zaterdag in week 26 door het jaar

WAARHEID EN LEUGEN IN HET LICHT VAN GOD
(Bij ps 119, 66)

Vandaag zingt de psalmist: ‘Leer mij goed oordelen en onderscheiden, ik heb vertrouwen in uw geboden.'

We leven in een wereld waar ons voortdurend vanuit verschillende hoeken allerlei standpunten en visies worden toegeroepen. Een veelheid aan denkbeelden en meningen komt dagelijks op ons af. Op zich is dat geen probleem. Een christen is immers, als het goed is, geworteld in God en weet in zijn diepste binnenste doorgaans waar het in het leven werkelijk om gaat. Dit omzetten naar het dagelijkse leven is een ander verhaal, maar diep vanbinnen voelt een gelovige aan wat werkelijk belangrijk is.

Toch blijft dagelijkse waakzaamheid noodzakelijk. We moeten leren, zoals de psalmist zegt, een goed oordeel te vellen en onderscheid te maken. Onderscheid tussen, simpel gezegd, wat leugen is en wat waarheid is, wat God van ons vraagt te doen en wat Hij vraagt niet te doen. Je kunt erover nadenken, praten met anderen, studeren — op zich goed en belangrijk. Maar het allerbelangrijkste is dat we ons in gebed naar God richten om van Hem te ontvangen. Zodat ons geweten een plaats van ontmoeting met God wordt. Hij is het die ons geweten vormt, Hij is het die ons helpt een goed oordeel te vellen, en Hij leert ons onderscheid te maken.

We mogen onszelf niet als norm nemen om te bepalen wat goed en kwaad, leugen en waarheid is. Dat moeten we overlaten aan God. Anders bezondigen we ons aan wat uiteindelijk Adam en Eva uit de tuin van Eden verdreef: eten van de boom van kennis van goed en kwaad. Nee, dit behoort aan God toe, daar moeten we afblijven.

Het gaat erom dat we gericht blijven op God. Een biddende houding van iemand die arm is van geest, in diepe buiging voor zijn Schepper: nederig, ontvankelijk en leeg, bereid om van Hem te ontvangen. Het is de heilige Geest die ons diep vanbinnen doet inzien wat leugen is, en die ons door zijn heilige gloed binnenleidt in Christus en het evangelie. De Geest opent ons hart voor de waarheid en voert ons binnen in het leven van Christus.

Laat we bidden om de gave van innerlijke armoede, ontvankelijkheid en onderscheid.

Laten we bidden

Heer,
moge uw heilige Geest ons leiden
in het onderscheiden van waarheid en leugen.
Geef ons een open hart en een nederige geest,
zodat wij uw wil kunnen verstaan
en leven in uw liefde.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we in nederigheid leven, ontvankelijk voor de leiding van de Geest, om in waarheid te wandelen.
Ik wens jullie een fijn weekend onder de milde zegen van onze algoede Vader.
kris


Om mee op weg te gaan

Neem vandaag of de komende dagen, wanneer je de tijd en ruimte hebt, even de gelegenheid om recente keuzes die je hebt gemaakt op te schrijven. Reflecteer op de motieven erachter: wat heeft je geïnspireerd om deze beslissing te nemen? Vraag jezelf af of je keuze gebaseerd was op waarheid of op leugen. Was je eerlijk tegenover jezelf en handelde je in overeenstemming met wat God van je vraagt? Bid eenvoudig en oprecht tot God om wijsheid en inzicht.

Reacties

  1. ik reciteer psalm 119 erg graag, ben altijd weer blij als ik, na een aantal maanden dagelijks een psalm, daar weer uitkom en 22 dagen achtereen aandachtig een deel tot mij mag nemen. toevallig valt dat nu al een aantal keren samen met flarden uit psalm 119 in de dagelijkse bijbelteksten. heerlijk! de diepgang in 'van woord naar leven' die opkomt uit één vers uit psalm 119 vind ik hartverwarmend. "ons geweten, een plaats van ontmoeting met God" is voor mij een heel kernachtige beschrijving van wat Jezus ons voorleeft en probeert te leren over de God-menselijke relatie (waar psalm 119 ten diepste over gaat). Hij zal psalm 119 vast ook goed gekend hebben! dank je Kris.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten