donderdag in week 22 door het jaar

Geloven kunnen we moeilijk wanneer we ons laten drijven op de wind van onze lust, op de stroming van genot en eigenzin, door onze zeilen gewoon naar de wind te zetten.

We hebben iemand nodig die ons zegt: ‘Vaar naar diep water’. Durf je netten daar uit te werpen. Gooi het met je leven over een andere boeg.

We hebben een gids nodig, een loods, een kompas waar we gelovig op aansturen: Jezus.

Jezus koos als zijn eerste leerlingen mensen van de zee en van het strand, mensen zoals wij, met haken en ogen, met stormschade en met breekbare netten. Hij roept ons om te luisteren naar zijn Woord, om zijn Boodschap te beminnen, om ons te schenken aan Hem.

Laten we deze roep vol van genade niet missen. Jezus bezoekt meermaals per dag ons persoonlijk haventje om te zeilen naar het diepe van God.

Hoor, koester, en vaar. Hij is met je.

kris

Reacties

  1. Altijd een beetje dezelfde boodschap: omkeren, veranderen van visie. Niet wat ik denk, maar wat God denkt. Wijs worden door dwaas te worden. Dwaas voor de wereld, wijs voor God. God heeft het allemaal zo anders gezien dan wij, mensen. De laatste videoboodschap van onze paus toont duidelijk aan hoe wij, het Noorden, de rijkdommen van het Zuiden hebben geplunderd. En dat blijft doorgaan. Niet stelen, niet plunderen, maar delen, zegt de paus. Dat is de remedie voor de redding van deze wereld. Petrus heeft ook zijn eigen inzicht op moeten geven. Het was het uur niet om te vissen na een hele nacht vergeefs zwoegen. Maar op Jezus’ woord gooit hij de netten uit. En dan een resultaat om op je knieën voor te vallen. Dat is Petrus niet waard. ‘Je zult mensen vangen’, zegt Jezus. Dat moeten ook wij blijven doen: mensen uit de poel halen van het egoïsme om hen te leren delen met elkaar. Er is niets tekort, als we delen. Zo is God, dat brengt Jezus. En maak je geen zorgen dat je jezelf lijkt te verliezen. Precies dan word je gered, want je bent bemind, bemind door God. En God houdt van elke mens. Dat is echt een revolutionaire gedachte, de ommekeer die wij allemaal in ons denken en handelen moeten laten gebeuren. Ik wist dat vroeger ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geloven in Hem, in Iemand; niet in iets.
    Bidden.
    Goed doen.
    Alles en allen in Christus.
    Christus, ontferm U over mij.
    Amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kleine goedheid.
    Gisteren las ik in Tertio iets van prof. R. Burggraeve over zijn laatste boek over kleine goedheid. Dat is heel mooi en hoopgevend. Het gaat over Emmanuel Levinas, die Burggraeve heel goed gekend heeft. We moeten niet denken dat ooit alles echt goed zal zijn, zegt Levinas. Geen enkel systeem of organisatie kan dat waarborgen. Hij komt uit Rusland waar hij het communisme op zag komen en eerst was dat een hoopvol teken van ommekeer naar een betere wereld. Maar onder Stalin en Lenin sloeg dat systeem om in het tegendeel. Maar volgens Levinas zit in de mens altijd die spontane kleine goedheid die eigenlijk een uiting is van God in ons. Altijd, ook in deze pandemie, komt die kleine goedheid bij mensen weer op. We gaan zien dat onze bejaarden kwetsbare mensen zijn, maar ook dat we hen eigenlijk weg hebben gestoken in afgezonderde rusthuizen, terwijl ook zij juist deel uitmaken van de hele samenleving. Nu gaan we beter zien dat zij volwaardige leden zijn van de samenleving. Die kleine goedheid is niet dood te krijgen. Die kleine goedheid leeft ook altijd in u en in mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vaar naar het diepe
    hiermee wordt ook bedoeld om geen oppervlakkig leven te leiden
    een opdracht om zich te verdiepen in het geloof

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten