donderdag in week 24 door het jaar

Nu het in onze dagen heel rustig en kalm geworden is rond de biechtstoel, kan het verfrissend zijn even terug te kijken naar de eerste biechtvader uit onze geschiedenis, naar de Enige die gemachtigd was om aan mensen te zeggen: 'Uw zonden zijn u vergeven'.

Want wellicht denken wij te vaak dat wij met onze zonden bij de biecht de hoofdrol of de zwaarste rol moeten spelen. Een rol die wij daarom zo goed mogelijk moeten kennen, van de grootste tot de kleinste zonde toe. Een rol die ons plankenkoorts bezorgt, omdat we de indruk krijgen voor een rechter te moeten verschijnen of voor een tribunaal te moeten komen, waar alles nauwkeurig wordt onderzocht, waar het vonnis en de strafmaat wordt bepaald.

Jezus laat hier duidelijk zien dat het niet in de eerste plaats om straf, maar om vergeving, niet om veroordeling maar om barmhartigheid gaat. Als verloren zonen en dochters, met onze waslijst van zonden en fouten, spelen niet wij de hoofdrol. Die ligt bij God en zijn barmhartigheid. Het komt er bij ons vooral op aan, zoals bij de vrouw uit het evangelie, te weten te komen waar God te vinden is en dan naar Hem op zoek gaan. Het is voor ons vooral van belang, zoals de verloren zoon, ons om te keren en de stap terug naar de Vader te zetten.

Eenmaal dit innig contact er is, worden onze zonden opgenomen in Gods barmhartigheid, gedumpt in de oceaan van zijn vergeving.

Van belang is dat wij in onszelf de zin voor bekering op gang houden, en moeite doen om naar de Heer toe te gaan. Het sleutelwoord hierbij is 'geloof'. 'Uw geloof heeft u gered', zegt Jezus tot de vrouw. Anders gezegd: 'Uw toevertrouwen aan mij is uw bevrijding'.

Mogen we, wanneer we te biechten gaan of onze zonden belijden, ons werpen in de armen van de Heer. Om Hem gaat het, om Gods barmhartigheid, om het vernieuwde leven dat Hij ons schenken wilt.

Reacties

  1. Dat is een heel mooi woord, Kris. Mochten wij allen het ter harte nemen.

    Wat Paulus verkondigt, is wat hemzelf overgeleverd is. Wat de Kerk verkondigt, is eveneens wat zij uit het evangelie en de Bijbel en ook uit de traditie ontvangen heeft. Zelfs het evangelie zelf en heel de Bijbel is de neerslag van overlevering. De apostelen, Maria en anderen hebben verteld en doorgegeven wat zij met Jezus meegemaakt hebben en het O.T. is de overlevering van de geschiedenis van God met Zijn volk Israël. Paulus vestigt zijn christenen daar de aandacht op. Ook voor ons is dit belangrijk. Wij maken het evangelie niet, wij ontvangen het uit de traditie. Al wat verder nog kan en moet gebeuren, is dat we de heilsgeheimen beter leren begrijpen, telkens ook met het oog op onze persoonlijke geschiedenis en onze eigen tijd. Paulus verkondigt Christus’ sterven voor onze zonden. En dan Jezus’ begrafenis. Jezus is werkelijk dood geweest. Maar Hij is verrezen. Getuigen van Zijn verrijzenis zijn Jezus’ verschijningen, ook aan Paulus zelf. De verrijzenis van Jezus is geen reanimatie. Verschijningen zijn verschijningen. Het zijn manifestaties van een werkelijkheid die niet meer van deze wereld is, maar die zich wel even uit en toont in deze wereld. Verrijzenis is dus geen wederkeren naar het aardse bestaan van vóór de dood. Dat is belangrijk, omdat men anders over de verrijzenis domme dingen vertelt en dan zegt dat dit niet kan. Daarom moet Jezus’ verrijzenis en ook de onze in een juist perspectief worden geplaatst. Het evangelie van deze dag is ook overlevering. Deze zondares heeft Jezus gehoord in de synagoge en is zo getroffen door Zijn woorden van barmhartigheid, dat ze Hem achternagaat, weent, haar zonden betreurt en vergiffenis ontvangt, omdat ze veel liefde heeft betoond. De Farizeeër had misschien minder zonden, maar hij had ook weinig liefde voor God. Paulus kan dan ook zeggen dat Jezus gestorven is voor onze zonden. Dat komt niet van hem, dat komt van Jezus en dat heeft de overlevering aan hem en aan ons doorgegeven. ‘O gelukkige schuld’, zingt de Kerk in de Paasnacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt prachtig verwoord. Zo voelt Gods vergeving ook aan voor mij. Je wordt helemaal door Zijn liefde vervult. Wat het ook is dat je meedraagt, je bent telkens opnieuw welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "O gelukkige schuld !" woorden uit de paasnacht !(DANIEL )
    Om Hem gaat het .....om Zijn Barm-HART igheid !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten