maandag in week 26 door het jaar

Johannes sprak tot Jezus: ‘Meester, we hebben iemand gezien die in uw naam demonen uitdreef en we hebben geprobeerd hem dat te beletten, omdat hij U niet samen met ons volgt.’ Jezus zei tegen hem: ‘Verhinder het niet! Want wie niet tegen jullie is, is voor jullie.’

Je zou kunnen denken dat het heel mooi zou zijn dat iedereen op deze wereldbol bewust in Jezus' naam zou leven, keuzes zou maken, werken van liefdadigheid zou doen,... Maar dat is niet zo. Heel wat mensen leven een mooi en zinvol leven zonder zich bewust aan Christus te schenken. Ik denk dan aan anders-gelovigen, maar ook aan niet-gelovigen. Belet hen niet het goede te doen, waarschuwt Jezus ons vandaag.

Integendeel. Het goede moeten we ondersteunen, bevorderen en beschermen, uit welke hoek het ook komt. Het 'goede' is immers universeel. Ieder mens draagt het goede en heeft dus het potentieel in zich een goed mens te zijn. Wat de buitenkant betreft verschilt in dat opzicht een christen met geen ander mens.

De buitenkant... want de binnenkant verschilt wel. Een christen leeft vanuit het bewustzijn dat God hem in Christus bewoont, en dat hij geroepen is zich aan Hem te geven zodat Hij door hem heen kan leven, werken, bidden. Het is een mystiek gebeuren dat zich diep vanbinnen in de christen afspeelt, verbonden met allen die Christus tot gemeenschap maakt; de Kerk. Maar uiterlijk verschilt hij niet veel de boeddhist, de moslim, de atheïst, de jood;... die door en door goede mensen kunnen zijn. Het goede verenigt de mensheid in zijn roeping een volk te zijn getekend door een grenzeloze liefde voor elkaar.

Lieve mensen, hou van Jezus, geef je aan Hem, doe dit zeer bewust, biddend en blij. Het is je roeping. Maar wees ook blij en dankbaar wanneer anderen met een totaal ander lied de liefde bezingen. Moge het één goddelijke symphonie zijn.

kris

Reacties

  1. Het verhaal van Job trotseert de eeuwen... Maar er zijn mensen die met de scherven moeten verder leven.
    Soms verliezen mensen alles en dan...
    Daar weet ik geen antwoord op

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch ervaar ik ,ook als mensen in de miserie zitten, God ons niet in de steek laat, ALS we maar Hem alle eer en glorie geven.Jezus zei : "Zoek eerst het Rijk Gods en al het andere zal u erbij gegeven worden".Dat is wat Job deed : hij plaatste God op de eerste plaats

    BeantwoordenVerwijderen
  3. we kunnen alles verliezen maar het Rijk Gods blijft "dichter bij u dan het kleed dat u draagt".

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt alles verliezen, maar God blijft dicht bij u. Wat zeg je dat mooi, Stefan. Wat ook altijd blijft, in elke mens, of hij nu gelooft of niet, is die 'kleine goedheid' waarvan Levinas sprak. Dat is voor mij buitengewoon hoopgevend en dat maakt me blij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten