maandag in week 31 door het jaar

FEEST VAN GEMEENSCHAP
(bij Lc 14, 12-14)

Bij onderstaande overweging liet ik me inspireren door een tekst van Jan Bots, sj.

‘Wanneer u een maaltijd aanbiedt of een feestmaal geeft, vraag dan niet uw vrienden, uw broers, uw verwanten of uw rijke buren, in de verwachting dat zij u op hun beurt zullen uitnodigen om iets terug te doen. Wanneer u mensen ontvangt, nodig dan armen, kreupelen, verlamden en blinden uit', zegt Jezus vandaag.

Een vermaning van Jezus aan de mensen waar Hij te gast was. Niet dat die mensen op zich genomen geen goede mensen waren, maar zij bewaarden hun goedheid, hun rijkdom, hun sympathie voor elkaar, zij sloten zich op in hun eigen kring, zij vormden een gesloten circuit, waardoor de armen, de kreupelen, de verlamden en de blinden afgesloten werden. En dat zijn nu juist de mensen aan wie Jezus voor alles zijn gezelschap wil geven, zijn sympathie en vriendschap, want Hij is toch de Zoon van de Vader; de Vader die Vader is van allen en die allen bemint met een allenomvattende liefde.

We horen hier een opdracht voor alle mensen die méér hebben, namelijk dat zij hun méér moeten delen met hen die minder hebben. Maar de rijken sluiten zich vaak maar al te dikwijls op in hun eigen gesloten circuit, in hun rijke buurt, met hun rijke kennissen. En als de een ’n maaltijd geeft dan doet hij dat dikwijls met de bedoeling om door de ander aan wie hij die maaltijd geeft ook eens te worden uitgenodigd. Zo blijft het goede maar rondgaan in de eigen kleine kring en worden de minderen geïsoleerd van de goede gaven van hemelse Vader.

Hoeveel mensen (eenzamen, mensen die zich 'uitgestoten' voelen, ouderlingen, armen) wachten op dat éne telefoontje, dát berichtje, die deurbel, ... waar iemand hen vraagt mee te komen eten, 'erbij' te zijn. Ga in je hoofd je buurt eens na, je collega's, zovele mensen die je goed of minder goed kent. En nodig eens iemand uit voor een tas koffie, een stuk taart, het avondmaal. Dat ontvangst, die babbel, de ervaring geven van 'je hoort erbij' ... Lieve mensen, het geeft voor hen een wereld van verschil. Dát is Blijde Boodschap, evangelie live.

Laten we Kerk zijn, niet enkel in de kerk, maar ook vanuit onze huizen in de dorpen en de steden waar we wonen.

Laten we bidden

Heer Jezus,
doorheen elke mens kijkt U naar ons
als een bedelaar naar liefde.
Dat ons hart en ons huis
altijd en overal
die plek mag zijn
waar U van harte welkom bent.
Uw dorst naar liefde, Heer,
willen wij lessen,
en alzo ons steentje bijdragen
aan de opbouw van het Rijk Gods.
Help ons te groeien in de liefde.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Een mooie maandag,
kris

Reacties

  1. Ik droom ervan, dat dit waarheid mocht worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezus is bezig met het Rijk Gods. Zaterdag zag Hij iets wat niet met dat Rijk overeenkwam: de eerste plaats opzoeken. Vandaag zegt Hij hoe het er wel aan toe gaat bij Zijn Vader in de hemel: God nodigt elke mens uit, vooral de kleinen en de zieken, de blinden en de kreupelen. Elke mens heeft die diepe waardigheid dat hij of zij een kind en een beeld van God is. Ook de eerste lezing zegt dat: allen zijn ongehoorzaam geweest, maar ook aan de Joden die het heil in Jezus niet aanvaard hebben, zal barmhartigheid bewezen worden. God is goed voor elke mens. Hij wil iedereen bij zich binnenhalen. Dat moeten wij ook doen. Het gaat er niet enkel om dat wij aan de armen een aalmoes en zelfs een feestmaal aanbieden, het gaat er ook om dat wij elke andere om ons heen aanvaarden en welwillend opnemen in ons hart. Is er soms iemand die ik niet hebben wil, die ik niet kan verdragen? Ook die is uitgenodigd bij God. Ook bij mij?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is heel mooi dat Jezus ons daarop aanspreekt. Het vraagt ook wat van de andere kant. Vaak ondervind ik mooie CADEAU’s van anderen. Zelden kan ik concreet iets teruggeven alleen door te laten zien dat ik blij en dankbaar ben. Ik zal het met liefde aanvaarden maar het wringt soms wel dat ik niet in staat ben om ook wat aan hen te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat komt me bekend voor roosje. ik houd mezelf dit voor: 'het enige wat je meeneemt in de dood is de liefde die je hebt gegeven en de liefde die je hebt ontvangen.' soms is dat laatste inderdaad moeilijker dan het eerste. sterkte

      Verwijderen
    2. Een luisterend oor of oprechte aandacht is ook een erg kostbaar cadeau om te geven of te ontvangen

      Verwijderen
    3. Roosje,
      Uw glimlach en een stevige handdruk is het mooiste geschenk .
      Uit ervaring .

      Verwijderen
  4. Bij dit evangelie kan ik het echt niet laten om het (weer eens!) over Mary's Meals te hebben, de organisatie van Schotse oorsprong die ooit begon met aan 200 kinderen in armoede een maaltijd aan te bieden op school. Vandaag genieten al 2,5 miljoen kinderen wereldwijd in 19 landen van een dagelijkse voedzame schoolmaaltijd. Dit stelt hen in staat om aan hun toekomst te werken, om regelmatig de lessen te volgen en om zich fysiek, emotioneel en intellectueel goed te ontwikkelen. Ook ik kan persoonlijk moeilijk arme mensen fysiek aan mijn tafel thuis uitnodigen of in mijn huis opnemen. Maar toch kan ik door slechts 22 euro te geven, een kind een heel jaar van een schoolmaaltijd voorzien. Het doel is om uiteindelijk 'zero' kinderen nog honger te laten lijden... Veel vrijwilligers helpen om voor dit kleine bedrag van 22 euro dit project draaiend en groeiend te houden. Ik werk daar bijzonder graag aan mee omdat het er voor de kinderen in kwestie wel echt toe doet: het is voor hen een kwestie van leven of dood en eerlijk gezegd, voor mezelf een dagelijkse herinnering dat ik hetgeen ik heb moet delen met wie niets heeft. Rond de kerstperiode luidt de slogan: "zet een bordje bij aan je feesttafel", het is een digitaal bordje (kostprijs ook 22 euro) aan een bijzonder lange tafel waarmee je een kind in armoede weer een jaartje vooruit helpt. Wie er graag aan wil meewerken verwijs ik naar de website: www.marysmeals.be waar je alle nodige info kan vinden hoe je een bedrag - groot of klein - kan overmaken. Ja, ook een fiscaal attest is mogelijk. Mary's Meals dankt zijn naam aan Maria, die ook vaak in armoede haar Goddelijke Zoon moest zien eten te geven...Een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gratis, belangeloos, voor niets.... net zoals in het bekende liedje! Nog altijd hyper-actueel!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons in de buurt staat de deur van een huis 1 voormiddag in de week wagenwijd open voor iedereen die naar binnen wil voor een kop koffie/thee, een koek enz... En samen met foodsavers delen die mensen voedsel uit aan hen die het nodig hebben. Ik heb daar al mensen van verschillende nationaliteiten zien binnengaan en gelukkig zien buitenkomen. Het is een mooi verhaal, concreet evangelie, wat zich daar afspeelt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten