maandag in week 32 door het jaar

De leerlingen vroegen aan de Heer: 'Geef ons meer geloof'. Zo lezen we vandaag.

Meer geloof... Kun je dan een beetje geloven, meer of minder? Schijnbaar dus wel.
Elders zegt Jezus: 'Jullie kleingelovigen...'.

Kleingelovig is hij die wel gelooft, maar aan zijn geloof eigen grenzen stelt. Hij wil wel meegaan in het verhaal van Jezus, Hij wil Jezus wel als Vriend in zijn hart dragen, maar altijd en overal doen wat het evangelie vraagt... Nee, da's teveel gevraagd. Eigen grenzen dus. Je zou zo iemand ook een gelegenheidsgelovige kunnen noemen, of zoiets.

Wat is een gelovige dan wel?  Een gelovige is iemand die zich ten volle geeft aan de Heer, en die bereid is de weg te gaan die de Heer met hem wil gaan.

In het evangelie van vandaag gaat het over vergeven. Jezus is heel duidelijk: altijd vergeven, punt. Niet enkel in sommige gevallen, binnen je zelfgemaakte grenzen. Nee altijd, en iedereen. We weten zelf maar al te goed hoe moeilijk het is om altijd en overal en iedereen met het hart - gemeend dus - te vergeven. Wel, op die momenten zijn we dus kleingelovig.

Is daarmee de kous af?
Nee hoor. De kous begint hier pas.

Het goede nieuws is dat Jezus ons niet verwerpt of veroordeelt op ons ‘klein gelovig zijn’. God is liefde, en liefde verwerpt niet, integendeel. Liefde zoekt op. Liefde heelt. Zo komt God in Jezus naar ieder van ons toe. Om ons te bezielen, ons aan te raken, ons te voorzien van zijn genade. In zijn genade zal Hij ons genezen, ons bevrijden van een soort geloof dat we in elkaar gefrutseld hebben dat ons goed uitkomt, een geloof dat past bij onze eigen verlangens, een soort ik-geloof, een klein geloof. Jezus wilt ons geloof uitzuiveren, opdat we zijn liefde zouden worden, steeds meer. Weg met eigen begrenzingen. Enkel de liefde, Gods liefde; zonder grenzen.
Maar dit vraagt een volwassen en waarachtig geloof.

Waarachtig geloof heeft op de allereerste plaats te maken met God die in Jezus naar ons toekomt, en waar wij een antwoord op geven. Het antwoord zit in onze verkering met Hem. In wezen is geloof een act van overgave van de mens aan Jezus. In geloof aan Hem mogen en zullen we dan de kracht ontvangen die dingen te doen die we vanuit ons zelfgemaakt geloofje nooit zouden kunnen. Bijvoorbeeld iedereen ten allen tijde vergeven. Daar is een volgroeid geloof voor nodig, geworteld in Christus zelf.

Laten we elkaar vergeven zoals God ons in Christus vergeven heeft. En wel in geloof, in overgave en toevertrouwen, aan de altijd aanwezige Christus in ons.

We zullen mooie vruchten zien; vruchten van Hem, vruchten van zijn leven in ons, vruchten van onze overgave aan Hem. We zullen zien dat vergeving schenken wonderen verricht, dat het relaties heelt, dat het gemeenschap schept, dat het ons vrij maakt weer van harte te gaan liefhebben, dat het een weg is die de samenleving heelt en vrede geeft aan de mensheid.

Een mooie weg hoor! De moeite hem te gaan. Laten we hem samen gaan. Laten we als Kerk een vrededragende gemeenschap zijn in de wereld, in een nederige en sterke liefde, geworteld in Christus.

Reacties

  1. De wijsheid is in het O.T. vaak de naam voor Gods H. Geest. Die wijsheid is een geest van heiligheid, van volmaaktheid. Je mag Gods H. Geest niet bedroeven en beproeven. God heeft niets te maken met de zonde. De wijsheid, zeg maar God zelf, is wel menslievend, maar Hij laat de zonde toch niet ongestraft, d.w.z. Hij keurt ze nooit goed. God weet wat er in ons hart omgaat. De Geest van God vervult de aarde en zelfs heel het heelal. Want in al wat bestaat, in alle wezens op aarde, maar ook in heel het wondere heelal, kan je Gods wijsheid zien.
    Toch zijn er mensen die ergernis geven. Dat is onvermijdelijk, zegt Jezus, maar toch spreekt Hij een wee uit over de ergernisgever. Onze tijdsgeest geeft ook veel ergernis. Bv. door God te ontkennen, door alles toe te schrijven aan evolutie. Dat is eenzijdig en dat trekt veel mensen, vooral jongeren in onze scholen, af van God. Ik denk ook aan de brieven van het comité van bezorgde ouders die ik krijg. Zij maken zich terecht zorgen over de seksuele voorlichting die hun kinderen krijgen. Vaak is die niet mooi, maar plat, zonder liefde. En vaak komt die voorlichting ook veel te vroeg, wanneer het kind nog niet die vragen heeft. Dan kan het kind daar onrustig van worden en de seksualiteit ‘vies’ vinden. Die is niet vies, maar ze wordt vaak niet evenwichtig voorgesteld. Dat kan een berisping zijn, wat ik hier zeg. Zoals Jezus zegt: ‘Als uw broeder zondigt, geef hem een berisping’. Maar Jezus nodigt ons ook uit telkens weer onze broeder of zuster te vergeven. Waarom eigenlijk? Omdat wijzelf ook een zondaar zijn, een verloren zoon of dochter die niet eenmaal verloren loopt en dan terugkeert naar de Vader, maar die telkens weer opnieuw wegloopt van God en altijd opnieuw van God vergiffenis ontvangt.
    De apostelen vragen terecht om meer geloof. Want om altijd te kunnen vergeven en om altijd zelf ook naar God terug te keren na een zondeval, is er veel geloof nodig. Jezus troost ons: ‘Een geloof als een mosterdzaadje is al genoeg’. Hoe klein ons geloof ook is, het kan een moerbeiboom die stevig geworteld staat in de aarde, in zee verplanten. M.a.w. hoe diep geworteld het kwaad ook is in een ander, maar ook in mijzelf, dat beetje geloof in Gods menslievendheid en barmhartigheid, kan dat kwaad in ons hart loswrikken en het doen verplaatsen in de oceaan van Gods oneindige liefde. Het kwaad, maar ook ons eigen hart. Want onze plaats is in God, in de zee van Zijn liefde. Daar is mijn plaats, maar ook deze van elke andere.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De apostelen hebben het met hun vraag om meer geloof goed begrepen: geloof is een gave van God.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk en ik meen een " oprecht geloofs-mens " te zijn...maar soms stel ik me de vraag of ik ook niet een " gelegenheids-gelovige ben.. kan of doe ik wel genoeg óm geheel en al te leven naar Gods-liefde..door én met Jezus...
    Ik bid alle dagen, ik bid zeker ook voor m´n kinderen, groot en klein, dat de H Geest hun mag raken, bezielen...
    Ik vraag aan Hem " leer ons bidden, bid met ons, voor ons..." in de hoop dat zij, samen met zoveel anderen " geraakt " mogen worden.
    Dat Hij ons de weg mag tonen, de Weg de Waarheid en het Leven.
    Langs en met vele Heiligen, probeer ik dichter bij Jezus te komen, omdat Hij de Zoon van de Vader is, ook onze Vader!!
    Leer mij, leer ons bidden, leer ons te leven hoe Hij het wil.
    Ik probeer élke dag ( nu zeker omdat ik in verlof ben..) het " dagelijksgebed " te lezen, te bidden, in stilte thuis of in Gods-huis, een kaarsje aan te steken, me, ons, in Zijn Handen te leggen, " proberen " te doen wat Hij van mij, van ons verwacht!!
    Fijne Gezegende maandag.
    Lieve groeten
    Philips Josiane

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten