zondag 23 door het jaar - A

'De wet vindt zijn vervulling in de liefde', zo horen we bij Paulus vandaag in zijn brief aan de Romeinen.

Ik hoor van heel wat mensen dat zij in hun leven een zekere zingeving missen. Men verveelt zich, men ervaart negatieve leegte, men is eenzaam,... Terwijl onze wereld, onze samenleving, hunkert naar sociaal engagement. Persoonlijk ben ik er van overtuigd wanneer mensen de stap kunnen zetten naar een liefdevol engagement in de samenleving, dat hun dorst naar zingeving gelest wordt. Een win-win-situatie, want als mens worden zij rijker en gaan zich in de diepte meer gelukkig voelen, maar ook de ander waarnaar zij zich engageren wordt er beter van.

Je kan je aansluiten bij een of andere (al dan niet christelijke) organisatie, maar heel eenvoudige daden van liefde stellen in je eigen buurt is ook sociaal engagement. Het regelmatig bezoeken van (dikwijls eenzame) bejaarden in de buurt, met hen een vriendschap aangaan, luisteren naar hun verhalen, hun wijsheden, gewoon met hen samen-zijn,... het klinkt als niet groots, maar het is wel groots. En zo belangrijk. Er is, zowel in de steden als op het platte land, zoveel eenzaamheid onder ouderen.
En ken je geen ouderen in de buurt? In elk dorp, of nabijgelegen dorp, is er wel een rusthuis. Bied je aan als vrijwilliger en ga op bezoek bij de bewoners. Dat is zo zinvol! Ok, in deze coronatijden is het moeilijk, maar covid is (laat ons hopen) van voorbijgaande aard.

Religieus geduid geef je als christen een antwoord op een oproep die van binnenuit aan jou gegeven wordt. Het is God zelf die in Christus vraagt liefdevol in de wereld te staan. Wie in geloof, in eenvoud, en in vreugde, deze oproep beantwoordt vervult de gehele wet, zoals Paulus vandaag zegt. Want hij leeft in liefde, antwoordend aan Gods roep Hem te representeren. 

Moge de wereld het appel bij uitstek zijn Gods liefde te belichamen.

Wie vandaag eucharistie viert: word wat je ontvangt; zowel wat betreft gemeenschap, liturgie, Woord als Brood.

Een mooie en gezegende zondag voor ieder van u.

kris

Reacties

Een reactie posten