zaterdag in week 23 door het jaar

'Elke boom kun je aan zijn vruchten kennen', zegt Jezus ons vandaag.

Eigenlijk zou men aan ons, christenen, moeten kunnen zien dat God bestaat, en dat de mensheid verlost is in Jezus Christus. Men zou het moeten kunnen zien aan onze wijze van leven, aan de keuzen die we maken, aan onze intensiteit van liefhebben, aan onze nederigheid, aan onze trouw. Niet dat we met de naam 'christen' te koop moeten lopen, zo van 'Hallo, hier zijn we, heeft iedereen ons gezien?'. Nee, daar gaat het niet om. Maar onze wijze van leven zou een afspiegeling moeten zijn van het Pasen van de Heer. 

Men herkent de boom aan de vruchten, zegt Jezus. Maar dat betekent dat de vruchten en de boom verbonden moeten blijven, want anders verdorren de vruchten. De boom is Christus, diep geworteld in God. En wij zijn de vruchten van de liefde tussen de wortels en de boom; vruchten dus van de liefde tussen God en de Zoon. Want zoals we weten stopt de liefde niet tussen de Vader en de Zoon. De Zoon bemint ons allen vanuit zijn gewortelde liefde in God. En wij, op onze beurt, belichamen deze liefde naar elkaar en allen; vruchten van de boom. Wanneer men ons bezig ziet, zou men dus de liefde van God moeten zien of gewaar worden. Maar daarvoor moeten we dus verbonden blijven met de boom, met Christus zelf. Wanneer we ons losmaken van Hem, zijn we op ons zelf aangewezen, en we weten wat voor knoeiers we dan worden. En daarvoor hebben we de Geest nodig, die ons in deze verbondenheid brengt en houdt.

Laten we ons diep hechten aan de Heer. Ja, laten we Gods liefde zijn, in al ons doen en laten. Opdat Hij gezien en bemind mag worden.

kris

Reacties

  1. Ja, Kris, dat zou de wereld aan ons moeten zien: dat we bemind zijn en verlost door Jezus, onze Heer. Vandaag vieren wij het naamfeest van onze Hemelmoeder Maria. Een moeder kan je niet genoeg vieren, zei Muurkranten op het feest van Maria's verjaardag (dinsdag ll.). Moge Maria ons tot stut en steun zijn om Jezus echt na te kunnen volgen. Daarom weent Maria zoveel (wenende beelden en die tranen kan niemand uitleggen) en komt ze in zoveel verschijningen en boodschappen ons herinneren aan God en aan haar goddelijke Zoon Jezus. Als een moeder weent, moet er daarvoor een reden zijn. Ik denk dat onze wereld op veel vlakken niet goed bezig is. Toch geloof ik in Gods liefde voor ieder van ons. Dat brengt Maria ons ook, als we maar naar de Heer terugkeren.
    Almachtige God, wij vragen U dat de heilige maagd Maria aan allen die haar vereren om haar naam vol heerlijkheid, de weldaden mag schenken van uw barmhartigheid. Door onze Heer Jezus Christus, Uw Zoon, die met U en de H. Geest leeft en heerst in alle eeuwen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze Hemelse Moeder die weent;Maria die woont in de Hof der hemelse vreugde,uit het 'Gouden Weesgegroet'.

      Ik kan er niet bij dat Maria weent,is het dan zo erg?Is de hemel dan zo ver voor velen?Gaan er dan zoveel zielen verloren?
      Of zou Maria wenen voor de kinderen die honger lijden ,de kinderen in de moederschoot die vermoord worden?
      Wat kunnen wij doen opdat Onze Lieve Vrouw weer kan glimlachen?
      Maria ik ween met u mee ,om alles wat ik zie gebeuren en wat niet goed is,om mijn eigen tekorten en nalatigheden,ik vraag geen troost,maar de genade om te worden , te zijn zoals God Zich mij gedroomd heeft.

      Verwijderen
  2. "Aan de vruchten kent men de boom".

    Ik wil vandaag nagaan welke vruchten ik zie van de aanwezigheid van de Kerk in onze samenleving

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alleen de liefde verenigt de schepping met God en de schepselen met elkaar. (Thalassius de Libier, ? - 660, Filokalia)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten