vrijdag in week 30 door het jaar

DE GEEST VAN DE LETTER
(Naar Lc 14, 1-6)

Jezus geneest op sabbat iemand die aan waterzucht lijdt en geeft daarmee alle eer aan de liefde, en dus aan God. Nochtans verbiedt de sabbat, ook in Jezus' tijd, dat er op die dag gearbeid wordt, laat staan dat er genezingen worden verricht.

De sabbat gaat - zoals je weet - terug op het scheppingsverhaal uit Genesis waar we lezen dat na zes dagen scheppingswerk God een rustdag nam (Gen 2, 1-2). Deze dag werd, en wordt, door de Joden gevierd door een dag onthouding van alle arbeid. Dit heeft beslist zijn inhoud. Zo zelfs dat het eerbiedigen van de sabbat is opgenomen in de tien geboden.

Was Jezus dan een soort rebbel? Mogen we Hem, in die zin, dan wel vertrouwen? Hij handelt immers tegen de tien geboden in! En dat nog wel als Zoon van God. Foei!

Het feit dat Jezus genezingen verrichtte op sabbat, moet ons de vraag doen stellen wat Jezus hiermee bedoelde. Want naast het feit dat Hij de persoon die ziek was ten diepste zijn of haar genezing gunde, gaf Hij hiermee ook een boodschap mee aan allen die zich stoorden aan het feit dat Hij op sabbat genezingen verrichtte.

Wat zou die boodschap kunnen zijn?
Eigenlijk geeft Jezus zelf het antwoord wanneer Hij de mensen confronteert met de vraag: ‘Als uw zoon of uw os in een put valt, dan haalt u hem er toch meteen uit, ook al is het sabbat?’ Voor Jezus gaat er dus iets boven het strikt gehoorzamen aan de wet. Wel, dat iets, dat is de liefde, de zorg voor de naaste, zelfs voor je os.

Dit evangelie leert ons dat de hamvraag steeds moet zijn: Wat primeert er op deze moment? De wet of de mens? Het strikt gehoorzamen aan de wet, of de liefde? Voor Jezus is het antwoord duidelijk: de mens primeert. De liefde gaat áltijd voor.

Betekent dit dat de sabbat - of voor ons christenen de zondagsrust - geen inhoud zou hebben? Natuurlijk heeft het dat wél en moet deze inhoud ook naar waarde beleefd worden. Maar de liefde gaat ook op deze dagen áltijd voor.

Het gaat erom gehoor te geven aan de geest van de letter, meer dan aan de letter van de wet.

Laten we bidden

Vader,
geef ons een zuiver hart
dat de liefde altijd voorop stelt.
Daarmee geven wij niet enkel U alle eer,
maar ook de naaste,
en wordt het feest van de liefde
ten diepste gevierd.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Een mooie vrijdag voor ieder van jullie.
Van harte, kris

Reacties

  1. Laten wij ons doen en laten "élke dag met Zijn Liefde bezield ...écht léven !
    Die Liefde ontdaan van 'Ik zucht en angst' !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de statuten die het reilen en zeilen van de Kleine Zusters van Charles de Foucault regelen, is het laatste punt : alle vorige statuten vervallen als de liefde het vereist. Dat vond ik altijd een prachtig slotstuk en een mooie doordenker voor in mijn eigen dagelijks leven... De liefde krijgt altijd voorrang en dat sluit naadloos aan bij hoe Jezus kijkt en omgaat met de vele wetten en reglementen uit de Joodse traditie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja, de liefde heeft altijd de voorrang.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het erg jammer dat de zondag geen rustdag meer is voor veel mensen door de veranderde economische regels. Vroeger hadden we op die dag tijd voor elkaar. Het was een dag waarop we na de H. Mis gezellig met elkaar koffie dronken met een koekje erbij omdat het zondag was. Ik heb er fijne herinneringen aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het is dan ook niet omwille van de liefde dat men de zondagsrust op veel plaatsen vaarwel heeft gezegd, denk ik. het voelt soms aan als een vlucht. het appel wat de stilte op ons doet voelt blijkbaar erg ongemakkelijk. en dat is het appel van de liefde. de liefde die ons aanmoedigt om juist niet de regeltjes (de wetten van onze consumptie- en prestatiemaatschappij) te volgen, maar ons hart.

      Verwijderen
  5. Waterzucht is zeer levensbedreigend. Mijn vader werd 36 jaar geleden op een winteravond dringend naar het ziekenhuis gebracht met waterzucht. Hij had nog 1 uur te leven. Maar de dokters hebben hem met veel moeite en goede zorgen erdoor gehaald. Hij heeft daarna nog 15 jaar geleefd. Jezus ziet die dringende noodzaak aan hulp en kan niet wachten, ook niet als het sabbat is. Paulus wilde liever ook een vervloekte worden omdat zijn volk Jezus niet aan kon nemen. Maar Jezus werd zelf een vervloekte op het kruis. Hij kon niet wachten om ons uit onze zonde te redden. Want de zonde is ook levensbedreigend. Door de zonde kunnen we niet leven voor God en de anderen. Dat is eigenlijk doodgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook de priesters zijn op zondag telkens bezig met een heilige mis op te dragen...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 'Ama et fac quod vis' - 'Bemin, en doe wat je wilt', zei Augustinus. Vanuit liefde handel je altijd juist.
    Toch merk ik nog zoveel ego neigingen bij mezelf, zoals vandaag: hebzucht, gulzigheid, angst voor tekort...
    Liefde overstijgt mijn kleine ik.
    Mocht ik meer en meer geworteld kunnen zijn in Gods barmhartige en overvloedige Liefde...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten