zondag 33 door het jaar - A

OVER DE VREUGDE VAN HET GEVEN
(bij Mat 25, 14-30)

Onderstaande overweging is ontleend aan Vincenzo Paglia uit 'Het Woord van God elke dag - 2023', uitgegeven bij Halewijn/Sant'Egidio

Vandaag, zondag 19 november, zijn wij verenigd met alle kerken over de hele wereld die de Werelddag van de Armen vieren. Door het feest van vandaag in te stellen heeft paus Franciscus de plaats die de armen in het leven van de Kerk innemen duidelijk willen maken. Hen centraal stellen is de kern van het Evangelie.

We kunnen onze liefde voor de armen vergelijken met de talenten waarover gesproken wordt in het Evangelie dat we vandaag lezen. De werken van barmhartigheid - die de evangelist Matteüs in de passage na die van vandaag in herinnering brengt - zijn de talenten die de Heer aan zijn gemeenschappen toevertrouwt, zoals Hij ze aan die dienaren in de parabel had toevertrouwd. Door de geschiedenis heen, tot aan zijn wederkomst, worden de gemeenschappen opgeroepen om die talenten te laten renderen, ieder naar zijn of haar mogelijkheden.

Jammer genoeg gebeurt het dat we de waarde van deze liefde niet goed begrijpen. Niet zelden wordt de liefde voor de armen een engagement tussen vele andere, of iets wat slechts voor enkelen is weggelegd, of wordt ze bedolven onder papierwerk en bureaucratie. Maar het Evangelie drukt ons de enorme waarde van de liefde voor de armen op het hart. De gelijkenis van het Evangelie zegt duidelijk dat wij met die liefde aan de slag moeten, dat ze moet opbrengen. Jezus heeft haast, een haast die voortkomt uit de grote menigte armen die wachten tot iemand hen liefheeft en doet opstaan. Het is de haast van Jezus zelf: toen Hij de menigte armen zag, ging Hij onmiddellijk de straat op om het Evangelie van het koninkrijk te verkondigen en alle ziekten en gebreken te genezen.

En volgens de logica van de vermenigvuldiging van de talenten zouden we eraan kunnen toevoegen dat deze haast Jezus eerst de twaalf en later de tweeënzeventig doet uitsturen. Zo vraagt Jezus van generatie op generatie christenen, tot op de dag van vandaag, om de talenten van de liefde te vermenigvuldigen voor de onmetelijke periferie van deze wereld.

Het is in dit perspectief van missionaire vrijgevigheid dat we de woorden van Jezus, geciteerd door de apostel Paulus, begrijpen: 'Geven maakt gelukkiger dan ontvangen' (Hand 20, 35b). We mogen niet alleen maar ontvangen. Want zo redeneert de derde dienaar. Hij begreep niet dat dat talent niet voor hem was weggelegd. Het was een geschenk voor iedereen, maar hij beschouwde het als zijn eigen bezit. Hij wilde alleen maar ontvangen. En de tevredenheid over wat hij ontvangen had, beperkte zich tot dat talent houden voor zichzelf. Maar dat is niet de logica van het evangelie. De eerste twee dienaren denken wél in die logica.
En dát moeten wij ook doen. De Heer zegt immers ook tot ieder van ons: 'Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.'

Bidden we met woorden van paus Franciscus:

Dat de materiële rijkdom van deze wereld
eerlijk verdeeld wordt
en niemand honger moet lijden.
Dat door onze zorgzaamheid
armen uit hun isolement worden gehaald
en daadwerkelijk worden geholpen.
Dat ontheemden onder ons
een thuis en veiligheid krijgen.
En dat de harten van allen
ontvankelijk worden
voor de rijkdom van Christus.

Geliefde mensen, moge - naar de woorden van Paulus - het geven aan de ander onze diepste vreugde zijn, geworteld in het Pasen van de Heer.
Een mooie zondag.
Van harte, kris

 

Reacties

  1. Mooi, laten we Gods Woord niet in de grond stoppen en daar bewaren. Geloof zonder werken is dood. Vergelijk de parabel met de schat in de akker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer, wijs mij Uw weg. Leid mij. Fluister het mij in, Heilige Geest. Moge ik ontvankelijk en arm van geest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je zoals de dienaar met het éne talent schrik hebt om die in te zetten, als je dus bang bent om de liefde daadwerkelijk toe te passen en daardoor te vermeerderen, dan verlam je en kan je niets meer doen... Ik zelf ervaar bij nader overwegen toch ook dat het soms een hele stap vraagt om een vriendelijk gebaar te stellen, door angst voor wat anderen ervan zouden denken of er een betekenis aan geven die niet bedoeld is... Angst verlamt en door de enorme 'faalangst' kan dat ene talent geen meerwaarde krijgen. Dat is voor mij vandaag een doordenkertje... Mooie (en droge) zondag gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem,
      ik denk dat velen hiermee 'vechten'. Faalangst ... zoals je het noemt. De stap zetten, schrik voor het onbekende, wat gaat men zeggen of denken, waar gaat het me brengen, ...
      Meer dan wijzelf of wie ook weet Jezus van onze innerlijke angsten. Doorheen het evangelie - zijn Woord vol van genade - nodigt Hij uit om toch met dat ene talent naar Hem te gaan, het toe te vertrouwen aan Hem, zodat Hij samen met jou, verbonden met jou, die eerste stap kan zetten. Een zekere paasvreugde zal je te wachten staan. Want dat doet Hij: je opnemen in je 'niet kunnen', je omhelzen in je 'onvermogen', om je te doen opstaan, je leven gevend aan Hem. Het is het 'wonder van Gods barmhartigheid', zoqls André Louf het zegt.
      Lieve Anoniem, ik wens het je ten diepste toe.
      Diep verbonden in gebed,
      kris

      Verwijderen
    2. Dat Jezus ons (en dus ook mijzelf) opneemt en omhelst in ons onvermogen, dat is echt een troostvolle gedachte, dank je wel, Kris!

      Verwijderen

Een reactie posten