vrijdag in week 31 door het jaar

Jezus roept op om een voorbeeld te nemen aan de slimheid van zij die alles en allen misbruiken om hun eigen ego te strelen. En dan gaat het natuurlijk niet om wat zij doen, maar wel om de wijze waarop zij hun ding doen: slim, vastberaden, creatief, ervoor gaan, zich gevend aan de zaak.

Het is uit je comfortzone treden, kiezen om Kerk te zijn, vastberaden en verstandig, geen cocooning, maar als katholiek de wereld omarmen, met een bijzondere genegenheid voor wat verloren dreigt te lopen; naar het voorbeeld van Jezus, die niet gekomen is voor de zieke maar voor de zondaar. Het is oog en hart hebben voor het broze in de wereld, in ieder ander, ook in jezelf.

Het is leven in een voortdurende houding de ander de voeten te willen wassen.

Laat de medemens (iedere medemens, zonder enig onderscheid) de zin zijn van je bestaan, als een oproep van God de liefde te bezingen.

Kom mensen, laten we als Kerk creatief in het leven staan, ons hele zijn gevend aan de liefde, vanuit onze innige gehechtheid aan de Heer.

kris

Reacties

  1. Jezus heeft de rijken gewaarschuwd voor het geld. Maar vandaag spreekt Hij erover tot Zijn leerlingen die maar over weinig beschikken. ‘In die tijd sprak Jezus tot Zijn leerlingen’, zo begint het evangelie van deze dag. Ook de leerlingen moeten onderricht worden over het gebruik van het geld, want de verhouding tot de materiële goederen is nooit neutraal. De verhouding met het stoffelijke maakt essentieel deel uit van het geestelijk leven. De parabel van de onrechtvaardige rentmeester beschrijft het dubbele effect van het geld in het leven van de gerant. De liefde tot het geld brengt hem ten val, maar datzelfde geld gebruikt hij om zijn toekomst veilig te stellen. Het geld bracht hem ten val, het geld zal hem ook redden. Maar in beide gevallen, constant leeft de rentmeester in onrechtvaardigheid. Dat verdient zeker geen lofprijzing. Wat wel bewondering verdient, is zijn vermogen tot onderscheiding. Hij weet altijd zijn eigen profijt te halen uit het geld. Jezus constateert met spijt: ‘Waarom hebben de kinderen van het licht, zij die de blijde boodschap van het Koninkrijk Gods gehoord hebben, niet dezelfde reflex?’ De rentmeester ondergaat eigenlijk een totale verandering. Eerst gebruikte hij het geld om zich te verrijken. Daarna deelt hij het geld uit om een onderkomen en hulp te vinden wanneer hij straks op straat wordt gezet. Een christen zou ook moeten weten welke heerlijke toekomst hij heeft als straks het Rijk Gods aanbreekt. Maar ook wij gaan nog te veel op in het tijdelijke welzijn. Voor de eeuwigheid hebben de meesten van ons maar weinig aandacht. En eigenlijk is dat jammer. Sint-Paulus bracht overal het evangelie waar het nog niet gehoord was. Dat is geen snoeven, dat is een uitdrukken van zijn manier om met het eeuwige om te gaan. Ja, Paulus was een goede rentmeester.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een christen zou ook moeten weten welk een heerlijke toekomst hij heeft, als straks het Rijk Gods aanbreekt. Maar ook wij gaan nog te veel op in het tijdelijke welzijn.
    Wij houden angstvallig vast aan onze comfortzone .Wij liggen niet wakker van schapen die in het donker ronddolen zonder Herder, zonder het kennen van de ware zin van het Leven. Wij verwaarlozen onze priesterlijke taak om vissers van mensen te zijn, om ieder die op ons pad komt, of in onze gedachten, mee aan boord te nemen, koers naar het Rijk van God. Wij maken geen gebruik van de genaden die wij ontvangen, van de goddelijke kracht van Gods Geest in ons die wonderen verricht,
    omdat wij niet genoeg geloven. Wij laten nog te veel uren en dagen en nachten verloren gaan door niet wakker te zijn, als Jezus ons vraagt om met Hem te bidden voor allen die verloren dreigen te gaan. Wij beseffen onvoldoende dat de Heer ons nodig wil hebben om Zijn Koninkrijk te bespoedigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dàt is zéker waar Marijke !
    Laten we voor elkaar bidden om naar Zijn Stem te luisteren ,in gebed ,in ons "horen" naar Hem in de stilte van ons hart !
    In de Eucharistie, in het overwegen van de "Dagelijkse Bijbelcitaat"!
    Daarvoor dank aan allen voor hun bijdrage !
    Zo worden wij wakker geschud om hier en nu al te léven in Zijn Rijk van Liefde !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In sommige commentaren lees ik weeral wat we NIET doen. Het klinkt spijtig en verwijtend (allicht niet zo bedoel). Maar denk eens na: de ziekenzorg, het onderwijs, de armenzorg en nog zo veel domeinen meer waar christenen eeuwenlang op de bres hebben gestaan, vandaag ook nog!, laten we elkaar niet beschuldigen van wat er niet gebeurt en elkaar niet opzadelen met onnodige schuldgevoelens, maar fier zijn op wat het christendom (katholieke en alle andere christelijke kerken) heeft teweeg gebracht aan goede dingen (ook vandaag!!!). Focussen op het goede... Een kleine lichtje aansteken, betekent veel meer dan de duisternis vervloeken. Met het eerste kun je vooruit, het tweede breekt enkel af.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten