vrijdag in week 27 door het jaar

OVER BLIJVENDE BESCHERMING IN CHRISTUS
(Bij Lc 11, 24-26)

Beste mensen, ik wil me vandaag, samen met u, verdiepen in die laatste passage uit het evangelie van vandaag, waar Jezus zegt: 'Wanneer een onreine geest iemand verlaat, trekt hij door dorre oorden, op zoek naar een rustplaats. Maar als hij die niet vindt, zegt hij: “Ik zal terugkeren naar mijn huis, dat ik verlaten heb.” En wanneer hij terugkeert, merkt hij dat het schoongemaakt is en op orde gebracht. Dan gaat hij weg en haalt er zeven andere demonen bij, slechter dan hijzelf, en ze nemen daar blijvend hun intrek. En zo is de mens bij wie de demon intrekt er ten slotte veel slechter aan toe dan voorheen.'

Het gaat hier over Jezus die - wanneer we Hem welkom heten - in staat is ons geestelijk te zuiveren. Maar in deze verzen gaat het ook over waakzaamheid. Want het zou wel eens kunnen zijn dat we deze zuivering - door Christus aan ons gedaan - op een of ander manier verliezen. De passage beschrijft namelijk wat er kan gebeuren wanneer een onreine geest (demon) een persoon verlaat, maar die persoon niet blijvend beschermd wordt door iets sterker en heiliger. Wanneer de geest vertrekt, lijkt de persoon verlost en 'schoon'; een beeld van een geordend en rustig leven zonder de verstoring van de demon. Echter, zonder dat er iets blijvends of krachtigs, zoals de aanwezigheid van Christus, het hart vult en beschermt, blijft de persoon uiterst kwetsbaar.

De terugkeer van de geest met zeven anderen symboliseert de ernst van de situatie wanneer iemand na een periode van bevrijding terugvalt in een slechtere toestand. Het 'opgeruimde huis' trekt als het ware weer kwade machten aan, omdat het niet duurzaam bezet wordt door God. De boodschap hier is dat oppervlakkige of tijdelijke zuiveringen van het hart of leven niet voldoende zijn. Er is noodzaak voor een diepgaande en duurzame verandering waarin God centraal staat. Anders kan de situatie ernstiger worden dan voor de bevrijding.

Lucas lijkt hiermee te waarschuwen voor een schijnbare verbetering zonder innerlijke, blijvende bekering. Het is een oproep om waakzaam te blijven en de aanwezigheid van God als bescherming te zoeken, zodat het hart niet opnieuw bezet wordt door destructieve krachten.

Hoe doen we dat ?

Laten we in deze vooral de waarde van het dagelijks gebed onder de aandacht brengen, in het bijzonder het gebed dat ons innerlijk stil, leeg en arm maakt. Dit gebed opent ons voor de Heer en stelt ons in staat ons met Hem te verbinden. Het is goed om dit gebed over te laten aan de Geest die in ons aanwezig is. Ons toevertrouwen aan zijn heilige gloed zal ons in die genade brengen die ons in staat stelt ons te kunnen schenken aan Christus.

Jezus, en enkel Hij, zal ons beschermen tegen het kwade waarvan Hij ons bevrijd heeft. Anders gezegd: het dagelijks gebed kan ons blijvend beschermen tegen kwade invloeden in ons dagelijks leven, ook al waren we daar kortstondig van bevrijd. Wanneer we bewust leven in Jezus’ aanwezigheid, ontvangen we de kracht om onderscheid te maken tussen goed en kwaad, én om te kiezen voor het goede. Wanneer we geworteld zijn en blijven in Hem, kunnen en mogen we deze keuzes met vertrouwen maken. Je hoeft geen angst te hebben. Echter één voorwaarde: We moeten in de Heer blijven, en niet buiten Hem gaan leven. En zo behoeden we onszelf ervoor ons niet (opnieuw) te openen voor kwade machten.

Lieve mensen, Jezus is onze kracht, onze beschermer, onze genade. Door dagelijks met Hem verbonden te zijn, blijven we zuiver van hart en zullen we groeien op onze geestelijke weg. Laten we leven in een geest van waakzaamheid, en ons voortdurend schenken aan de Heer.

Laten we bidden

Heer Jezus,
moge de heilige Geest
de bron zijn van ons bidden.
In Hem komen wij voor U,
verlangend naar uw zuivering
en bescherming.
Ons toevertrouwd aan U, bidden wij
om innerlijke waakzaamheid.
Behoed ons, Heer,
voor elke vorm van kwaad,
vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, laten we sterk blijven in wat goed en waar is, diep verbonden met de Heer.
Een mooie vrijdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Ben ik kwetsbaar voor negatieve invloeden om me heen? Trek­ken ze me soms weg van de Heer? Wat betekent innerlijke waakzaamheid voor mij in deze context? Hoe ga ik daarmee om in het licht van mijn relatie met Jezus?

Hoe cultiveer ik een geest van waakzaamheid in mijn dagelijks leven?

Reacties

  1. Goedemorgen.
    Ik heb met belangstelling je overweging gelezen. Deze evangelietekst heb ik nooit begrepen omdat hij eigenlijk met te weinig woorden uit probeert te leggen wat jij er wel uit haalt. Ik blijf, luisterend naar wat er staat, toch met 'niet begrijpen' zitten, omdat ik er niet uit kan halen wat jij eruit haalt. Je legt goed uit hoe de tekst bij jou overkomt. Dat is in elk geval een zeer positieve duiding. Ik ga er nog eens over mediteren, of ik, uit de tekst van het evangelie zelf, dit er toch uit zou kunnen halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elke avond denk ik, de dag is om, nu heb ik een cava verdiend. Ik voel me zwak omdat dit een gewoonte geworden is. En eerlijk gezegd, na een cava, volgt er nog een... Ik ben er niet ziek van, maar voor mij is dit een verslaving, een negatieve invloed waar ik vanaf wil. Misschien moet ik rustig mijn dag in gebed afsluiten. Ja, ik ga dit proberen! Ik vraag de Heilige Geest om mij te inspireren. Amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben uiterst kwetsbaar ,als er in mijn omgeving mensen zijn die met mij spotten om mijn geloof in Christus of veroordelen om mijn 'oprechte liefde, ' door Hem als genade gekregen !
    Of course 'ik ben zéker niet volmaakt , maar ik zoek élke dag Hem te volgen !

    Ik sta op met Hem ,probeer door gebed en meditatie mijn hart voor Zijn GEEST te openen !

    Biddend om 'angst en zelfzucht uit mijn leven te bannen !
    Zoveel mogelijk met aandacht luisteren naar mensen die ons helpen (n mijn contemplatief zijn
    in het dagelijks leven ) o.a.zoals jullie doen en met een dankbaar hart !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten