Christus Koning - A

KEUZE (Bij Mt 25, 31-46)

Heel veel van wat er gebeurt in de wereld en in ons eigen leven hebben we niet in de hand. Veel wordt voor ons beslist, en er bestaat ook zoiets als het 'lot des levens'. Doch over één zaak kunnen we wél beslissen; héél persoonlijk zelfs. Namelijk: liefhebben of niet liefhebben.

Op dit laatste zullen we ooit aangesproken worden, en wel door God zelf: 'Heb je liefgehad in je leven? Met wat ben je bezig geweest? Heb je Mij in de naaste gezien als degene die bedelde naar liefde? Ik heb je er zo vaak over gesproken ...'

Geliefde mensen, in ons leven komt het erop aan te kiezen: kies ik voor de liefde, of kies ik puur voor mezelf los van de liefde voor de naaste? Daar gaat het om. En laten we daar, in de stilte van het gebed, waar we in de Geest naar binnen kijken, gewoon heel eerlijk op antwoorden.

En laten we dit doen met het evangelie van vandaag: Heb je Mij gezien toen Ik honger en dorst had? En heb je Mij te eten en te drinken gegeven? Heb je Mij gezien toen Ik als vreemdeling aan de deur van je land of huis stond te kloppen? En heb je Mij verwelkomd en opgenomen in jullie gemeenschap? Heb je Mij gezien toen Ik eenzaam was? En heb je Mij toen bezocht? Heb je Mij gezien toen Ik weemoedig was, depressief, en me terug trok? Ben je Mij dan komen opzoeken om me op te beuren en weer zin in het leven te geven? Heb je Mij gezien hoe ik fysiek vernederd en misbruikt ben? Ben je toen voor Mij opgekomen en kreeg ik een stem doordat jij het voor Mij opnam? Heb je Mij ontmoet in je partner, je kinderen, je medezusters- of broeders? En heb je Mij bemind, ook al was Ik niet altijd de makkelijkste? Zie je mij hoe Ik lijd onder het bommengeweld in Oekraïne en ook in het Heilige Land, ja 'mijn' heilige land waar Ik zo van droomde? Bid je voor mij, voor álle mensen daar?

We vieren vandaag Christus Koning. Het is de laatste zondag van dit kerkelijk jaar. Volgende week starten we de advent. Het is alsof de Kerk ons nog snel een laatste testament wil meegeven, een soort wilsbeschikking van God. Een laatste oproep. Klaar en duidelijk. Laat niemand nog zeggen dat hij of zij niet weet waarover het gaat in het leven.

Manu Verhulst merkt terecht op dat het twee zondagen geleden ging over het evangelie van de 'parabel van de vijf wijze en dwaze meisjes' waar we toen als het ware een wekker meekregen om waakzame mensen te zijn. Vorige zondag kregen we met de ‘parabel van de talenten’ een schop en een houweel mee om werkzame mensen te zijn. En vandaag een derde attribuut: een bril om dichtbij en ver te kunnen zien waar en wanneer onze medemens ons nodig heeft.

Moge het Woord, lieve mensen, vruchtbare grond vinden in ons leven. Moge het wortel schieten en vol van genade vruchten voorbrengen: vruchten van een liefhebbend leven. God in ons, en wij in Hem.

Laten we bidden

Heer Jezus,
doorheen de medemens en zovele situaties
komt U naar ons toe als een bedelaar om liefde.
Mogen wij U niet enkel zien maar ook ontmoeten
door U daadwerkelijk eten en drinken te geven,
onderdak en vriendschap.
Moge, doorheen ons liefdevol leven,
God een gezicht krijgen in deze wereld.
In uw naam.
Amen.

Een gezegend feest van Christus Koning.
Met een vredevolle groet,
kris

Reacties

Een reactie posten