zaterdag in week 31 door het jaar

HET LANG VERZWEGEN GEHEIM
(Bij Rom 16,3-9.16.22-27)

Beste mensen, vandaag een tekst uit het slot van het laatste hoofdstuk van Paulus’ brief aan de Romeinen. Hij brengt daarin aan een hele rij mensen, waarvan we veel namen nooit eerder gehoord hebben, zijn groeten over. Het is zijn plan om de christenen in Rome op te zoeken en schrijft daarom een brief, die veel meer bevat dan de groeten.
Als je over de lijst met groeten eventueel snel heen zou lezen, is het interessant om extra stil te staan bij de laatste drie verzen van de hele brief (25-27). Het is één superlange zin waarin hij iets over zijn werk, tot nu toe, samenvat in een lofprijzing. Ik heb de zin in stukjes verdeeld om de draad niet kwijt te raken (en nog een klein deeltje overgeslagen):

Aan Hem die bij machte is u kracht te geven,
overeenkomstig het evangelie van Jezus Christus dat ik verkondig,
overeenkomstig de onthulling van het geheim
waarover eeuwenlang gezwegen is, maar dat nu is geopenbaard …
en bij alle volken bekend is geworden om ze tot gehoorzaamheid en geloof te brengen – aan Hem, de enige, alwijze God, komt de eer toe,
door Jezus Christus, tot in eeuwigheid. Amen

Waar ik bij stil wil staan is het lang verzwegen geheim.
Paulus (toen nog Saulus) heeft een bijzondere ervaring gehad toen hij geroepen werd tot apostel. Hij heeft in een flits ingezien dat Jezus die hij vervolgde, al eeuwen geleden voorspeld was. Hij, en vele volkeren met hem, waren onbekend, of blind om dit tot zich door te laten dringen. Zijn lichamelijke blindheid op dat grote moment van inzicht, staat misschien wel symbool voor de blindheid in zijn leven. Hij is echter de apostel geworden die ‘wereldwijd’ dit goede nieuws even hartstochtelijk verkondigd heeft als in de tijd toen hij de christenen vervolgde heeft gekozen voor moord en vernietiging van het christendom.

De inhoud van dat geheim? Jezus is de opgestane Heer ter redding van alle mensen. Daar heeft Paulus zich zijn verdere leven van ganser harte voor ingezet. Zoals Jezus met veel onbegrip en vervolging te maken kreeg, zo moest Paulus dit ook ondergaan.
Hij heeft dit kunnen volbrengen en zegt in deze laatste zin dat hij alle eer daarvoor geeft aan God, door Jezus Christus.

Ook wij dragen een geheim in ons mee, op onze maat gemaakt. Waarschijnlijk hebben we niet zo’n heftige bekeringsgeschiedenis doorgemaakt als Paulus, maar zeker zijn we ooit aangeraakt in ons diepste wezen. Het geheim kan zich ontwikkeld hebben in de loop der jaren. Het kan andere vormen hebben aangenomen, of soms wat weggezakt zijn. Misschien heeft het later weer een nieuw gezicht gekregen.
We kunnen er op bescheiden wijze soms iets over naar buiten brengen. In elk geval proberen we vanuit dat geheim te leven, zo goed als we kunnen. We blijven ervoor open staan, want de onthulling kan nog altijd doorgaan zolang we leven.

Laten we bidden

Goede Vader,
wij willen U danken voor het leven van Paulus,
en ook voor ons eigen leven.
Hij, en ook wij, hebben ontdekt dat het leven met U, en in U
een geschonken geheim is dat zich steeds verder mag onthullen.
Het geheim groeit met ons leven mee, zodat wij, al groeiende,
geleidelijk meer beeld van U worden, zoals we bedoeld zijn.
Moge ons leven een lofzang zijn voor U
door Christus onze Broeder.
Amen

Beste mensen, groeikracht gewenst in het leven met dit geheim!

Ricky Rieter

Reacties

  1. misschien is wel het grootste geheim dat Christus er altijd al was, vóór alle tijden, en dat door hem alles is (vrij naar Johannes 1.1 e.v.) en dat Hij ons altijd al zeer nabij was, ja zelfs altijd al ín ons was...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Piet, ja geloof kan een zekerheid zijn voor jou en voor veel andere mensen, maar dan heb je het over het werkwoord geloven, en niet over het geheim, dat we Godzelf nooit volledig kunnen kennen, Hijzelf is nu eens de nabije God, en andere keren kunnen we Hem ervaren als een verre God. Hij toont zich in allerlei gestaltes. Verkeren met God, houdt altijd in dat we Hem stapje voor stapje, misschien steeds beter mogen leren kennen. Klaar zijn we nooit.

      Verwijderen
    2. 'Misschien'? Dat staat niet in het evangelie.

      Verwijderen

Een reactie posten