed voor vrede draagt bij aan een stille revolutie van liefde en verbondenheid, die zich onzichtbaar verspreidt door de wereld. Deze vorm van liefdadigheid, hoe bescheiden ze ook lijkt, mogen we echt niet onderschatten.

Laten we bidden

Heer Jezus,
wij bidden dat uw vrede
over de wereld mag stromen
en harten mag raken.
Schenk ons de genade
om elke dag
in verbondenheid met U te leven
en uw licht te verspreiden.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, laten we dicht bij de Heer blijven en drager zijn van Gods Vrede. Laat ons deze vrede uitdragen in onze kleine omgeving.
En ja, laat we bidden voor wereldvrede.

Zegen over deze dag,
kris


 

Om mee op weg te gaan

Hoe kan ik actief bijdragen aan vrede in mijn gezin, binnen mijn gemeenschap, met buurtbewoners, collega's, ...?

Reacties