maandag in week 5 van de veertigdagentijd

Vandaag zegt Jezus: : ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie Mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’

Het licht waarover hier sprake is wordt niet enkel gegeven door Jezus, het is Jezus zelf. 'Ik ben het licht', zegt Hij. Het is dus 'in' Jezus dat we zijn licht zullen vinden, ontvangen, en geven.

Christen zijn is veel meer dan leven in een spiritualiteit, een ‘leer’ zeg maar, ons vele jaren geleden geschonken, opgetekend in een boek dat ons tot lering kan zijn. Natuurlijk is het dat ook, maar het is veel meer.

Christen zijn is op de eerste plaats een mystiek gebeuren: een leven diep verbonden met het leven van de Heer in ons. Het is leven in die stille en vrije overgave aan zijn aanwezigheid. Het is je door Hem laten opnemen opdat Hij jouw leven mag worden.
Op deze wijze zal Jezus, die het licht voor de wereld is, licht kunnen zijn door jou heen. Het licht dat je draagt en uitstraalt zal geen ander licht zijn dan het licht van de Heer.

Laat ons mensen worden die nederig zijn, in volle overgave aan de Heer.

kris

Reacties

  1. Suzanna is vals beschuldigd, maar de profeet Daniël komt tussen. Daniël, zijn naam betekent: ‘God is mijn rechter’. God stuurt Daniël op Suzanna’s levenspad dat zonder hem gewoon ten einde gelopen zou zijn. De twee aanklagers komen in hun getuigenis niet overeen. En dat is Suzanna’s redding. De Joodse Wet eiste voor elke aanklacht twee gelijkluidende getuigen.
    Jezus wordt ook aangeklaagd of hier in het evangelie van deze maandag gewoon niet geloofd. Hij getuigt over Zichzelf. Zo’n getuigenis heeft inderdaad voor de Joden geen waarde. Maar Jezus zegt dat Hij in Zijn getuigenis niet alleen staat. Zijn Vader getuigt ook over Hem. En Zijn Vaders getuigenis is gelijkluidend aan dat van Jezus. De Joden weten echter niet waar die Vader is. Zij kennen de Vader niet en zij kennen Jezus niet. Zij kunnen niet geloven dat Jezus een diakonos is van God, een verbindingsfiguur.
    Laten wij vandaag in ons gebed de diepe genade vragen van een steeds betere innerlijke kennis van Jezus. Dan zullen wij met Hem Gods liefdevolle majesteit loven en danken. Want Jezus is onze Redder, door de Vader aan ons geschonken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten