9 nov - Lateraanse basiliek

Vandaag het verhaal van de tempel, waar de verkopers en de geldwisselaars de ingang blokkeerden tot het heiligdom. Jezus wordt kwaad, héél kwaad. Terecht.

De plek bij uitstek - de tempel - waar men zich kan aanbieden aan God, waar men Gods lof kan zingen, waar men Hem kan ontmoeten, waar men van Hem kan ontvangen, werd tot marktplaats gemaakt.

In zijn eerste brief aan de Korintiërs, zo horen we vandaag, zegt Paulus dat ons lichaam de tempel is van de heilige Geest. Wat cirkelt er allemaal rond ons hart dat voor ons en anderen een belemmering vormt de Heer te ontmoeten?
We moeten ons hart rein houden. We moeten die plaats van Gods-ontmoeting bewaken en behoeden voor al die dingen die ons wegtrekken van onze relatie met Jezus.
Ons hart, ons hele zijn, zou de plek bij uitstek moeten zijn waar we voortdurend, als een gebed zonder ophouden, mét de Heer kunnen leven. Wie zijn hart afsluit voor dit gebeuren sluit zich af van het meest wezenlijke van zijn bestaan, namelijk leven ‘in God’.

Laat ons waakzaam zijn, en voortdurend bereid, schoon schip te maken met ons hart, opdat de Heer ons voortdurend in zich kan opnemen.
Ieder die wij ontmoeten, en waarvoor wij bidden, heeft immers recht op onze Gods-ontmoeting.

Laten we ons werpen in de armen van Jezus, opdat Hij door ons kan verrijzen.
Tot welzijn van Kerk en wereld.

kris

Reacties

  1. Dat is recht to the point Kris.
    Dank je wel voor dit inzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom niet de 3 lezingen die de liturgie van de dag ons aanreikt?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten