donderdag in week 32 door het jaar

GODS KONINKRIJK IN EN ONDER ONS
(Bij Lc 17, 20-21)

'Het koninkrijk van God ligt binnen uw bereik', zegt Jezus ons vandaag.

Misschien stel je jezelf wel eens de vraag: 'Hoe en waar kan ik God beminnen, en dienen, op dit moment?'. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: Op de plek waar je je die vraag stelt moet het gebeuren. Of je nu thuis bent - al dan niet alleen -, nog in je bed, aan het ontbijt, op je werk, op school, onderweg, ... Waar dan ook en onder welke omstandigheid ... de plek waar je nu bent is voor jou nu het Rijk Gods, dat 'binnen uw bereik' ligt, en waar je God en medemens kan dienen.

Zelfs als je alleen thuis bent, bezig in het huishouden, een boek lezend, studerend of je tijd gevend aan ontspanning, op elk moment mogen wij leven in diepe verbinding met de heilige Geest die in ons is en ons in Christus zal brengen. Het is leven in een gebedshouding die Paulus verwoordt als 'bidden zonder ophouden'. Uiteraard beredeneer je dit niet altijd. Het gaat over een innerlijke houding waarin je hart z'n thuis heeft in de vrede van Christus.
Je kan inderdaad lezen, je ontspannen, het huishouden doen, of wat dan ook, vanuit de vrede van Jezus. Jouw ontspanning, jouw boek, jouw wasmachine, zijn op die moment instrumenten waarin je het Godsrijk kan beleven.

Maar ook heel bewust - en dit kun je ook als je alleen bent - tijd maken voor gebed: Kerk en wereld in de schoot neerleggen van Christus, is een heel diepe en sterke manier van God en medemens dienen. We mogen deze vorm van naastenliefde niet onderschatten. Meer dan ooit heeft onze wereld mensen nodig die tijd geven aan gebed voor Kerk en wereld.

Maar ook wanneer we mensen ontmoeten dient het Rijks Gods zich aan. Door elke mens immers komt Christus naar ons toe als een bedelaar naar liefde. Een medemens ontmoeten - onder welke hoedanigheid ook - is Christus ontmoeten. Een medemens dienen (een glimlach, een gesprek, tederheid bieden, samen werken) is ten diepste Christus ontmoeten die zich aandient doorheen die ander.
Als ik - werkzaam in het woonzorgcentrum - in de loop van de dag dertig mensen ontmoet (bewoners, collega's, vrijwilligers, familie), ontmoet ik dertig maal Christus die mij vraagt het beste in mezelf naar boven te halen om de liefde heel concreet gestalte te geven. Niet vanuit een ik los van God, maar juist vanuit Gods tegenwoordigheid die mij in Christus bewoont en mij aanzet zijn liefde daadwerkelijk - in eenheid met Hem - te beleven.

Het koninkrijk Gods is ook onder ons wanneer de liefde niet bemind wordt. Het is niet altijd een gebeuren van vrede en alleluia. De oorlog in Oekraïne en het Heilig Land, de hongersnood in de wereld, de vele ongerechtigheden waar dan ook, behoren jammer genoeg ook tot het koninkrijk Gods. Daar komt Jezus naar ons toe als de Gekruisigde, met die grote smeekbede: 'Ik heb dorst'. Mogen we ook hier de Heer ontmoeten en diep omarmen, door niet van het lijden weg te lopen, maar juist zijn liefde ook hier daadwerkelijk geëngageerd gestalte te geven.

Geliefde mensen, je ziet, een christen verveelt zich nooit. Of men nu alleen is of anderen ontmoet, op momenten van vreugde of tijdens omstandigheden van 'pijn', ten allen tijde kunnen we God dienen. Immers altijd dient het koninkrijk van God zich aan, met het appel de liefde handen en voeten te geven.

Laten we bidden

Vader,
wij danken U
omdat U voortdurend uw Rijk aanbiedt
met de mogelijkheid
uw liefde gestalte te geven.
Moge de heilige Geest
vanuit zijn genadevolle gloed in ons,
ons aanzetten deze liefde ten diepste te beleven
in eenheid met Christus,
onze Broeder en Heer.
Amen.

Een liefde-volle dag.
Met een genegen groet,
kris

Reacties

  1. Goede morgen Kris, dank voor je toelichting. Meestal kijk ik uit naar wat jij aan de tekst toevoegt. Het geeft handen en voeten en ik kan ermee aan de slag. Nogmaals hartelijk dank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een medemens ontmoeten is Christus ontmoeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms ontmoet je niemand 🥴

      Verwijderen
    2. Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil, dan komt het rijk Gods

      Verwijderen
  3. "De oorlog in Oekraïne en het Heilig Land, de hongersnood in de wereld, de vele ongerechtigheden waar dan ook, behoren jammer genoeg ook tot het koninkrijk Gods."
    Ik heb moeite met deze zin. Ik kan volgen dat er in oorlogen een sterk verlangen klinkt ('Ik heb dorst') naar vrede, goedheid en liefde. Daarin schuilt voor mij de mogelijkheid van het Rijk Gods. De oorlogen op zich zijn voor mij geen deel van het Rijk Gods, ze komen voort vanuit liefdeloos en disharmonisch gedrag van mensen.
    'Ubi caritas et amor, Deus ibi est'...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste anoniem,
      dank om je post. Je hebt een punt. Het Rijk Gods biedt zich aan als een 'rijk' van liefde en vrede, en niet van oorlog en onrecht. Dit laatste is het kwaad, waar het Rijk Gods het alternatief van is.
      Dat de Gekruisigde spreekt midden het onrecht is - denk ik - toch wel waar. Maar dat is inderdaad nog iets anders dan dat het Rijk Gods zich openbaart midden de oorlog of het onrecht.

      Verwijderen
    2. Beste Kris, dankjewel voor je fijne reactie. Ik besef dat mijn opmerking nogal kritisch was. Alle andere zinnen van je tekst vond ik heel mooi en diepgaand, dankjewel hiervoor

      Verwijderen
  4. Ok ik werd direct getroffen door de woorden van het begin van dit Bijbelcitaat: “Het koninkrijk van God ligt binnen uw bereik”. Het trof mij als een pijl recht in mijn hart. Wat kan de Bijbel ons toch veel bieden aan wijsheid, kracht en liefde. Ik zou het aan iedereen gunnen om daarvoor open te staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank aan allen voor jullie, verlangen en wijze aanmoedigingen om "In, mét en door Hem "te leven in alle omstandigheden !
    Mij moedigde deze uitspraak en bemoediging van Kris aan.
    "De liefde héél concreet gestalte te geven ,niet vanuit een 'ik' los van God maar juist vanuit Gods tegenwoordigheid, die mij in Christus bewoont en mij aanzet Zijn Liefde, daadwerkelijk in eenheid met Hem te beleven !"

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In het onze Vader bidden wij: 'uw rijk kome', is dat iets wat nog moet komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de theologie wordt gezegd: het Rijk Gods is er 'reeds' én het is er 'nog niet'.

      Verwijderen
  7. In de huizen van Moeder Theresa hangt onder het kruis telkens de woorden "I Thirst" of "Ik Dorst". De woorden die Jezus aan het kruis sprak. Vanuit deze woorden treden de zusters en de vele vrijwilligers de mensen in de wereld tegemoet. Ik heb daaruit kracht geput om de moeilijkste taken te dragen... Het is Jezus die lijdt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten