maandag in de Goede Week

Judas Iskariot wil de heilige uithangen maar dat is puur voor de schijn. In werkelijkheid is hij een dief, een verrader. Achter de schone schijn schuilt een kwaad hart. Iets dat bij ons allemaal wel eens voorkomt: goed doen opdat de mensen ons hoog zouden inschatten, of zogezegd om met ons geweten in het reine te zijn, terwijl we diep vanbinnen… ach… we weten het wel.

Maria daarentegen nam een kruikje zeer kostbare olie, ze zalfde de voeten van Jezus en droogde ze met haar haren af. De geur van de olie, zo staat er, vulde heel de ruimte. Met de olie gaf Maria in gehele toewijding zichzelf aan de Heer. Hem had ze lief, Hem wou ze dienen, aan Hem gaf ze zichzelf. Ze had immers de vermaning goed begrepen die Jezus enige tijd terug aan haar zuster Marta gaf dat zij, Maria, het beste deel gekozen had... weet je nog?

Hoe gaan wij in deze dagen van de Goede Week met onszelf om… Houden we onszelf krampachtig vast, levend voor de mooie schijn, of durven we ons los te laten, ons schenkend aan de Heer opdat Hij de weg met ons kan gaan die Hij wil gaan.

Net als Judas zijn we allemaal een stuk geknakt riet, zoals de profeet Jesaja dat vandaag uitdrukt. We zijn geknakt door twijfel of ongeloof, geknakt door anderen, door eigen lauwheid, of door eigen zonden. Het geknakte breekt God niet af, integendeel. Hij zal het ondersteunen, tot het weer sterk wordt. Zoals het vlammetje dat dreigt te doven. Met zorg zal Hij de kleinste vlam voorzien van de nodige bescherming. Het beetje Wind dat het nodig zal hebben om weer een sterkte vlam te worden, zal Hij schenken.

Wat lauwheid en zonde betreft: meer dan wijzelf weten weet Jezus hoe nee-woorden het vuur in de mens dooft. Toegeven aan luiheid en kwaad verwijdert de mens steeds meer van God. Met alle gevolgen van dien voor hemzelf, de Kerk, de samenleving.

Voor hen, voor ons allen, zal Hij de weg gaan van het kruis. Nederig en gehoorzaam zal Hij afdalen tot in de donkerste duisternis om al degenen die van hun Schepper vervreemd zijn geraakt (om welke reden ook) weer op te tillen, om met Hem te verrijzen.

De reden van dit gebeuren ligt in het feit dat God liefde is, en dat Jezus, als Zoon van God, de zending heeft deze liefde te schenken aan de mensheid.

De Goede Week staat in het teken van deze liefde. Moge we er ons met z'n allen te diepste aan toevertrouwen.

kris

Reacties

  1. We gaan in deze Goede Week de vier liederen horen van de lijdende Dienaar van Jahwe. Vandaag in de eerste lezing hoorden wij het eerste lied. Dat gaat over de uitverkiezing van de Dienaar. Hij is door God gekozen, hij roept niet, hij schreeuwt niet, hij breekt niet wat kwijnend is of aan het uitdoven. Hij brengt Gods gerechtigheid op aarde. Hij opent de ogen van blinden, bevrijdt gevangenen uit de kerker of uit de duisternis van hun bestaan.
    Jezus doet dat allemaal. Hij brengt het tot vervulling. Maria, de zus van de uit de doden opgewekte Lazarus, ziet dat in. Zij wil Jezus een dankbetuiging geven. Zij giet een flesje zeer kostbare parfum over Jezus’ voeten. Die voeten hebben Hem immers bij zoveel zieke en zwakke mensen gebracht. Ook bij haar broer Lazarus toen die al dood was. Maria gelooft. Jezus is voor haar alles. Hij is haar Heer. Judas gelooft niet. Hij volgt Jezus niet meer, omdat er iets anders is dat boven zijn relatie met Jezus uitgaat. Dat is het geld. Als een Godgewijde of ook een gewone gelovige iets anders boven Jezus stelt, is hij of zij aan het uittreden en het geloof aan het verliezen. Jezus is echter alles waard. ‘Tous mes parfums sont à Toi sans retour’, zong de H. Theresia van Lisieux. ‘Al mijn parfums zijn voor U, Jezus, zonder ommekeer’. Kunnen wij Jezus beminnen zoals Theresia en zoals Maria, de zus van Lazarus? Wij hebben Zijn heilig lichaam niet meer bij ons. Wij hebben wel Zijn sacramentele aanwezigheid bij ons in de eucharistie. Kunnen wij Hem daarin vinden, met Hem spreken, Hem laten spreken tot ons? En kunnen wij Hem ook terugvinden in de armen die er altijd zijn, ook in de vluchtelingen van Oekraïne of vanwaar ook? Komt, laat ons de Heer aanbidden en Hem beminnen in de gave van de eucharistie en in zovele, soms arme mensen om ons heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het geknakte riet niet breken. Hoe gauw gebeurt dat als mensen iets gaan mankeren vooral geestelijk gebroken mensen. Hoe mooi is het om ze dan te steunen. Als een bloem in een plant te zwaar wordt dan zetten we er een stokje naast. Als het leven van een mens te zwaar gaat worden moeten we die mens steunen. Ik lees het vaker in de bijbel maar nu dringt het ineens nog meer door. Wat heeft Jezus ons veel voorbeeld en gegeven in Zijn korte tijd op aarde. Ik voel mij zo dankbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. https://www.youtube.com/watch?v=WyEAsiDjFP4

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten