donderdag in week 33 door het jaar

TOT ONDER HET KRUIS

Jezus naderde Jeruzalem. In de naam Jeruzalem zit het woord 'sjaloom': 'stad van vrede'. Over deze stad van vrede huilde Hij. Hij zag het drama, de hardnekkige blindheid van het volk, het zich halsstarrig verzetten tegen Gods ontferming. Het gaat hier niet over emotionele tranen van een kortstondige droefheid; het gaat hier over een fundamentele vaststelling dat mensen aan wie God zich in vlees en bloed gegeven heeft zich afsluiten voor deze gave. Het is de pijn van God waar mensen zich de rug toekeren naar Hem.
Vandaag roept men nog, met velen 'Hosanna!'. Morgen, onder het kruis, zijn nog maar enkele getrouwen aanwezig.

Hoe staat dat met ons?

Want Jezus staat ook voor ons hart, het 'nieuwe Jeruzalem', de 'nieuwe stad van vrede', waar Hij wil binnentreden. Laten we toe dat Hij ook hier huilt door een hart dat zich sluit voor Hem? Of mag Hij zich te gast weten diep in onszelf, waar Hij welkom is als Zoon van God waaraan wij ons maar al te graag geven? Niet vanuit een lichtzinnige wow-ervaring, een oppervlakkig Hosanna-geroep, maar vanuit een werkelijke overgave bereid zijnde Hem te volgen in de liefde die geen grenzen kent?

Want enthousiast zijn over Christus is één ding. Hem volgen tot onder het kruis is nog iets anders.
Het eerste is niet moeilijk. Het is kwestie van enkele teksten kiezen, een innerlijk sfeertje scheppen, een zogenaamde biddende glimlach op je gezicht toveren, en met de massa roepen 'Hosanna in de hoge!'
Hem volgen tot onder het kruis is in diepe liefde de lijdende mens nabij zijn. Het is in het gebrokene de Heer ontmoeten die dorst naar liefde. Het is vriend willen zijn van de armen. Het is troost bieden aan hen die bedroefd zijn. Het is de naakte kleden, de eenzame opzoeken, de wanhopige hoop geven. Het is dit alles doen vanuit een innerlijke vrede diep in jezelf, een hartsvreugde die haar wortels heeft in het Pasen van de Heer.

Laten we bidden

Heer Jezus,
in alle graagte willen we U volgen.
Mogen we bereid zijn deze weg te gaan
tot onder het kruis.
Mogen we ieder mens omarmen
met de liefde en de barmhartigheid
waarmee U de mensheid bejegent.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Ik wens jullie een dag getekend door een warme toewijding aan de Heer.
Met een hartelijke groet,
kris

Reacties

  1. dank je kris. de weg van het kruis is de weg van het hart. de ware weg van de heilige. laten we hopen dat steeds weer mensen bereid zijn om die weg te gaan in een wereld van verdeeldheid en geweld. Heer ontferm U over ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk dank Kris en Stefan!
    Laten we vurig en oprecht daarvoor bidden !
    Ja zéker Hem volgen is ook ons kruis dragen !
    Met het besef dat wij ook soms ... onder het gewicht van angst vrees en ego vallen !'
    En ook vergeten dat Christus altijd klaar staat om ons op te richten !
    Als we oprecht om vergeving vragen en ook geven !
    Dicht bij Hem komt de vrede en de échte Liefde in alle omstandigheden !!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten