dinsdag in de paasweek

We lezen dat Maria in eerste instantie de Heer niet herkende toen Hij haar aansprak. Pas nadat Jezus haar bij haar naam noemde herkende zij Hem en meteen draaide ze zich naar Hem toe met de woorden 'Rabboeni', wat meester betekent.

Jezus is heel dikwijls en op velerlei wijzen in ons leven aanwezig zonder dat we Hem onmiddellijk herkennen. Terwijl we, net zoals bij Maria uit het evangelie, eigenlijk naar Hem op zoek zijn, of verlangen Hem te ontmoeten. En dit terwijl Jezus misschien in onze onmiddellijke buurt is, en zacht onze naam uitspreekt. Hij staat daar misschien al lang, en heeft Hij al meermaals onze naam uitgesproken, maar we hebben het, om welke reden ook, niet gehoord.

Jezus bevroeden, Hem gewaar worden, Hem herkennen, Hem ontmoeten, met Hem omgaan,... vraagt een innerlijke waakzaamheid die van wezenlijk belang is. Het gaat over alertheid, zowel tijdens ons expliciet gebed alsook tijdens onze bezigheden. In beiden is Hij aanwezig, en wil er de ziel van zijn.

Het gaat over een voortdurende waakzaamheid dat in wezen 'gebed' is, in die zin dat het goed is deze waakzaamheid te beleven in de het zachte waaien van de Geest diep in onszelf. Het is gaan staan in zijn stuwing; de Geest die in ons het vuur van herkenning brandend zal houden.

Moeten we dit dan voortdurend bewust beleven? Nee, dat kan niet. Leven in dergelijke waakzaamheid is veeleer een innerlijke houding dan een verstandelijk gebeuren. Het is een zaak van het hart. En zoals gezegd: in wezen is het gebed.

Wanneer we zijn aanwezigheid gewaar worden tijdens een gebedsmoment is het goed ons hele zijn te leggen op zijn schoot, in stilte en met heel veel minne.
Als we zijn tegenwoordigheid gewaar worden tijdens bezigheden hoeven we deze niet te stoppen. Het is echt wel mogelijk contemplerend in de actie te staan. In wezen ben je dan in gebed midden de actie, je liefde belevend 'in Hem'. Bid zonder ophouden... weet je wel.

En laat ons, terwijl de Heer ons aanspreekt bij onze naam, ons maar innig en hartelijk wenden, zoals Maria uit het evangelie van vandaag, tot Hem, met de woorden 'mijn meester'. Laten we dit vol liefde en overgave doen; Hij die op ons wacht, Hij die dorst naar ons, Hij die verlangt naar onze overgave aan Hem.

Onlangs vroeg een collega: ‘Kris, in je woordje tijdens de viering had je het over de aanwezigheid van Jezus. Waar is Hij aanwezig hier in ons woonzorgcentrum?’ Ik antwoordde: ‘Kijk naar elkaar, kijk naar de bewoners, kijk naar ons werk,… daar is Jezus aanwezig, daar kijkt Hij je aan, daar roept Hij je op. In dit alles is Hij tegenwoordig en appelleert Hij ons God te beminnen en de liefde te bezingen.'
Eigenlijk is zo eenvoudig.

Maar dat vraagt dus een zekere innerlijk alertheid, een waakzaamheid van het hart.

Kom heilige Geest, geef ons dat biddend en wakker hart.
Amen.

kris

Reacties

  1. Nog eens terug naar de Paassequentie. Daar zingen we: 'Zeg het ons, Maria, wat is 't dat gij gezien hebt? - Het graf van Christus dat leeg was, de glorie van Hem die opgestaan is. Engelen als getuigen, de zweetdoek en het doodskleed. Mijn hoop, mijn Christus in leven. Zie Hij gaat u voor naar Galilea'.
    Daar, in Galilea, was het begonnen. Zoals Kris zegt, kunnen we de Heer ontmoeten in elke andere om ons heen. In het dagelijks leven mogen we gestalte geven aan Christus. Of aan Gods Koninkrijk. Dat is hetzelfde. Laten wij ons toevertrouwen aan Jezus' verrijzenis. Dat maakt ons leven zo anders. Twijfel niet meer zoals zovelen, klamp je vast aan Jezus, onze enige hoop. Laat Maria Magdalena ook uw apostel zijn, zij die is 'de apostel van de apostelen'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel !
    Laten wij groeiend in dit besef dat de Verrezen Heer ons liefdevol aankijkt en ons bij naam roept ,om Hem te volgen naar Zijn en onze ABBA toe!
    HIJ is zichtbaar in élke naaste!
    Blijven we bidden voor onszelf dat we beseffen dat Christus in ons zijn woning heeft
    ...En bidden we voor hen die Hem niet aanvaarden ,daardoor zijn angst ,oorlog en gruwel ook zichtbaar aanwezig zijn !
    Laten we ons daartegen met Zijn Kracht verzetten !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zijn Kracht ...... pure onvoorwaardelijke Liefde
    dank om doorheen deze site en reacties geraakt te worden door Zijn Liefde

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maria, waar bleef je

    je was eens in een ver verleden,
    jouw stem steeds weer en meer vervormd
    door ieders eigen horend heden.
    die ene die je was, de velen
    waar jij achter lijkt verdwenen.

    ik denk jou soms teruggevonden in
    de zachtste vrouwenhanden,
    het weten van het wijste meisje,
    de ogen van de diepste ziel.

    maar toch ben jij er altijd niet,
    al heb ik je vermoed soms even,
    als schaduw van mijn ijdel streven
    hem die jou het meest beminde
    in zijn zelfgave na te leven.

    hoe graag hield ik jou stevig vast,
    maar ‘laat me los’ dat was
    wat hij jou leerde vragen.
    daarin ging jij mij lijdend voor:
    de pijn van het gemis
    als liefdeskruis te dragen.

    s.r. 12-'21

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weer mooie poëzie, Stefan. Dank daarvoor. Loslaten blijft een grote kracht, maar is soms moeilijk. Jezus kun je niet vasthouden. Hij gaat naar Zijn Vader en trekt ons met zich mee. Laat Hem maar doen. Het is zo goed wat Hij voor ons doet. Geborgen zijn we bij Hem, in Zijn verrijzenisbestaan. Wat een perspectief!

      Verwijderen

Een reactie posten