dinsdag in week 22 door het jaar

 Allen waren verbijsterd. Ze bespraken het voorval met elkaar en zeiden: ‘Wat zijn dat voor dingen die Hij zegt? Hoe komt het dat Hij het gezag en de macht heeft om onreine geesten zijn bevelen te geven zodat zij de mensen verlaten?’

Inderdaad, Jezus had de macht en het gezag onreine geesten te verdrijven. Hij was dan ook Gods Zoon die op vele wijzen toonde hoe God er naar verlangde dat de mensen zouden leven bevrijd van het kwaad, zich gevend aan de liefde. Het verdrijven van boze geesten door Jezus was een van die tekenen die dat verlangen van God weerspiegelden.

Wij allen vechten met het kwaad. De ene periode misschien al meer dan de andere, maar diep in onszelf woedt er steeds een soort strijd tussen goed en kwaad. Zoals het goede lokt, lokt ook het kwade. Dikwijls ervaren we de sterke uitnodiging van God om in zijn liefde te staan, maar even dikwijls ervaren we hoe het kwaad macht heeft over ons en raar maar waar… hoe we schijnbaar bijna vanzelfsprekend toegeven aan dat kwaad. Denk aan roddel, oordelen, verkwisting, egoïsme, overdaad, enz… als we eerlijk in de spiegel kijken weten we het maar al te goed van onszelf.

Een sleutel om van onze neigingen tot het kwade af te raken is het gaan naar de Heer. Weet dat Hij op ons wacht. Nederig als Hij is wacht Hij tot we naar Hem toekomen, ons openen voor Hem. Hij heeft de macht en het gezag (zoals het evangelie ons vandaag zegt) ons te genezen van het kwaad, zowel van onze neigingen tot het kwaad als het toegeven aan het kwaad. Hij is in staat ons aan te raken in onze donkerste duisternis om alles te keren naar Gods licht. Hij is bij machte ons zo te vervullen met zichzelf dat wij innig verenigd met Hem ons kunnen keren naar God. Het gaat om bekering: je laten kiezen door Hem, zelf kiezen voor Hem.

Laat ons geen angst hebben naar de Heer toe te gaan. Laten we ons werpen in zijn armen. Moge Hij alzo ieder van ons ten diepste bevrijden en genezen.

Blijde Boodschap !

kris

Reacties