maandag in week 1 advent

'Kom mee, laten wij leven in het licht van de Heer', zo lezen we vandaag bij de profeet Jesaja, tevens ons adventsthema voor dit jaar.

Gisteren, zondag, hadden we het over waakzaamheid; waakzaam zijn voor Gods aanwezigheid, alert zijn voor zijn liefde, oog hebben voor zijn komen. Waar komt Hij naar me toe... Waar spreekt Hij me aan... Hoe spreekt Hij me aan... Door wie of wat spreekt Hij me aan... Ben ik bereid in te gaan op zijn uitnodiging... Kies ik werkelijk voor Hem... Ben ik beschikbaar voor Hem...?

We zouden dit kunnen doen bij wijze van sprekend 'al stilstaand', of vanuit 'onze zetel', met een vroom boekje op onze schoot. Weinig moeite doen, eerder afwachtend en passief. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook al komt alle heil van God, een christen moet ook een stap zetten, hij moet in beweging komen, moeite doen, zich engageren.

Vanuit het gebed in beweging komen... Dat is de roeping van de christen. Vanuit je godsontmoeting stappen zetten. Ervoor gaan… zoals men dat dan zegt, gelovend dat de Heer met je meegaat.

De wereld is één grote uitnodiging tot liefde. Laten we haar met heel veel minne en warmte omhelzen, zonder van haar te zijn. Ja, laat ons de wereld diep beminnen; voor de actieve zielen onder ons in actie vanuit het gebed, voor zij die door omstandigheden minder actief kunnen zijn: biddend; door de wereld voortdurend in diep gebed onder Gods zegen te plaatsen.

Jesaja nodigt uit te gaan ‘in het licht van de Heer’. Dat wil zeggen: God je zon laten zijn, je warmte, je gids, je hulp, je behoeder, je broer. Het is leven in Gods aanwezigheid, drinkend van zijn genade. Het betekent vanuit Hem kiezen, dingen doen, en deze voortdurend onder zijn zegen plaatsen.

Jezus zei: 'Ik ben het licht van de wereld' (Joh.8,12). Maar ook: 'Jullie zijn het licht van de wereld' (Mt.5,14). Jezus - die het licht is - wil ons met zich verenigen opdat wij met Hem, in Hem en door Hem Gods licht in de wereld zouden zijn. Dat licht is Gods liefde dat Hij zo graag gemanifesteerd wil zien door ons, de Kerk, en de hele mensheid heen.

Kom, laat ons, meer of intenser dan anders, in beweging komen tijdens deze advent. Laten we dit doen in de eenvoud en de vreugde van het evangelie; dagelijks biddend,  met een gezond boerenverstand, ieder diep beminnend met de liefde waarmee God ons in zijn Zoon bemint.

Kom, laat ons niet talmen. Kijk naar de wereld en zie hoe ze bedelt naar liefde. Bid voor haar en dien haar. Zoek haar niet te ver, het is vooral de plaats waar je vandaag zult zijn. En natuurlijk ook al die plaatsen in de wereld ver van ons, waarvoor we mogen bidden.

Laat je ja-woord vooral een innerlijk feest zijn dat haar wortels heeft in Christus.

kris

Reacties

  1. gezond boerenverstand,

    moeten wij nu het vaccin nemen? Ja of neen?

    (Dit was mijn vraag waarop ik geen respons krijg)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, gezond boerenverstand.

      Uw vraag over het vaccin: tot op heden is men vrij in de keuze om de vaccins te nemen of niet. Dus: nee, het moet niet.

      Ik persoonlijk (maar ook dat is een persoonlijke keuze) heb gekozen om ze wel te nemen. Ik sta in de zorg, en uit verantwoordelijkheid voor de mensen waarmee ik werk, hun familie, mijn collega's, de vrijwilligers,... vind ik dat ik me moet laten inenten. Om mezelf te beschermen maar vooral om de anderen te beschermen. Als je gevaccineerd bent is het risico dat je anderen besmet immers zoveel kleiner. En dat op zich vind ik al de moeite.
      Maar ook naar de samenleving toe wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen.
      Maar nogmaals: tot op heden: niets moet.

      Verwijderen
    2. Gelukkig heeft men destijds de vaccinatie tegen pokken, mazelen, polio ingevoerd. Met dezelfde vragen die sommigen nu ook hebben. Kunnen wij geen vertrouwen meer opbrengen in de medische wetenschap of laten wij ons naïef meeslepen door enkelen die denken de wijsheid in pacht te hebben? Daarnaast is er ook de sociale plicht van mens tot mens.

      Verwijderen
    3. het mazelenvaccin werkt wel, ik kan het nooit meer krijgen.
      Het covidvaccin is nog steeds EXPERIMENTEEL, en eigenlijk een gentherapie,
      er zijn veel bijwerkingen die wegens het medisch geheim niet aan het licht mogen komen, bij ziekte is er nog steeds een overlevingskans van 99,56 %,
      Het sterftecijfer 2020 is niet hoger dan andere jaren, pandemie?
      De slachtoffers van het vaccin komen nooit in het nieuws, censuur, wetenschappers worden monddood gemaakt, geschorst.
      Het aantal miskramen is wel gestegen.
      De coronapas discrimineert.
      ..........

      Verwijderen
    4. U bent vrij. Een ander ook. Ik respecteer u. Respecteer ook mij aub.

      Verwijderen

Een reactie posten